Olso day 1
August 23, 2025 in Norway ⋅ ☁️ 19 °C
Kiedy w październiku ubiegłego roku Piotr wręczył mi na moje okrągłe urodziny przewodnik po Norwegii Zachodniej już wiedziałam, że czeka nas niezapomniana przygoda 😀 to, że czekaliśmy naRead more
Oslo day 2
August 24, 2025 in Norway ⋅ ⛅ 21 °C
Dzisiejszy dzień zaczął się od śniadania. Skyr plus chleb z wędliną i żółtym serem dały nam kopa na początek dnia.
Wyruszyliśmy zobaczyć wielki "Krzyk" Edwarda Muncha jednak już samaRead more
Bye Oslo / welcome Bergen
August 25, 2025 in Norway ⋅ ☀️ 19 °C
Dzisiejszy dzień zakładał długie godziny (7h) w podróży pociągiem do Bergen więc wiedzieliśmy, że niewiele nam z niego pozostanie. Mimo to udało się jeszcze do południa zwiedzićRead more
Bergen
Aug 26–27, 2025 in Norway ⋅ ☀️ 20 °C
Dzisiejszy dzień zaczął się od wizyty na mieście. Planem był Bergen. Na początku udaliśmy się do Katedry Dominikańskiej. Stara Katedra, bardzo ładna, polecamy. Następnie udaliśmy się wRead more
Flam
August 27, 2025 in Norway ⋅ ☁️ 15 °C
Dziś pożegnaliśmy Bergen w deszczu i niestety taki właśnie dzień pod chmurką się zapowiadał kiedy po odebraniu samochodu na kolejne dni (elektryk hmm) obraliśmy kurs na Flam. Na szczęścieRead more
Flam/Odda
August 28, 2025 in Norway ⋅ ☁️ 15 °C
Flamsbana zmusił nas do pobudki o 5:00. Droga do Flam na stację trwała ok 1h więc tak na styk dotarliśmy na 7:20 na czas odjazdu. Piękna podróż pociągiem przez majestatyczny SognefjordRead more
Trolltunga
August 29, 2025 in Norway ⋅ 🌧 12 °C
Dzisiaj za oknem w miasteczku Odda przywitał nas deszcz co nie napawało optymizmem przed ambitnym planem jakim miało być zdobycie Języka Trolla (Trolltunga). Na parking, z którego czekało nasRead more