• Dawid Łatka

• Het begin van de reis
    7 oktober 2023
  • Wspinanko w Pecka

10 oktober 2023, Bosnië-Herzegovina ⋅ ⛅ 19 °C

Wieczorem przyjechaliśmy na parking pod rejonem, kilka Vanów już stało.
    Fajny rejon, ale w +30 stopniach ciężko było się wspinać ;) modliszce szło ciut lepiej niż nam. Teraz przystanek na jedzonko i dalej w drogęMeer informatie

• Mostar

12 oktober 2023, Bosnië-Herzegovina ⋅ ☀️ 22 °C

Ciekawe miasto, mocno poturbowane przez wojnę domową. Głównym zabytkiem miasta jest Stary Most- zniszczony przez Chorwatów, odbudowany po 1995 roku.
    Niestety miasto mocno turystyczne, z tego względu średnio nam się podobało. Do tego masa ludzi.
    Popatrzyliśmy, wypiliśmy kawę, zjedliśmy ciastko i zebraliśmy się dalej

• Maglic

13 oktober 2023, Bosnië-Herzegovina ⋅ 🌙 13 °C

Wczoraj wieczorem przyjechaliśmy na parking pod Maglic, do którego prowadzi 15 km drogi szutrowej z dziurami… ponad godzina niezapomnianego przeżycia i uczucia telepania jeszcze godzinę po ;)
    Dzisiaj spacer 21 km na Maglic, widoczki pierwsza klasa.
    Zostajemy tu dzisiaj jeszcze na noc bo miejscówka jest całkiem niezła

• Sarajewo

14 oktober 2023, Bosnië-Herzegovina ⋅ ☀️ 24 °C

Początek dnia spędziliśmy na podróży powrotnej (w tym 1,5 h wytrząsania po dziurskach…) i szukaniu miejscówki na rafting. Niestety okazało się że sezon już się dla lokalsów skończył…
    Wiec pojechaliśmy do Sarajewa.
    Opa!
    Samo miasto nie porywa, ale jest mocno nasiąknięte historią. Poza klasycznym spacerze po mieście, jedzeniem i sziszą (w ukrytej uliczce na starym mieście) poszliśmy również do muzeum ludobójstwa i zbrodni wojennych.
    Kimę znowu mamy nad miastem, z widoczkiem :)

• Sarajewo cd

15 oktober 2023, Bosnië-Herzegovina ⋅ ☁️ 17 °C

Rano wybraliśmy się na głosowanie do Ambasady.
    Później poszliśmy na Targ Markale, na którym doszło do masakry w 1994r. Na targ spadły pociski moździerzowe. Miejsce uderzenia zostało oznaczone sarajewską różą. Generalnie róże te są w wielu częściach miasta, oznaczając ze w tym miejscu zginęło conajmniej kilka osób.
    Potem szybkie śniadanko i (okrężną drogą) wypad nad Kotor

• Szczuro plaża

16 oktober 2023, Albanië

Plaża piękna niczym wysypisko o poranku z pięknym aromatem szamba w tle. Miejsce na jedną noc i nic więcej. Mimo to spotkaliśmy Polaków którzy biegali w wykrywaczem metali szukając skarbów na plaży w Albanii, naiwniacy ;)Meer informatie

• Gjirokastra

18 oktober 2023, Albanië ⋅ ☀️ 19 °C

Wczorajszy dzień lało, więc spędziliśmy go głównie na podróży.
    Spaliśmy na kempie w Gjirokastrze.
    Dzisiaj zwiedzanie zamku, generalnie spoko zachowany. Z zamku jest widoczek na „srebrne dachy” miasta. Oprócz tego poszwędaliśmy się po uliczkach miasta i pojechaliśmy do Blue EyeMeer informatie

• Kanion Osumit

20 oktober 2023, Albanië ⋅ ☀️ 21 °C

Kanion faktycznie robi wrażenie, ale jest w zasadzie do zobaczenia tylko z drogi i punktów widokowych. Zero przygody, więc dla nas bez szału

• Berat

20 oktober 2023, Albanië ⋅ ☀️ 28 °C

Berat, czyli Miasto tysiąca okien.
    To jedno z najstarszych miast w Albanii i drugie po Gjirokastrze wpisane na UNESCO.

Klasycznie poszliśmy na zamek, poszwędaliśmy się po starych kamiennych uliczkach, zjedliśmy w klimatycznej knajpce i ruszyliśmy dalejMeer informatie

• Kanion Holtes

21 oktober 2023, Albanië ⋅ ⛅ 24 °C

Wieczorem przyjechaliśmy pod kanion na nocleg - dobry wybór, cisza i spokój.
    Kanion jest zdecydowanie mniej popularny niż poprzednie, ale bardzo urokliwy. Oczywiście - zaraz po śniadaniu ubraliśmy kąpielówki i jazda do kanionu.

Było trochę przygodowo i dziko, woda mega zimna, czasem trzeba było wejść do pasa. Łata nawet sobie popływał :)
    Luna też! W drogę wgłąb potrzebowała pomocy, ale z powrotem już się przekonała ze jednak potrafi pływać ;)
    Znaleźliśmy jedną zatoczkę w której woda była znacznie cieplejsza, ale cóż - gorące źródła to nie były

Generalnie miejsce godne polecenia. Zaraz na wejściu znajduje się rodzinna knajpka z bardzo dobrą kawusią