• Andorra la Vella 2

10 Eylül, Andorra ⋅ ☀️ 7 °C

Nasnídali jsme se ve stejné pekárně jako včera a vyrazili na výlet do Sant Julia, kde jsme měli oficiálně ukončit trek. Na doporučení Poláka jsme trasu změnili, protože to mělo být 1700 výškových metrů sklesat a měla to být ne moc pěkná strmá cesta po kamenných schodech. Tuto část jsme si tedy odpustili a pošetřili kolena.
    Cestou jsme si změřili, kolik času zabere dojít na bus do Barcelony, aby nám zítra ráno neujel. Oproti minulým dnům byla dnešní trasa méně zajímavá, protože nebyly skoro žádné výhledy. Cestou jsme navštívili kostel sv. Štěpána z 12.století, který byl vybudovaný se vznikem andorského knížectví a pak jeden prastarý kostel se zvonicí - Santa Coloma. Cesta vedla podél řeky Valira, byla to zároveň běžecká trať pro sportovce. Zaujla nás kamenitá políčka s tabákem, která byla na různých místech v údolí. Zhruba v půli cesty jsme opustili řeku a vystoupali asi o 250 výškových metrů a šli traverzem, dokonce jsme potkali jednu ferratu, kolmou stěnu. Naštěstí jsme ji nemuseli jít, protože bez jištění bych si na ni netroufla. Do Sant Julia jsme nedošli, skončili jsme v Aixovallu, i tak to bylo asi 7 km a 150 m převýšení. Sklesali jsme k silnici a busem dojeli do Andorry la Vella. Nebylo jednoduché najít správnou zastávku, protože v Andoře využívají kruhové objezdy a mají jen jednu zastávku pro oba směry, což jsme se dověděli od mladíka na zastávce. Ten nás navíc zachránil, protože začal mávat jako o život na náš autobus, aby nám zastavil.
    Okumaya devam et