• It's train day! 🚅😄

1 de agosto de 2024, Taiwan ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag doorkruisen we heel Taiwan. Vanuit het Noorden gaan we naar Kaohsiung in het Zuiden. Daar hebben ze hier wat op gevonden! Want de Taiwan High Speed Rail snelt je in een uurtje of twee het land door. 💨

De lijn is afgerond in 2007 volgens de Japanse Shinkansen technologie 🚅🇯🇵. En van Japanners weten we dat ze geen half werk leveren, dus is ook deze treinrit erg comfortabel. We stoppen vrij regelmatig maar onderwijl halen we gemakkelijk snelheden van 300km/u. 🏁

Het binnenland en het Oosten van Taiwan is vol bergen ⛰️ en bos. 🌳 Dat betekent dat vrijwel alle 24 miljoen inwoners van Taiwan aan de westkust wonen waar deze trein langs rijdt. En dat zijn er nogal wat, want Taiwan is ongeveer even groot als België. De trein raast door rijstvelden maar vooral tunnels en onophoudelijke steden vol met hoge woontorens.

In de trein valt ons weer op hoe de Taiwanezen verschillen van de Chinezen. Zo hebben wij al eens in een aantal Chineze treinen gezeten en dat was van begin tot eind totale chaos. 💥 Het eten vloog in het rond 🍤🍗🥚, er werd geboerd en gerocheld, kinderen hingen aan het plafond 🛝, verhitte discussies van voor tot achter 🤯, elke stop veroorzaakte een stoelendans 💃🏻🕺🏻 en minstens 15 telefoons speelden video's af op maximaal volume 🔊. Hoe anders is het in de Taiwaneze trein. Het is een oase van rust 🤫. In die zin lijken ze ook weer veel meer op Japan.

We kijken uit het raam naar het landschap en de huizen. Ondertussen luisteren we muziek en eten rustig een broodje. Het is eigenlijk jammer dat we moeten uitstappen. Al is het alleen al omdat we de airco zo gaan missen. 🔥
    Leia mais