Et 22-dags eventyr af Judith & Tim Læs mere

• 390fotos
  • 166kan lide
  • Een ‘Nagasakidag’ 🇳🇱 🇯🇵

24. april, Japan ⋅ ☁️ 19 °C

Gisteren zijn we vooral de geschiedenis rondom de atoombom ingedoken van Nagasaki. Vandaag duiken we de hanselsgeschiedenis in. Want ooit, lang geleden in de tijd van de VOC was er hier 1 stukje land waar er handel gedreven werd met het westen. Eerst waren de Portugezen in deze uitzonderingspositie, tot 1839 was dat Nederland.

Dejima was vroeger een klein eilandje 🏝️ voor de kust van Nagasaki waar de grote VOC schepen aanmeerde en handel dreven met Japan. Maar ook andere schepen konden aanmeren voor handel en via de Nederlandse handelaren werd de handel weer verhandeld. Snap je het nog 😉

Het grootste deel van Dejima is later herbouwd, zodat je nu de dag van vandaag een idee hebt hoe dit eilandje er ooit uit gezien heeft. En wonder boven wonder zijn er nog vele spullen te vinden van de Nederlandsers. Denk aan Delfsblauw servies, glazen, borden, gezelschapsspellen 🎲enzovoort.

De Nederlandsers waren vooruitstrevend met kennis en wetenschap en via Dejima kwam deze kennis aan land in Japan. Maar ook bier 🍺 en jenever 🥃kwam via deze weg Japan binnen. Het woord ‘bīru’ is geïnspireerd op het Nederlandse woord bier. En dit wordt vandaag de dag door heel Japan gewoon gebruikt!

Na dit bezoekje liepen we door naar Glover Garden. Een plek boven op een heuvel waar een groot huis staat die vroeger dienst deed als wachthuis voor de kapitein wanneer de boot 🚢 gemaakt werd in de tegenovergelegen haven. En ook hier in het park zijn er ‘Westerse huizen’ te vinden.🎏

Inmiddels voelen wij onze benen wel en is het tijd voor een goede kop ijskoffie ☕️ en lokale cake ‘Castella’ 🍰. In dit koffietentje komen wij erachter dat ook de koffie via de Hollanders Japan binnen kwam. Langzaam beginnen we moe te worden van die Nederlandse invloeden🙈

Maar we gaan nog even door, naar de Dutch slopes. Een wijk met ‘Westerse huizen’. Rondom deze wijk dwalen we in smalle Japanse straatjes en lopen wij zo tegen allemaal tempels en Torii’s aan. ⛩️ We mogen natuurlijk niet vergeten dat we in Japan zijn!

En onze wandeltocht eindigt in Chinatown. Een paar straatjes die weer ontzettend Chinees aanvoelen. En hartstikke leuk! 🎎

Nu is het tijd om onze voeten te laten rusten en de was in de wasmachine van het hotel te stoppen. Want ja, schone kleren zijn ook fijn! 🧺

Als avondeten gaan we op zoek naar een tentje waar we ramen 🍜 kunnen eten. Dit is Judith haar lievelingseten hier in Japan! En vlakbij ons hotel vinden wij een restaurantje. De bestelling plaats je via een automaat. Je gooit er geld 💴 in, drukt op de knop waar het gerecht op staat wat jij wil eten. Het bonnetje wordt doorgeven aan de kok 👨‍🍳. We schuiven aan aan een bar met 10 krukken. Binnen no time staat er een kom dampende ramen voor onze neus. En zuinig met de peper 🌶️ zijn ze niet geweest. Ondanks het pittige karakter smaakt die heerlijk!

Met bolle buiken lopen we weer naar buiten. Een kleine wandeling door het centrum van Nagasaki geeft ons een blik in het leven van de zakenmannen 👨‍💼 na werktijd. Na werktijd is het bijna verplicht om met je baas nog een drankje 🥃 (of 10) te drinken. Dit zien wij overal in kleine tentjes gebeuren. Of wij dit mentaal aan zouden kunnen na onze baan is maar de vraag. Gezellig ziet het er voor een buitenstaander wel uit.

Wij taaien af, richting ons bed! Maar voor dat we gaan slapen, nuttigen wij eerst nog even een klein toetje 🧁. Even samen de dag doorspreken en plannen maken voor morgen!

Slaap lekker Japan en tot morgen. Wij duiken ons bedje weer in in onze schoenendoos.

• Takeo-Onsen ⛩️

25. april, Japan ⋅ ☀️ 19 °C

Wat doe je wanneer je nog meer in kleine Japanse straatjes wil dwalen? Dan pak je vanaf Nagasaki station de Shinkansen 🚄 die je in een klein half uurtje naar Takeo-Onsen brengt. Een klein Japans dorpje die nu vooral bekend staat om zijn shrines met helend water ❤️‍🩹. Ooit, lang geleden werd een keizer verlost van zijn kwalen door dit water. Mensen komen er vandaag de dag nog speciaal naar Takeo-Onsen.

De rit in de bullettrain gaat vooral dwars door tunnels en keihard. 🚇 Dit traject is super kort voor een Shinkansen. Want verder dan Takeo-Onsen gaat de Shinkansen niet. Een hele spoorlijn voor maar een half uurtje?! We zien snel dat vanaf Takeo-Onsen de meeste mensen overstappen op een andere snelle trein richting Fukuoka.

Wij stappen niet in een volgende trein en we beginnen onze wandeling door kleine smalle straatjes. De bekende convenience store komen we niet meer tegen in het straatbeeld. We vermoeden dat hier niet veel toeristen vanuit het westen dit dorpje bezoeken. Wij genieten er des te meer van. Al snel zien we de Torii die de toegang naar de tempel markeert.

De tempel is waanzinnig mooi en rustig. En heeft een soort rust en de nieuwe groene lenteblaadjes 🍃 aan de bomen laten het zonlicht ☀️ waanzinnig mooi door. We zien al snel genoeg dat hier bijzondere bomen 🌳 zijn. Voor de ingang van de tempel vinden wij 2 bomen die het samenverband van de liefde voorstelt. Als vrouw kan je hier tot de goden vragen om liefde te vinden. Gelukkig heb ik (Judith) die al aan mij zij.🙃

Vlak achter de tempel is een boom te vinden van 3000 jaar oud🤯 Hoe dan?! Deze reus van een boom staat op een open plek met rondom bamboe. 🎋 Het is waanzinnig mooi. Wat nou als deze boom kon praten, wat zou die allemaal kunnen vertellen over die 3000 levensjaren? We zullen er helaas nooit achter komen.

Bij een tempel hoort natuurlijk ook een klein gebed. Judith blijft in de sfeer van de liefde. ❤️ Tim verzoekt de goden om een goede roadtrip 🚗 die we vanaf morgen gaan beginnen. Beide briefjes hangen we op bij de tempel. Mogen onze wensen meewaaien met de wind🤍

• Mount Inasa ⛰️

25. april, Japan ⋅ ☀️ 18 °C

Er gaat vanaf straatniveau een kabelbaan 🚡 naar het uitzichtpunt op Mount Inasa boven Nagasaki. Maar volgens sommige berichten zou er zich ook een pad bevinden. Dan kun je ons bellen! ☎️ Vanaf de Fuchi Shrine kan dit pad nooit ver weg zijn maar we kunnen het maar niet vinden. 😵 Het pad moet haast wel een mythe zijn. Een snelle blik op de kaart 🗺️ leert ons wel dat er een soort weg zou moeten bestaan waarmee we in de buurt van de top moeten kunnen komen.

Het pad begint tussen allerlei oude vervallen huisjes. Het loopt al gelijk flink omhoog. Sommige stukken lijken bijna verticaal. ⬆️ Al vrij snel beginnen de kuiten tegen te sputteren, maar als we even stuk zitten komen we één van de vele katten 🐈 tegen die dit wijkje kleur geven. En af en toe krijgen we alvast een glimp van het uizicht over de stad. Op de kaart zijn de afstanden niet zo groot, maar die simpele lijntjes blijken in veel gevallen gewoon trappen te zijn.

Vanavond speelt de lokale voetbalclub ⚽ een thuiswedstrijd. We kunnen het stadion 🏟️ weliswaar zien liggen maar het is toch een flinke afstand. Desondanks schallen de muziek en de omroepberichten door de wijk alsof we er naast staan. De lokale voetbalclub heet V-Varen Nagasaki. De V staat voor het Nederlandse "vrede" en Varen staat ook gewoon voor het Nederlandse woord "varen" als verwijzing naar de handelshistorie met Nederland. 🇳🇱 In de het winkelcentrum bij het station droeg ieder personeelslid vandaag het thuisshirt van de club. Ze spelen in het oranje met blauw. 🟧🟦

Als we boven de wijk zijn uitgestegen vervolgen we onze weg op een "normale" stoep langs een autoweg. Speciale stoeptegels vertellen hoe ver we nog moeten. Maar die blijken af te tellen naar het parkeerterrein. Vanaf daar is het nog meer dan 600 meter aan trappen tot het daadwerkelijke uitzichtpunt. Die kwam wel even binnen. 🥴

Na een uurtje bereiken we de top. We staan dan op 333 meter boven de stad en we begrijpen nu waar we het voor gedaan hebben. 📸 We zien de gehele stad liggen tussen de groene heuvels. De haven glinstert en er vaart af en toe een boot voorbij. In het water zien we tal van kleine en grote eilanden. Het was de hele dag flink bewolkt maar tijdens onze wandeling is de zon tevoorschijn gekomen. We genieten van het uitzicht met een welverdiend banaantje. 🍌

Laten we maar gewoon de kabelbaan naar beneden pakken.

• Meet Broomy! 🚙

26. april, Japan ⋅ ☁️ 20 °C

Vandaag halen we onze auto op! 🚘 We arriveren ruim op tijd bij ons verhuurbedrijf, maar we worden lang bezig gehouden met allerlei formaliteiten. De Japanse klanten staan vliegensvlug buiten met hun autosleutel 🔑 maar wij moeten verplicht een lijst regels 📝 doornemen en een rits video's bekijken. 🎥 Uiteindelijk komen we oog in oog met onze Toyota Roomy. En omdat we in lijn met Bugs, Bushy en Berry onze auto's altijd aanspreken met een B maken we er gewoon Broomy van. ❤️

Broomy is een lekker praktische en hoekige auto. Daar zijn ze hier dol op. Een auto is hier totaal geen statussymbool. Vrijwel alle auto's zijn van Japanse makelij en het merendeel daarvan is een "kei-car". Dat zijn uiterst kleine, komisch ogende, autootjes. 🚙 Ze zijn erg zuinig en je kunt gemakkelijk door al die smalle straatjes manouvreren en bovendien kun je overal parkeren. De motor in die autootjes is ongeveer dezelfde als in je föhn. 🌬️ Broomy is één tandje groter dan een "kei-car", maar hij oogt nog steeds komisch.

We moesten nog even zoeken naar de handrem, het bleek een extra klein pedaal, maar dan konden we echt op pad. Aan het begin rijden we vanuit Nagasaki nog over tolwegen en met name door tunnels maar vanaf Isahaya wordt het al wat landelijker. 🛣️ Broomy wist ons wel om de haverklap te melden dat we ons aan de snelheid 🚫moesten houden en als er een oprit aankwam. We waren bijna in staat Broomy de berm in te sturen maar het is gelukt om dat gemekker uit te krijgen. 🤫Het eerste doel is de ferry van Shimabara naar Kumamoto te halen en dat is zonder kleerscheuren gelukt. ⛴️

Op de ferry genieten we van het zonnetje en het uitzicht. ☀️ 🌊 Na een uurtje bereiken we Kumamoto en rijdt Judith verder naar Aso. We rijden hier eigenlijk vooral van stoplicht naar stoplicht. 🚥Het getuigt van geweldige PR dat de hele wereld denkt dat Japan technologisch uit het zicht zou zijn, maar alle stoplichten gaan hier nog gewoon op een onverklaarbare timer. ⏰

We lunchen nog bij één van de vele convenience stores die langs de weg te vinden zijn. 🍙🍱 Niet lang daarna bereiken we ons hotel. We slapen in één van de weinige hotels in de omgeving en het is hier alsof de tijd heeft stilgestaan. We hebben veel bruin en oranje 🟠🟤om ons heen met hier en daar een bloemetjesmotief. Het hotel heeft waarschijnlijk betere tijden gekend.

Dat geldt ook in zekere mate voor het dorpje. We slapen in Aso, dat naast de gelijknamige vulkaan 🌋 ligt. Buiten een beetje toerisme is hier niet veel. Japan heeft daarnaast landelijk te maken met een enorme vergrijzing en een snelle krimp van de bevolking. Tel daar verstedelijking bij op en je krijgt veel verlaten panden in de landelijke gebieden. Al deze huizen en winkels blijven onveranderd achter als een kijkdoos terug in de tijd. We zien weer zat van zulke gevallen als we een rondje door het dorp lopen. Wij kunnen erg genieten van alle pracht en praal die we ook hier weer vinden, maar we kunnen ook de treurnis in sommige locaties waarderen.

Zo lopen we ook langs het mooie station van Aso. 🚉 Het is er rustig en de zon valt mooi. In het kantoor van het naastgelegen busstation zitten geen mensen maar vooral Kumamon de stoelen bezet te houden. Kumamon is de mascotte van Kumamoto 🐻 en je vindt hem hier overal. Van sleutelhangers tot koekjes en van petten tot tassen. Je kunt alles krijgen met Kumamon. De mascottes in Japan zijn een miljardenbusiness en Kumamon geniet landelijke bekendheid. We zagen hem ook al in Tokyo en Osaka en nu eten we Kumamon-chips.

We ronden onze wandeling af via de lokale Lawson. Daarna eten we 's avonds bij Obentou no Hirai. Een soort wegrestaurantje maar het is ook een kleine supermarkt. Het zit toevallig tegenover het hotel en heel veel andere opties zijn er trouwens ook niet. Op een Japanse machine proberen we weer een bestelling voor elkaar te krijgen en dat lukt. Het eten blijkt wonderwel erg lekker maar de airco in dit restaurant 🍜 🍛 heeft hetzelfde probleem als de airco in ons hotel en vele andere panden: hij staat vast in de kachelmodus. 🥵 Het lijkt wel een terrarium. Ik sluit niet uit dat we we er nog een keer gaan eten maar dan gaan we wel in zwemkleding. 👙 🩳

• Sorry mama 🚁 🌋

27. april, Japan ⋅ ☁️ 18 °C

We beginnen met de samenvatting: we hebben in een helikopter 🚁 gevlogen boven een actieve vulkaan 🌋. En hieronder volgt het verhaal!

Frisse berglucht komt ons kamertje binnen in het hotel. ⛰️ Dit heeft onze nachtrust 🛌 goed gedaan. Wanneer we het gordijn 🏨 open doen zien we meteen Mount Aso. Mount Aso en nog vele andere bergen zijn eigenlijk actieve en inactieve vulkanen. 🌋 En dat vraagt ervoor om ontdekt te worden! Dus dat gaan we doen vandaag. 🚶‍♀️ 🚶‍♂️

Online is er niet veel goede informatie te vinden. Alleen dat het druk kan worden. Mensen in rijen, auto’s in rijen en chaos. 🤯 Dus wij bereiden ons op het ergste voor en een beetje op goed geluk zitten wij vroeg in de auto. ‘Goedemorgen Broomy, ook zo lekker geslapen?’ Broomy geeft aan dat hij heerlijk heeft geslapen tussen allemaal vriendjes op een overvol parkeerterrein.

Broomy rijdt ons keurig de berg op naar een parkeerplaats. 🛣️ Als het goed is vertrekt er vanaf dit punt een helikopter. 🚁 Het enige wat wij weten is dat het totale chaos kan zijn met lange rijen.

Dat valt vandaag wel mee, gelukkig! Of wij zijn gewoon lekker vroeg. Dus we mogen als 6de vlucht vandaag de lucht in. Doodeng eigenlijk. 😬 Na 3 kwartier wachten in het zonnetje ☀️ mogen wij de helikopter betreden. In 7 minuten krijgen wij een waanzinnig uitzicht over de omgeving. We zien activiteit in verschillende vulkanen, maar het opvallendste is de groenachtige substantie waar geregeld rook uit komt. En vooral een hele nare lucht! 🤧

Het verbaasd ons dan niet dat het regelmatig voorkomt dat de weg naar de top van de vulkaan gesloten is. Er is veel beweging an activiteit zichtbaar. Moeder aarde 🌎 spreekt en wij zijn duidelijk een toeschouwer. Super vet! Na 7 min worden we weer keurig op de grond afgezet. Met hier en daar wat klamme handjes (vooral Judith).

Na deze waanzinnige ervaring brengt Broomy ons naar de top van de vulkaan. Daar gaan wij nog lekker op onderzoek uit. 👀 We kunnen veel wandelen en ontdekken. Mooi is het zeker! Verschillende maanlandschappen 🌑 krijgen we te zien en gelukkig is het nog vrij rustig qua mensen. Je kan de vulkaan ook beklimmen, maar wij hebben eigenlijk een andere hike op het oog. Dus deze hike laten we even zitten.

Onze magen beginnen te knorren, dus we gaan eerst even op zoek naar lunch. Bij een soort toeristisch centrum bevindt zicht een groot parkeerterrein (waar mensen voor in de file staan) en verschillende restaurantjes. En niet veel later schuiven wij aan in de Japanse kantine met een bord ramen 🍜 en een bord rijst. 🍛

Nu zijn wij echt klaar voor een klim van een uurtje. Een uur klimmen brengt ons naar de top van Mt. Eboshi. ⛰️ Deze geeft ons een waanzinnig uitzicht! Zoveel bergen, zoveel groen. Het is echt waanzinnig!

Een dag zonder veel verwachtingen is uitgegroeid tot een dag met een goud randje. Wat is de natuur in Japan waanzinnig mooi! En wij kunnen hier gewoon van genieten, in alle rust. Want amper mensen hebben de hike naar de top van Mt. Eboshi gedaan. En wij mooi wel😁

• Na regen komt zonneschijn 🌧️ ☀️

28. april, Japan ⋅ ☀️ 15 °C

We worden wakker met regendruppels ☔️ op het raam. Dit is even wennen. We hebben hier op 1 dag na nog amper regen gehad. Het voelt in het begin wel gezellig. Maar het is toch een beetje jammer. Want de route naar Yufuin brengt ons door mooie bergen ⛰️ en we willen graag wat uitzichtspunten meepakken.

Bij de locale konbini halen we een simpel en eenvoudig ontbijtje 🍚 🍞 🧃 ☕️ en gooien we Broomy weer vol met onze spullen. Op naar Yufuin. En dan niet over de snelweg, nee we willen de bergweggetjes gaan pakken. 🛣️

Ontspannen en rustig in de regen gaan we op pad. Na een ruime 20 minuten komen we aan bij ons eerste viewpoint, denken we. Maar wanneer we eenmaal de auto parkeren, breekt de hemel open. ☔️ Het gaat keihard regenen. We hopen een glimpje uitzicht op te vangen, maar helaas. We regenen zeiknat en we zien niets. ☹️

Dan maar weer snel Broomy in, de kachel aan en verder scheuren. De volgende stop wordt een traditioneel Onsendorpje, Kurokawa. Japan staan bekent om zijn vele warm waterbronnen en Japanners zijn gek op een momentje in zo een Onsen. 🥵

Alleen het blijft maar regenen. Volgens de voorspellingen moet het aan het begin van de middag echt wel droog gaan worden. Dus we besluiten eerst maar vroeg en lang te gaan lunchen in een wegrestaurant. We komen in een bekende kantine terecht waar wij overheerlijke ramen 🍜 en curry 🍛 kunnen eten. Het spreken van Engels wordt steeds minder, maar met handen en voeten komen wij een heel eind! En Tim spreekt een woordje of 5 Japans en dat wordt door menig Japanner gewaardeerd. ❤️

Na de lunch gaan we richting Kurokawa. De regen begint inderdaad af te nemen! Dus wij vinden het de hoogste tijd om iets te gaan doen.

Wij gaan even niet de Onsens van Kurokawa in, dit voelt nog een beetje als een stap te ver. Maar we genieten wel van het mooie dorpje. En hier en daar de heftige zwavelluchten 🤧 uit de Onsen. En de zon begint ook nog eens te schijnen. Dit maakt het allemaal nog een stapje mooier!! ☀️

Na een klein uurtje wandelen stappen we de auto in, en scheuren we naar Yufuin. Ja, helaas echt scheuren. 🏎️ Judith had de autostoel net niet goed afgesteld en ze kon het gaspedaal maar al te goed vinden. De bergweggetjes werden rap en soepel genomen (al zeg ik het zelf). 🤢 Terwijl de meeste Japanners als een heerlijke bejaarde zondagsrijder door het verkeer gaan. 👴 👵

We komen aan in Yufuin. Wederom weer prachtige bergen om ons heen, drukke straatjes met vele Aziatische toeristen, een prachtige groene trein en vele winkeltjes. Die helaas allemaal gaan sluiten, dus morgen moeten we echt even op tijd terug om te winkelen.

We kijken elkaar aan en we voelen ons best wel moe. Dan is er eigenlijk 1 keten in Japan die dan perfect is, Joyfull. Een Japanse keten die geïnspireerd is op een Amerikaanse diner. Patat, 🍟 hamburger, 🍔 salade 🥗 en toch nog een Japanse Katsu 🍗 wordt er op tafel gegooid. Onder het genot van een ijskoud biertje 🍺 smaakt dit goed! Een goede afwisseling van alle rijst en noedels de afgelopen tijd.

Moe en voldaan lopen we terug naar ons hotel. Bij ons hotel is er een privé Onsen. Dit lijkt ons helemaal perfect om de Onsencultuur eens rustig op ons gemak te ervaren.

Het is bloedheet 🥵 in de ruimte en de Onsen zelf is ook echt goed warm. We moeten echt wennen aan de temperatuur en helemaal ontspannen lukt het nog niet. We zweten 😥 vooral flink! En het zorgt ervoor dat we heerlijk rozig worden. Schoon en rozig kruipen we snel ons bedje in.

• Landelijk Japan 🇯🇵🚲💨😄

29. april, Japan ⋅ ☁️ 16 °C

We gaan weer op pad met Broomy. In Google Maps geven we aan dat we tolwegen willen vermijden. Dat hebben we geweten, want we rijden het leeuwendeel over smalle weggetjes door bergachtig gebied. 🏞️ Zelfs Japanse autootjes kunnen elkaar hier niet passeren 😵 maar veel verkeer komen we gelukkig niet tegen. Het is overal groen 🌲 wat we zien met af en toe een paar huizen en een vending machine. De mensen vinden we vooral terug op het land, daar wordt hard gewerkt. Ondertussen lijkt de reistijd in Maps eerder óp te tellen dan áf te tellen maar we vinden dat niet erg, deze rit gaan we niet snel vergeten. ⛰️🤍

We komen aan in de regio Yabakei. In de vorige eeuw lag hier een spoorlijn van Nakatsu naar Yasuragi-no-Sato. 🚞 In de jaren 60 reden de treinen nog af en aan maar in de regio liep de bevolking sterk terug en werden er bovendien goede wegen aangelegd. Het bleek in de jaren 70 het einde van de spoorlijn. Niet veel later werd de lijn omgebouwd tot fietspad. Zoals altijd kun je ons daarvoor bellen. ☎️

We huren onze fietsjes bij de Yabakei Cycling Terminal. 🚲 De man achter de balie heeft een spiekbriefje met een paar regels Engels dus dat loopt soepel. Niet veel later rijden we met twee, te kleine, fietsjes door het prachtige landschap. 🏞️ We fietsen vanaf de terminal in Yabakei richting de kust naar Ao-no-Dormon. Met een heerlijk zonnetje ☀️ rollen we tussen de bergen door de rijstvelden. ⛰️ 🌾 Je ziet hier en daar nog overblijfselen van vervlogen tijden. Er hangen foto's van vroeger en zo fietsen we over de oude spoorbruggen en door de tunnels van destijds. Bij Hirata is zelfs een oud poststation omgebouwd tot rustplaats voor de fietsers. Langs de route zijn er weer genoeg mensen aan het werk op het land. Als ze ons spotten krijgen we veelal een vriendelijk "konnichiwa" toegeroepen. 👋

Bij Ao-no-Dormon slaan we proviand in bij de 7-Eleven voor de weg terug naar de terminal. Onderweg fietsen we nog bijna over een slang. 🐍 Hebben ze die ook in Japan?! Hij kronkelt gelukkig snel aan de kant. Het mag de pret niet drukken. We stoten weliswaar constant met onze knieën tegen het stuur maar deze fietstocht overtreft al onze verwachtingen. We blijven maar zeggen dat het hier zo ontzettend mooi is. En elke keer is het waar.

Opgetogen stappen we Broomy weer in voor de terugrit naar Yufuin. Om een beetje tijd te besparen pakken we deze keer wél tolwegen mee, maar we moeten nog wel even tanken. ⛽️ We zetten de auto stil bij een benzinepomp waar direct een vriendelijke man komt vragen naar het type brandstof. Hij gaat aan de slag en sluit de pomp aan. Ondertussen wast hij alle ramen van de auto en geeft hij ons een folder van de omgeving. ❤️ Ook voor de betaling hoeven we onze auto niet uit. Als we wegrijden helpt hij met handgebaren 🫲 bij het invoegen op de weg en als we langzaam uit het zicht verdwijnen buigt hij nog eens diep naar Broomy. 👋 Wat is de Shell in Heemskerk dan ineens matig zeg. Het is ook geen uitzondering; we zien veel Japanners die er zichtbaar plezier en eer uit halen om te excelleren in hun werk. Eigenlijk willen we deze man fooi geven maar dat is in Japan overal uit den boze.

Terug in Yufuin lopen we door de toeristische straat die van het Kinrim Meer naar het station loopt. Het is een drukte van jewelste en de herrie verraad dat er veel Chinezen 🇨🇳 en Koreanen 🇰🇷 op pad zijn vandaag. We zijn op zoek naar een leuke plek voor een biertje 🍺 maar een terrascultuur kennen ze hier niet en het fenomeen om iets te drinken zonder een bord eten voor je neus vinden ze ook maar raar. We vinden uiteindelijk een restaurantje waar ze per ongeluk wat krukjes buiten hebben staan en het lukt om een biertje te regelen. Met de fietstocht in de benen smaakt het extra goed.

In de avond lopen we het mini-restaurantje Hanaguchi binnen. Het wordt gerund door een oud stel 👴 👵 en ze hebben ruimte voor drie tafeltjes en een paar mensen aan de bar. Aan de lage tafels zit je op de grond, aan de bar nog wel op een stoel. We hebben trek, dus op Hollandse tijd komen we aan en het is nog leeg. De heer des huizes verwijst ons naar de bar en we gaan het menu vol yakitori af. We smullen van de spiesjes en de gyoza's. 🥟🍢 Als we vertrekken is elke stoel bezet. Het was weer een fantastische eetervaring.

Voldaan lopen we terug naar onze slaapplek. We pakken de outdoor onsen nog even mee en de temperatuur blijkt een stuk schappelijker te zijn dan de indoor onsen. 🧖‍♀️🧖‍♂️

Wat een topdag was dit. Nu tijd om bij te komen!👌

• Golden Week bij Aoshima ⛩️

30. april, Japan ⋅ ☁️ 19 °C

We starten Broomy weer op en gaan op pad richting de kust. 🌊 Al gauw rijden we op de express way Yufuin uit. 🛣️ Kilometerslang dalen we af richting Beppu. Vanaf daar volgen we grofweg de kustlijn naar het zuiden.

Als het tijd is voor een break pakken we de kaart er bij en zoeken een Family Mart. 🏪 Het was altijd onze favoriete convencience store maar op Kyushu zijn ze wat selectiever in hun dekking. In Kitaura, een simpel plaatsje aan de kust, zitten ze wél en dus parkeren we daar de auto. Aan de gezichten in de winkel zien we al gauw dat hier niet vaak Westerse toeristen komen. Volwassenen kunnen het af en toe nog een beetje maskeren maar kinderen kunnen ongegeneerd blijven staren naar ons alsof we aliëns zijn. Zo gebeurde het hier dus ook dat een klein meisje 🧍‍♀️ons minitieus zat te bestuderen tot irritatie 😒 van haar vader. Als wij even later buiten een koffietje drinken, en zij ons weer ziet, zwaaien 👋 we naar haar. Vanaf dat moment zwaait ze onafgebroken terug tot we uit het zicht zijn. Goh, bleken die aliëns toch niet zo eng. 👽

We rijden door over de express way. Inmiddels weten we dat ons plezier in Japan in kleine dingen zit. Een bescheiden straatje, uitzicht of tempel is al genoeg en dat vind je hier overal. In dat kader kiezen we een willekeurig plaatsje uit en parkeren we de auto. 🅿️ De keuze is gevallen op Mimitsu. Het parkeerterrein is hier leeg. We lopen langs de kust die vol staat met bouwwerken tegen tsunami's en door oude sfeervolle straatjes met de typische Japanse "townhouses". 🏘️ Maar Mimitsu heeft ongetwijfeld betere tijden gekend want een deel is leeg of vervallen. In dit dorpje van een paar straatjes zijn er ook meer tempels dan mensen te vinden. 🏯 De paar mensen die we tegenkomen groeten ons enthousiast. 🙋‍♂️🙋‍♀️ Het zijn dit soort wandelingetjes waar we het voor doen. Het staat in geen enkele reisgids maar het inkijkje in alledaags Japan vinden wij goud waard.

We laten de express way achter ons en rijden door meer van dit soort dorpjes richting onze bestemming Yamazaki. We slapen vlakbij het eiland Aoshima dat met een brug is verbonden met het vasteland. 🏝️ De Aoshimatempel op dit kleine eilandje is een grote trekpleister en het is hier dus ook een stuk drukker. ⛩️ We zitten namelijk midden in Golden Week. Dat is een week waarin jaarlijks 4 nationale feestdagen vallen. In principe is het in de Japanse werkcultuur niet alledaags om je vakantiedagen te benutten want gemiddeld worden hier maar 10 van de 20 vakantiedagen opgenomen. 😕 Het is niet verboden om er meer op te nemen maar je kunt een moeizaam gesprek tegemoet zien als je dat wel doet en die promotie kun je sowieso wel vergeten. 🤯 Het gaat hier niet om wat je aan werk produceert maar om je onvermoeibare aanwezigheid van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. ⏰ Met die kennis in het achterhoofd is Golden Week dus de uitgelezen kans voor Japanners om met een paar vakantieuurtjes toch een week vrij te hebben en dat doet dus praktisch het gehele land. 🧳 In Kyushu merken we hier en daar wel wat het een beetje druk is, maar we kunnen ons alleen maar voorstellen wat voor chaos het moet moet zijn in sommige andere delen van het land. 🤯

De sfeer in Aoshima is enigszins a-typisch. We kennen Japan als een land vol regels dat altijd binnen de lijntjes kleurt. Maar er heerst hier meer een surfers-vibe 🏄🏼‍♀️ en we zien dus zelfs mensen in het openbaar een biertje 🍺 drinken of een beetje dansen. 🕺 Wij vinden ook een mooi plekje in de zon ☀️ voor een biertje bij een 'Pop-up café' dat speciaal voor Golden Week is neergezet. Kanpai!

• Weer lekker een dag on the road! 🚗

1. maj, Japan ⋅ 🌧 20 °C

Met uitzicht op de oceaan 🌊 en surfers 🏄🏼‍♀️ worden we wakker in Miyazaki (voor de oplettende kijker net iets daar onder). De zon is helaas verdwenen en regen is ook alweer voorspeld, maar dat mag de pret niet drukken! Het is qua temperatuur goed en we hebben zeker weer zin om nog meer van Japan, Kyushu te ontdekken! 👀

We beginnen eerst met een hotelontbijtje. We hebben een nachtje geslapen op een resort, waar wij amper van gebruik gemaakt hebben. Maar het ontbijtbuffet slaan we zeker niet over. Op foto’s zagen we pannenkoeken. 🥞 Dus ja, dan moeten we aanschuiven! 🥞 🍳 🍎 ☕️

We ontbijten heerlijk en observeren rustig de vakantievierende Japanner om ons heen. Die rustig met hun pyjama en sloffen 🥿 aanschuiven aan het buffet. Heerlijk ongecompliceerd.🤍

Het is nog droog, dus we stappen snel Broomy 🚙 in en gaan op pad. 🛣️ De eerste stop van vandaag is een achtertuin van iemand. De moeder van deze bewoner had als droom om te wonen bij Totoro. Totoro is een personage uit een bekende film uit 1988: My Neighbor Totoro. Een fantasiefilm waar Totoro een vriend wordt van 2 meisjes die in de buurt wonen. En samen maken ze verschillende avonturen mee. Zo schattig is dit in beeld gebracht in de film. (Filmtipje tussendoor 😉) In deze film staan de meisjes samen met Totoro te wachten bij de bushalte tot papa thuis komt. Deze bushalte is nagemaakt en daar moeten wij even mee op de foto 📸. 🚏

Daarna rijden we door naar de Udo-shrine. ⛩️Een tempel direct gelegen aan de ruwe kust van Japan. 🏮 Deze locatie is al een plaatje, met de rode tempels en Torii’s ⛩️ ziet de locatie er nog mooier uit. We vermaken hier ons zeker wel eventjes! Het mooie van deze locaties is dat wij van een afstandje kunnen genieten van de locals, die naar deze tempels komen om de Goden te bedanken en te vragen om raad voor de toekomst. Het is een mooi en rustgevend tafereel. 🎏

Het is nog steeds droog, dus we stappen snel Broomy in naar onze laatste stop, Cape Toi. Een stuk bergachtig landschap, met een kleine vuurtoren en rondlopende wilde paarden. 🐎 Dat moeten we zien! En we worden zeker niet teleurgesteld. De uitzichten op de Japanse kustlijn gaan niet snel vervelen. Net als wilde paarden, die we stiekem ook een beetje eng vinden wanneer ze dichtbij komen. 🐎

We stappen de auto in om onze weg verder te vervolgen naar ons volgende hotel. Bij het wegrijden beginnen de regendruppels 🌧️ te vallen. Precies op tijd voor ons, wij hebben precies kunnen doen wat we graag hadden willen doen.

Tegen het eind van de middag komen we aan in ons hotel. Precies op tijd om lekker te chillen. Het is tenminste ook onze vakantie!❤️

• Bye bye Broomy! 🚙👋🏻

2. maj, Japan ⋅ ☀️ 20 °C

Toen we gisteren aankwamen in Tarumizu was het dermate slecht weer 🌧️ dat we deze ochtend pas het uitzicht op de vulkaan 🌋 Sakurajima kunnen bewonderen. Het is een actieve vulkaan en afgezien van wat dampen lijkt ie vandaag rustig.

We gaan met Broomy de ferry 🚢 op naar Kagoshima. De zee is redelijk wild, maar op de boot valt het mee. 🌊 De gehele vaart hebben we zicht op Sakurajima en dat is geen straf!❤️ Aan de overkant zijn we weer in een échte stad beland. We moeten nog tanken met Broomy voordat we hem hier weer in gaan leveren. Het verkeer in Japan is erg rustig maar dat lijken ze te willen compenseren met alle randverschijnselen. De stoplichten, 🚥verkeersborden 🚳 en de wirwar aan kleuren en lijnen op het asfalt maken het rijden soms toch redelijk lastig. In Kagoshima komt hier een doolhof van éénrichtingsstraten bij. ⬆️ We zijn blij als het tanken ⛽️ gelukt is en we het verhuurbedrijf gevonden hebben. We laten Broomy hier achter. In de afgelopen week zijn we toch een beetje gaan houden van ons fijne Japanse autootje dus die gaan we zeker missen.😢

Tijd voor een wandeling.🚶‍♀️🚶‍♂️ We lopen richting Shiroyama Park. De weg wordt steeds steiler, totdat er enkel nog trappen over zijn. Met elke trede die we overwinnen lijken er meer tredes voor terug te komen maar uiteindelijk weten we het einde te vinden en kunnen we genieten van het uitzicht over de stad met Sakurajima op de achtergrond. 🌋

In de namiddag pakken we een lokaal speciaalbiertje mee. 🍻 Dat gaat hier uitsluitend in hele kleine obscure tentjes in donkere stegen die feitelijk alleen uit een bar bestaan. Maar we vinden er zowaar één met een raam en het is er gezellig, en naast dat we heerlijke biertjes proeven leren we ook nog wat nieuwe Japanse woordjes.

We eten vanavond in de bijzondere izakaya-keten die Hanbey heet. 🍢 De restaurants zijn volledig in het thema van de "showa"-periode (grofweg van 1920 tot na de oorlogsjaren). Dit is te zien aan de posters en het speelgoed in de zaak maar bijvoorbeeld ook de nostalgische muziek. 🎠 Het menu is gigantisch maar volledig Japans. In Kagoshima komen we met Engels nóg minder ver dan de rest van het land maar uiteindelijk komen we er altijd uit. 😃 En we smullen weer van alle kleine gerechtjes die we van de menukaart hebben kunnen ontcijferen. 🥟 🍙🍗 Dit was weer zo'n klassieke toffe eetervaring die we niet gauw zullen vergeten!