• Mitja Tuškej

ABC+30=MM

Pomeni: Apuglia, Basilicata, Calabria za 30 dni. Midva. En savoir plus
  • Kje to najdeš!

12–13 mai, Italie ⋅ ☀️ 16 °C

Je bil Majin komentar nekje med šestim in osmim kilometrom od dvanajstih, kjer je trpelo na kombiju vse. Bremze, kuplunga, šaltunge. Tole so res totalne vukojebine Basilicate. Ni glih norcev, ki bi prišli sem. Midva in ena ta mala angleška westfalia. Sicer pa je lepo, prijazno, a nisem čist ziher, da se da kaj početi drugega kot it dol do reke. Most čeznjo, ki pelje do 'grotte' je še vedno podrt, meni Google kaže drugače, punca na recepciji ni delovala čisto prepričana, bolj se ji zdi, da ni mosta (na skici kempa je narisan, a ga je pred petimi leti odneslo). Baje gre peš 45 minut.
    Dodatna smola je, da jutri ne delajo (oštarija). Bova videla kako in kaj bova delovala...
    Vsaj paninije sva dobila za zajtrk in sva enega koj potamanila, saj je bil topel. Še boljši je bil, ker ga ni hotela računat 😜.

• 9 revčkov iz paleolitika

13 mai, Italie ⋅ ⛅ 17 °C

So že odkopali v jami Romito. Eden od njih je bil dizajner in je natolkel v skalo lepega bika.
    Do tja - je bila ideja - da greva z bajki in pokazalo se je, da a) ne gre, ker je pred petimi leti reka Lao odnesla most, kar nedvoumno pokaže Google na mapsih, ampak na street view pa vidiš sliko krasnega mosta. Bil sem prepričan, da je, pa ga ni; je pa brv čez reko, a ne tam kjer je bil prej most in kamor sva se namenila tudi midva, ampak čist zraven kempa (samo vedet moraš). In imela sva srečo, da sva srečala mamo Katarino, ki jo je neznansko zanimalo, kam jo mahava z ruzaki na ramah... "da cave" je šlo in je razumela... in nama dopovedovala celo množico stvari, tako da sva razumela, da sva šla narobe in da je prav tam dol nekje pri kempu in levo. Nad Majo je bila čist navdušena in jo je pobožala po licih, preden sva šla. Kjut!
    Sva našla pot, sva zagrizla v strmino in pod jamo prišla na cesto in tukaj pride b) strmo kot hudič, po moje blizu 20%. Še dobro, da nisva bila z bajki 🤩.
    Vodič v jami je služil vojsko v Trstu in bil na meji s Slovenijo, jaz pa na meji z Italijo pri Monfalconeju. Se nam je obema dobro zdelo...

• O kempu Lao River

13 mai, Italie ⋅ ☁️ 16 °C

Tale kemp si pa resnično zasluži nekaj besed. Ne samo to, da se zdi, da je na koncu ničesar, do njega se pride po obupno ovinkastih in strmih cesticah z mnogimi luknjami, močnimi nagibi na ostrih ovinkih, tako da se včasih zdi, da se cesta postavi navpično navzgor pa tudi navzdol. Potem pa tukaj tudi skoraj nikogar ni. Bil je samo angleški par s katerim smo preživeli prijeten večer, zjutraj pa sta šla. Ker je bila ta dan tudi restavracija zaprta, sva bila na celem posestvu sama. Sicer ima pa kemp nekaj zanimivih posebnosti. Stranišča so čista, imajo papir, nimajo pa umivalnika, ta je zunaj pred wc-ji. Imajo pa v predprostoru klopco in 2 fena, ampak ogledala pa ne. Pravzaprav ni nobenega ogledala, tko, da se moški lahko obrijejo samo po občutku. Umivalnik je pa spet neka posebnost. Voda namreč ves čas teče, zato moraš pipo obtežiti s tekočim milom in gor postaviti še kamen. Izbiraš lahko med tremi. Z malo spretnosti pa lahko vse tri gor postaviš. Kopalnica je razkošno velika, z mnogimi tuši, ki pa so vsi v istem prostoru. O kakšni intimi bi se dalo razpravljati. Je pa tople vode kolikor hočeš in tuš, ki ga lahko primeš v roko. Končno. Na travniku imajo 2 viseči mreži, res sta me razveselili. Pa prostorček za kofetkanje imajo, na kemp prostoru pa ognjišče. In ves čas slišiš šumenje reke. Ker je bilo danes zaprto, sva morala kuhati sama na razkošno velikem prostoru. Super je bilo. Aja, pa heliodrom tudi imajo. Mitju pa kapo dol, da je to našel.
    Aja, pa kača z mosta je bila opažena dvakrat ob avtodomu 🫣.

• Tropein jezik

13–16 mai, Italie ⋅ ☀️ 19 °C

Če češ bit na najboljši lokaciji v Tropei, moraš sprejet sardina logiko. Camper camp je poln (!), ampak imava precej kul lokacijo, saj vidiva morje, čeprav sva v sedmi vrsti.
    Danes sva izkoristila dan na polno, saj so napovedi za jutri in pojutrišnjem precej deževne.
    Začetek je bil ne obetaven. Neki je bila guma na mojem bajku mehka, pa sem jo skušal dopolniti. In je šlo v obratni smeri. Kompresor je fuč, nastavki ne ta pravi, ročna tlačilka malce naporna in učinek precej ničen. Soseda je ponudila pomoč v precej bolj resni in pravi ročni pumpi. Top! Narjen! Grem v kolesarske cunje in pridem ven... in guma prazna. Kolo dol, guma dol, rezervna izpod sedeža v stanje pripravljenosti. Čeking plašča (Boštjan, hvala za šeranje izkušenj s serijo preluknjanih zračnic) in šit, ker trn je bil not! Pinceta in operacija. Nova zračnica not, še enkrat teta-pumpa in dela!
    Sva odbiciklirala do Capo Vaticano razgleda in dol do plaže. Lepo. Nazaj na giro po Tropei, dol do Tropeza plaže in še dvakrat v vodo. Lepo 2.
    Je pa precej strmo tu in tam (16+), tako da sva 'ob obali' naredila skoraj 500 višincev! in 31 km.

• Polulana Tropea

15 mai, Italie ⋅ ☁️ 19 °C

Danes dežuje. Vztrajno. Po malo. Ni za izlet, sploh ne s kolesi. In tako bo še najmanj 2 dni, ni vzpodbudno. 105 stopnic iz kempa navzgor je do centra Tropee. Sva šla in si zaslužila tartuf in kofe že zaradi stopnic in tudi vremena, da sladkor ubije grenkobo. Gellateria polna, ker ima velik nadstrešek. Mestece luštno, res pa je, da zaživi šele ob sončnem miljeju. Lokalna trgovinica, ki sva jo že kar posvojila, je postregla s polivkami, pastami, parmegianom, ... Zdaj pa bom pa jaz v topli posteljici brala, Mitja pa delal, vmes bova pa preganjala dež in klicala sonce.En savoir plus

• Tropea še vedno

16 mai, Italie ⋅ ☁️ 18 °C

Dež, sonce, dež, ulivanje, sonce, je bila današnja mešanica. Vseeno: dvakrat plavanje, enkrat mokra od dežja, ogled graščine, sprehod po mestu, nekaj dremanja, zvečer pa klepetanje s Celjanoma, ki sta se včeraj pridružila v kampu (Boštjan ziher poznaš, avtošola Turnšek Brane)En savoir plus

• Iz Tropee do Bove

17 mai, Italie ⋅ ☀️ 16 °C

Zdaj je pa že čas za premik, noge in gume že srbijo. Zajtrk, čedenje AD, slovo od sosedov in vžig motorja. Pa se prikaže neko čudno opozorilo: Hill holder unavailable. Hm. Sobota je. Mitja k sreči dobi serviserja, ki pove, da ni nič kritičnega in da lahko mirno nadaljujeva. Ponoven vžig avta, opozorila ni. Nadaljujeva proti Reggio di Calabria, pomirjena. Na poti pa čreda ovc, ki je ustavila promet in se v svojem ovcjem ritmu sprehodila čez cesto. Reggio sva prevozila, velik je. Ustavila sva se na majhni tržnici in nabavila malo sadja in zelenjave. Potem pa naprej proti Bova Marina, ki je bila izhodišče za čudovit kolesarski izlet v Bovo, 805 m visoko. Ko misliš, da prideš na cilj, te čaka še precej stopnic do vrha vzpetine. Razgled pa čudovit, lepa nagrada za trud. Hvala Mitja, da najdeš take kotičke. Spust hiter, sva prekršila omejitev 50 km/h. Skupaj 27 km in 805 višincev. Potem pa na sosto pri kraju Bianca, lepo zrihtan plac, v tem času brezplačen. Elektrika je, kopalnica je, samo vse dela na kartice, morva še naštudirat te sufisticirane sisteme.En savoir plus

• Gumi defekt II

18 mai, Italie ⋅ ☀️ 22 °C

Sej ne moreš verjet, že drugič je guma spustila. Sva hotela popoldan v Bovolino pa je mal preveč riski. Guma je sicer zakrpana, trn najden in spuljen, jutri pa servis. Ni nama hudega, imava čudovit prostor za lenarjenje. Kofetkava, bereva, bluziva.En savoir plus

• Maja je izbrala Stilo

19 mai, Italie ⋅ ☀️ 25 °C

In je zadela terno. Parkirala sva nasproti Conada v Monasterace Marini, snela bajke in jo mahnila proti Stilu. Kul. Izi. Na 10 km za 170 metrov počasi gor (skupaj) potem pa v klanec do Stila. 3 km za 230 metrov. Stilo je v svojem "centro storico" luškan, če pa greš do konca mesteca te na drugi strani usmerijo do 'laure', ki jih je v teh koncih več. Fora je, da so to nekakšna svetišča, mini cerkvice, kamor so se menihi umaknili v "penziji". Ena od Laur je celo nedostopna. Skratka šli so v svoj svet in mir. Nice!
    Maja je ob prihodu v Stilo zagledala na vrhu hriba nad mestecem ruševine, jaz pa tja vodečo serpentinko. Gremo gor! Še 350 višincev 😬. Sva šla, zadeva je koj ratala strma makadama. Zelo strma! Maja jo je pičila gor, jaz pa v trpljenju mišic za njo. No, ni šlo do graščine, sva parkirala na koncu poti in šla po kozji stezi do vrha. 700 metrov nad morjem, krasni razgledi na vse strani, še eno kjut mestece v luknji na drugi strani gradu...
    Maja ravno pravi "Danes je bil najbolj čudovit izlet. Al pa vsaj najbolj poln dan".
    En savoir plus

• Kamp na plaži. Prva vrsta.

19–20 mai, Italie ⋅ ☀️ 23 °C

Zaključek. Mali kempič. Fajn parcela. Gledava v valove. Sem skočil v vodo (uf, valovi, močan tok). Lepo.

• Kalabrezi so carski

19 mai, Italie ⋅ ☀️ 23 °C

Dan bo dobil tri footprinte. Tako poln je bil 😊. Sparkirala sva iz Maji najbolj vajbastega kampa. Ogromen je bil, sfurala sva z elektriko iz dveh virov (vse v kampu je na kartico, ki jo nisva imela, saj recepcija v soboto in nedeljo ni delala). Najini predhodniki so pustili nekaj kredita v elektro omarici in je bilo dovolj za naju. Kamp je bil 10€ na dan.
    Odpeljala sva se do Siderno v bike servis. Sem vzel zračnico in plašč, pa tlačilko in olje za ketno. Potem je pa gazda prišel in ko je videl, da sva iz Slovenije je padel v debato o Pogačarju, Rogliču in Mohoriču. Kao keri carji smo, samo 8 milijonov nas je pa imamo v vseh športnikih ase. Ko sem mu povedal, da nas je samo 2 milijona, je bil še bolj navdušen.
    Maja si je zaželela nov zic. 2 uri. U izi. S pedenanjem drugih, pa s klepetanjem, pa s kazanjem videa iz njegovega bikinga s kužatom, ki gor teče za njim, dol ga pa pelje...
    Ko smo vse spedenali je sledilo poslavljanje. Objemanje in ličkanje tri krat, izmenjava kontaktov... Kulsko in toplo!

• Jutranje kopanje

20 mai, Italie ⋅ ☀️ 19 °C

Kemp, kjer zaspiš in se zbudiš ob šumenju valov. Carsko. Morje pred nosom in zato nujno jutranje plavanje. Itak sva bila edina, drugi so s kempa gledali in izražali pohvale. Voda je bila hladna, ampak fajn, menda 19 stopinj. Po lenobnem jutru je padla odločitev za premik do Catanzaro. Včasih težko zapuščam kraje, kjer mi je lepo. Ampak čar potovanja je, da probaš se kaj drugega.En savoir plus

• Tiriolo

20 mai, Italie ⋅ ☁️ 21 °C

Po lenobnem jutru ni bilo več nič lenobno. V Catanzaro sva si izbrala de lux parcelo tik ob morju in se odpravila na kolesarski izlet do Tiriola. Jaz sem računala na 25 km dolg izlet, ker sem izbrala drugo izhodišče. Pa se jih je nabralo 58 in 900 višincev. Med potjo so bili, ob lepi pokrajini, prav moteči cestni jarki polni raznovrstnih odpadkov in vrečk s smetmi. Kar jim ne služi več, kar vržejo ob cesto. Ko se začne pokrajina vzpenjati je tega manj. Med potjo nama je kar nekaj avtomobilistov potrobilo, nekateri so tudi pokazali gesto odobravanja. Tiriolo je strnjeno mestece na hribu, 900 višincev moraš narediti, da si zaslužiš pogled v njegovo notranjost. Strma kamnita pot vodi skozi mestece, kar izziv za kolo. Na grad nisva mogla, je bil že zaprt. Mitja je rekel, da sva tak jošk naredila z bradavičko gor (glej sliko). Pot domov in večerja že v mraku.En savoir plus

• Asceto Capo Spulico in Nova Siri Scalo

21 mai, Italie ⋅ ☀️ 24 °C

Oblačno jutro, ampak se vseeno nisem mogla upreti jutranjemu plavanju. Prognoza oblačno. Odločitev greva za soncem. Karta kaže sončno točko dalje po podplatu italijanskega škornja. Torej premik do Asceto Capo Spulico, kraj z dolgo peščeno obalo in graščino, kjer sva si v grajskem ambientu privoščila odlično kosilo in nazdravila vsemu dobremu, ki je bilo in ki še bo. Imajo tudi kemp čisto pri obali, ampak še zaprt. Sva se mogla premaknit do prve druge soste v Nova Siri Scalo s čudovito obalo, že ime pove Lido playa Caribe, kjer sva zopet bila edina kopalca. Italijan v kempu je rekel, da ni šans, da bi šel v vodo, sva rekla, da zamuja užitek, pa je kar zmajeval z glavo. Potem še s kolesi do mesteca, nič posebnega. Po večernem kwirklanju pa sta se pripeljala Ljubljančana (skoraj soseda) iz Dolnic, in smo klepetali dolgo v noč. Frajerja sta prišla iz Sicilije, ona invalidka na vozičku, pa ju to ne ovira, oba pozitivna in luštna. Zanimiv večer.En savoir plus

• Salerno market ciuso dalle due

22 mai, Italie ⋅ ⛅ 21 °C

Po jutranjem kopanju sva jo užgala direktnega dol iz avtocest, ki so sicer v tem koncu đabak, a vseeno, več vidiš in se pustiš miru in ne-gužvi. Ni vedno totalno okej verjet slikam na netu... Maja je imela top idejo: en slapček, tolmunček in kosilce. Dva s Pando sva sredi vasičke prestrašila čist (ozka pol kolovozna cesta}, nadaljevala do kao izhodišča in še naprej (je treba kanto v hosti tudi obrnit), pojedla jogurta in se vrnila do poti k slapu, ki je absolutno ni bilo. Škoda.
    V Salernu je bila ideja it na tržnico po pomaranče, limone, mejbi ribice. A slabo branje podatkov (kao odprto do petih, pa ni), pa vseeno, ozke ulice niso glih za kamperja, je šlo na centimetre in potem bingo! Ful dober parking (upam, da ga najdeva) in na bajke pa mal okrog po mestu (no ja...) in na vrhunsko pico in nefiltrirano Ichnuso. Pa še tiramisu, da bodo brbončice potešene.
    Zdaj planing za naprej...
    En savoir plus

• Tržnica kot slovo od juga

23 mai, Italie ⋅ ☁️ 17 °C

Sva koj zjutraj odpeljala iz kempa nazaj v Salerno, kjer so se naguzili črni oblaki, da bi obiskala tržnico. Ta prava! Ponte roso na kubik. Glasno, polno in fina izbira sadja, zelenjave in rib. Vzela največje pomaranče po 2.2 € kg, dve kile limon po 1 € na kilo, fižolinčke, paradajze, melancan in dva brancina (za 5€!!!). Res, kake cene v primerjavi z nami!En savoir plus

• Skok do Toskane

23–25 mai, Italie ⋅ ☀️ 21 °C

Maja je našla Orbetello. 410 kilometrov od Salerna. Na zemljevidu je bilo videt pravljično. Mestece s cestico čez morje na otoček Argentario s par luštnimi camper sostami.
    Prvi vtis ni ravno tak, saj je 'morje' bolj mokrišče ali zatok (pozimi je tu polno flamingotov). Ni za kopat. Kempič kjut, blizu plaža, ki pa ni glih... se razvadiš lepote juga. Sva naredila en điro s kolesi do Orbetella, kupila vinčka in salamco in se podučila od uglajenega gospoda v trgovini o španski zgodovini tega becirka. Kup ostalin iz tistih časov je na otoku, ki se ga da prekolesarit okrog (45 km, 800 višincev) in videt lepe razglede, plaže in morje. Preveriva jutri!En savoir plus

• Argentario: drama na kvadrat

24 mai, Italie ⋅ ☀️ 21 °C

Ena od stvari, ki jo nudi Argentario je krožna cesta, ki ni okej v celoti za avtomobile. Za bajke je super. Ok. Garmin pravi, da je dolga med 36 in 42 km in da je sestavljena in cca 800 višincev.
    Sva šla. Najprej do Porto Ercole (en krog po mestu) potem do trdnjave Stella (nekaj dodatnega klanca), lepi razgledi, nič prometa. Potem pa stric makadam. Že v štartu precej navpično in razdrapano (peš en delček), potem spet asfalt (aha, da ne grejo avtomobili, so jih malce prestrašili), potem pa znova ene 6 km makadama (pretežno gor). Maja na polno, jaz na počasi. Maja počaka in slika (ves čas lepi razgledi). Pa spet naprej naslednji segment gore dole po razdrapaninah. Maja bi slikala. Pa ne more. Nima telefona (Mhm, štala popolna; vse fotke, vsi kontakti, koledar...). Analiza zadnjega dela od prejšnjega fotkanja mogoče da odgovor kje je obležal (fany detajl: prej ni bilo nikogar nasproti, v zadnjem kritičnem segmentu pa ene 10 motoristov). Šibava nazaj (gore dole po makadamu) do mesta teoretične izgube. Nič. Jaz kličem. Nič. Greva še nazaj. Nič. In greva spet nazaj. Nasproti pride stric na vespi (in je pico; vozi z eno roko po makadamu dol 🙈) in obrne motorin in gre gledat, če kaj najde (keri fajn ljudje!). Midva odgoniva še enkrat klanec do teoretične točke izgube. Po logiki bi lahk telefon padel na naslednjem klancu dol. Zapeljem tja dol in gledam. Itak nič. Še enkrat pokličem, če ga bom slučajno kje slišal. In tadaaam. En se javi. Carabinieri dal Porto Ercole. Jeee! Očitno ga je en motorist našel in ga dal policajem 😜😎🫣.
    Ok. Urejeno (a greva nazaj, al greva naprej? Itak, da greva naprej). Še makadama precej, še krasni razgledi in končno asfalt (bolj kot ne kao asfalt). Pičiva nekam dol (bi šla se skopat) in končno prideva v nekaj malega civilizacije (bifejček in 5 minut peš do plažel. Se greva vršt v morje (OMG, same skale na plaži; morje pa čudovito,; max pasalo.) in nazaj do bifeja (dva kapučina, dva piškota, en pir). Pred nama je še cca 300 metrov vzpona do najvišjega prelaza na otoku (ha, na edinem križišču nas je bilo neverjetnih 6 🤩).
    Od tod samo dol, nov asfalt, super spust do drugega kraja na otoku, Porto San Stefano. Pičiva skoz, saj morava ulovit policaje v Porto Ercole.
    Po 52 km se ustaviva pred Carabinieri postajo, ki dela vsak dan od enajstih do enih (fak no!). Bo treba spremenit plane in pač it jutri po telefon, namesto v Saturnio (ok, ni glih take drame, a dve uri sta le dve uri). Se zapeljeva še do trgovine, ki je itak zaprta in potem nazaj proti kempu. Ampak! En carabinieri avto stoji pred bifejem. Grem not in pobaram fanta v uniformi "telefono. Mia Dona. Io parlare con carabinieri..." Vse jasno koj. Počakava, da spijeta kavico, gremo do postaje in data srečni Maji njen telefon. Drama končana 🥰🤩.
    Luškan dan. 56 km, 1100 višincev. Lep izlet.

• Saturnijski bazenčki

25–26 mai, Italie ⋅ ☀️ 21 °C

Ok. Smo videli to, smo ležali v topli vodi (skupaj s stotinjo drugih) in smo se sparkirali v masovki. Najbrž je največja neumnost, ki jo lahko narediš, da greš v Saturnio med vikendom. Še posebej, če je tako lep kot tale.
    Sicer pa ja, je lepo videt, kaj narava spravi skupaj. Voda je zgoraj najbolj topla (blizu vroča), proti dol se hladi (itak!). Eni kar čkomijo not ful časa...
    Maja srečna, jaz ne glih, niso zame take masovke nekak...

• Rezime

26 mai, Slovénie ⋅ ☁️ 19 °C

Ekola. Konec potepanja. Prevozila sva 4.243 kilometrov in v povprečju je avto popil 9,3 litre na 100 km. Vozila sva 66 ur.
    Za kampe je šlo 600 €. Ene par manj za dizel. Cestnine so pobrale 128 kosov, ostalo (hrana, pijača) pa ravno enih 40 na dan. V bistvu je šlo pol za jest in pit, pol pa za vozit in spat. 83€ na dan je cena takšnega najinega početja.
    (nisem kalkuliral bicikel servis nakupov in nisem kalkuliral makaronov, limončel, vina in daril za punce, ker so vse te stvari 'za izven' in ne paše jo v koncept).

• Zaključek

26 mai, Slovénie ⋅ ⛅ 18 °C

Zvečer pred odhodom proti domu sva nazdravila na vse videno in doživeto. Lepo je bilo. Šla sva skozi celo potovanje, mesteca, kolesarske izlete, dogodke in opažanja. Cilj potovanja je bil dosežen. Apulija, Bazilikata, Kalabrija, zaključek Toskana.

Kaj mi bo ostalo najbolj v spominu? Mnoga čudovita italijanska mesteca potisnjena visoko v hrib ali pečino, mnogo rož in še več malih uličic in neštetih stopnic, da se vprašaš, kako lahko poštar to vse obide. Itak da peš, drugače ne gre, nabira kondicijo. V Apuliji ogromni nasadi močno cvetočih oljk in polja maka. Srečanje s Suzi in Emilom v kempu pod oljkami pri Manfredoniji in skupni izlet na, v hribe skrit, Monte Sant'Angelo, onadva z avtom, midva s kolesi. Pa neskončno dolge prazne plaže (še brez ležalnikov in kopalcev). Idealen čas pred masovnim turizmom. Če se je našel kakšen človek, se ni kopal. Večinoma so se nama čudili, da sva šla v tako mrzlo vodo. Pa je bil užitek čisto sam plavati v morju čudovite barve in v objemu hladne vode. Sem vesela, izkušnje ledenega potopa, ker grem od takrat z užitkom v vodo. Pred dobrim letom bi pomočila nogo v vodo in ugotovila, da je mrzla. In to bi bilo to. Je Mitja hotel dopovedati enemu Italijanu, da je super, pa je samo nejeverno zmajeval z glavo. Za omenit je še čudovit izlet po Poti ljubezni, pot vodi navzdol do morja nad njim pa je visok klif z vdolbinami, ki nudijo senčno zavetje. Oh ja, tudi tam je bila dogodivščina, ko naju je krepko zalil val, naju in tudi vse kar sva imela s sabo.

Pa najine kolesarske podvige je tudi za omenit. Nabralo se je kar 420 kolesarskih kilometrov in 6.200 višincev in 1.751 minut sedenja na kolesu. Mitja ne izbira ravnine, tam ni toliko zanimivih stvari. Se pohvalim, za dva sem bila celo jaz inicator. Pa Lao River bogu za hrbtom, ne vem kje ga je našel, čez hribe in doline po ozkih, luknjastih, strmih in ovinkastih cestah. Se zdi, da tam ne more bit nič, pa je čudovita reka, kemp čisti odbitek, midva pa sama z dvema Angležema, ki sta ostala samo čez noč, ravno toliko, da smo imeli lep večerni klepet. Potem sva ostala sama z enim mačkom (ne alkoholnim, ta pravim). V Materi sva pa malo vedrila, malo hodila, malo plavala, se en večer družila s Celjanoma. Drugi Slovenci s katerimi smo se podružili je bil par iz Dolnic, smo skoraj sosedi, ona na vozičku že 5 let pa obideta mnogo poti. Cela carja.

Slovo od juga je bila tržnica v Salernu, paša za oči, kjer bi kar vse imela pa je hladilnik premajhen.

Proti koncu najinega potovanja sva šla še na polotok Argentario, ki se drži celine z ozkim jezikom in tudi z mostom. V spominu bo ostal kolesarski izlet, kjer sem začasno zgubila telefon na najbolj makadamsko razrukanem in strmem terenu. Šok. Itak, nazaj, ponovi vajo po razrukani poti. Ugotovitev, ni telefona. Še enkrat gor, Mitju se oglasi karabinjer. Uf, se oddahnem. Mitja vpraša: "Greva po telefon?" Ne, greva naprej, telefon je na varnem. Tako mimogrede pripomnim, da ne veva, do kdaj delajo, ampak se glas in misel izgubita nekje nad morjem. Seveda je bila postaja zaprta, delajo dve uri na dan. K sreči tudi karabinjerji obožujejo kavo in sva jih opazila v bližnjem kafiču. Prijazno in urejeno.

Še zadnji postanek v Saturniji s čudovitimi zunanjimi naravnimi kaskadnimi toplicami. Voda je ustvarila ogromno majhnih in večjih banjic, kjer se lahko namakaš ali nastavljaš masažnim curkom vode. Za obiskat, ampak je priporočljivo med tednom.

Omenila bom se kulinarične užitke, prvo večerjo v Rodiju, nato najboljši fish burger v Polignanu, ki tudi po najini pokušini potrjuje prestižne ocene, kosilo v gradiču, nekaj dobrih vmesnih jedač in najina kosila/večerje pred kemperjem. Časovna usklajenost, kdaj je kdo lačen, nama glih ne gre. Mitja ni lačen od zajtrka do petih, jaz pa vmes umiram od lakote. On bi šel na večerjo ob osmih, jaz pa takrat več ne rabim hrane. Sva nekako uredila. Pri zajtrku in večernem čipsu sva pa 100% usklajena. Vmes improvizacija. Zadnji večer sva končala kot pogosto, ob kwirklu, čipsu in kozarčku.

Lepo nama je bilo.

Pozabila sem pa še na nekaj tehničnih izzivov, na varovalko v stiku, dvakrat predrto zračnico, lažnemu opozorilu Hill holder unavaliable. Vse smo zrihtal. Zaradi zračnice sva spoznala simpatičnega kalabrijskega prodajalca, ki mu je čas nepoznana mera. Skratka, čudovito, sproščeno, za ponovit. Hvala mojemu družabniku, šoferju in snovalcu poti. Hvaležna za vsa doživetja.

Fin du voyage
    27 mai 2025