• Mitja Tuškej
  • Maja Tuškej
  • Mitja Tuškej
  • Maja Tuškej

Cilj: zahodna Francija

Izhodiščno sva si rekla, da greva v Bretanijo. Risanje je idejo premaknilo proti jugu. Prvi teden do Azurne in Pirenejev, drugi teden od San Sebastian do puščave Pilat, tretji teden mogoče na Ile de Re ali na Noirmoutier... Read more
  • Trip start
    July 8, 2024

Odlimala sva se

July 8, 2024 in Slovenia ⋅ ☀️ 23 °C

Se mi zdi kot da sva se odlimala in se priklapljava na dopustniški vajb. Zihr sva kaj pozabila, glavno pa, da imava sebe in štirinožnika. Ja, pa kolesa (sem včeraj testirala pa kar gre) in e-skiro imava tudi. Pa vreme naj bo super. Za začetek se srečava z Zajčki, da bodo poskrbeli za prva dva dni vedrine 🤣.Read more

• Jezero Cavazzo

July 8, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Kratek postanek v ljubkem mestecu Venzone, kjer smo se srečali z Zajčki. Nujno je bilo nazdravit z aperolom in okusiti utrip Italije.
    Utaborili smo se ob bližnjem jezeru Cavazzo, ki s svojo temperaturo pogumnim nudi prijetno osvežitev. Pogled iz spalnice je čudovit.Read more

• Klanec v prazno in rečica na polno

July 9, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 29 °C

En izlet je bil izbran. Nekam k enim slapovom. Helena je suvereno prevzela lead. Po petih kilometrih smo zavili na lokalno cestico (proper tabla!) in potem v hrib. Look like skoraj Višarje. 10, 11, 12, 13... 19% (videl šele dol grede). Vsi na štrom, jaz a noge. Majkemi nisem imel filinga, da je tko strmo! Ko naj bi bil že konec, ga ni bilo... Helena me je počakala, žalostna, ker so slapi kar izginili 🙈😂. Maja in Andrej pa še kilometer bolj gor, pa nič. Ključno vprašanje (brez odgovora) je, zakaj tako lepa cesta, ki ne pelje nikamor...
    Ok. Nazaj dol in v drugo dolinico (pika makadamčka). In raj!!! Noro lepa voda, ravno prav mrzla in ravno prav globoka. Top užitek in lepa nagrada za matrarijo 😀. Vredno obiskat!

• Gremo vsak po svoje

July 10, 2024 in Italy ⋅ 🌩️ 26 °C

Skupaj še zajtrk, potem pa vsak po svoje, Zajčka proti Assiagu, midva proti Franciji, vsak svoji novi dogodivščini nasproti. Lepo nam je bilo skupaj, zdaj pa nas popotniški duh vleče dalje.
    Še hiter postanek za čedenje in polnjenje najinega domovanja, pa pičiva po zaenkrat prazni avtocesti.Read more

• Levo, ne, desno, ne, nazaj, ne, naprej..

July 10, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 25 °C

Po slovesu od Zajčkov sva še zavila v Gemono, dotankala vodo in spuščala viške, potem pa šla na dolgotrajen preskok. Blizu 800 km po 33 do 36 stopinjah ni baš nekaj za opisovat, no, milijon kamionov in nekaj avtomobilov je generalni vtis relacije Udine - Savona.

Tam nekje sva začela lovit Leota (kamp) in videt je bilo kot v naslovu footprinta. Dol z avtoceste, jaz bi desno, Maja levo. Sva šla levo dol, pa pol nazaj do desno-levo, pa nazaj na avtocesto, falil sem izvoz, pa skor že menjala kemp, pa vseeno dol pa še enkrat desno-levo, pa še enkrat desno-levo, pa na avtocesto nazaj in končno dol do Leota v Spotorno.

Korekten plac, hitro kosilo in na plažo (oba na skiro 🙈😖🙄). Voda fina, plaža pa za vse Italijane tega sveta. Ampak kul, ob sedmih so šli vsi domov. Zdej je najs 😜.

• Pokušina italijanskih kruhkov

July 11, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 23 °C

Zajtrk brez svežega kruha pač nima pike na i. Mitja je poskrbel za popolnost jutranjega obreda in se s skirojem zapeljal do pekarne v Spotorno, da sprobava italijanske kruhke. Mimogrede, skiro je zakon, včeraj sva se oba peljala z njim do plaže. Navdušena. Zajtrkujeva v prijetni senčici, potem pa nadaljujeva proti St Tropezu. Ja, senco dajeta mogočni lipi. Še dobro, da sta že prešli fazo cvetenja 😉.Read more

• Plage Abel Ballif

July 11, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 26 °C

Sva pičila do Cannesa pa tam dol iz avtoceste, da se zapeljeva skozi mesto in obudiva spomine. Ideja je bila, da greva do St Tropeza ob obali, pa to glih ni izgledala kakšna top izbira. Gužva, vožnja nad obalo, skratka nič impresivnega. Potem pa Mitja zagleda edini parking ob cesti in to v senci in nasproti stopnic do Plage Abel Ballif, ljubke male plaže z rdeče-rjavimi kamenčki. Voda super, folka malo. Barva azurna. Uf, kok je pa pasalo.Read more

• Divja svinja pride mim...

July 11, 2024 in France ⋅ ☀️ 29 °C

Slabih deset kilometrov zadi za slavnim Saint Tropezom je na novo zrihtan camper stop. Velik. Relativno zaseden. Za 20 € za 24 ur. Nič sence, razen tendaste, pa zdaj že tudi od kombija. Sam piha, tko da je prijetno sedet zunaj. Mim se je mirno prošetala velika divja svinja (nikoli ni telefona pri roki, ko ga rabiš). Morje fino, malce mivka sprehoda do globoke vode, velik jaht parkiranih in klasična mivka plaža s par lokali in relativno velik folka. Sva imela namen it z bajki do Saint Tropeza, pa sva se hitro uskladila za jutri dopoldan. Bova raj u izi počivalna... Mogoče ujameva (na fotko) prašiča, če pride še enkrat mim...Read more

• Fora se je kopat v centru Saint Tropeza

July 12, 2024 in France ⋅ ⛅ 27 °C

Sad, pitanje je, al je fora al sva čudaka, saj noben drug ne počne tega.

Sicer pa:z bajkom do sem, mal okol gledat razkoš, pojest solatko, se naučit kje je meja za ceno velkega pira, se skopat in potem nazaj do kempa.

Btw: vreme top za pohajkovat. Pretežno oblačno in ne žge kot je včeraj.

• Camping Municipal Chemin des Bains

July 12, 2024 in France ⋅ 🌬 26 °C

Camping Municipal Chemin des Bains v kraju Balaruc les Bains, malo naprej od Montpellier-ja. Dobila prostoren prostor obdan z raznovrstnih zelenjem in roza oleandri. Komarji so. Malo. Prijazno pihlja, vročine ni. Zgleda obetavno, jutri pa malo raziščeva. Pot do sem je bila pa dolga, naredila 300 km v šusu. Predvsem dolgočasna avtocesta z neštetimi ustavljanji za plačilo cestnine, pa nekaj zastojev je bilo tudi. Vmes sem se sprehodila po avtodomu, da sem vzela iz hladilnika pijačo in ravno takrat je Mitja izvedel manever, da me je sunek naslonil na kopalniška drsna vrata in so se upognila in staknila. Omg, tega se mi zdi, da zdaj ne bom več počela. Vrata popravljena. To so pač neumnosti, ki pišejo zgodbe.Read more

• Med jezerom in morjem

July 12, 2024 in France ⋅ 🌬 24 °C

Sva ob jezeru, ki ga ozek pas kopnega loči od morja. Glej fotko. Itak, da je treba to raziskat. Sva šla s kolesi, obkrožila del jezera, kjer je tik ob njem veliko mini počitniških hišic in veliko hotelov. Ugotavljava, da je to očitno raj za middle timerje in oldtimerje v človeški obliki. Ampak take aktivne in lepo situirane. Tudi v kempu prevladuje ta struktura. Prevozila sva mnogo mostov in prišla do morja. Dolge peščene plaže, veterček, skratka, morje je treba sprobat. Uf, je presenetila svežina, temperaturo sva ocenila okoli 17. Ampak je pasalo. Nekaj naprej je Mitja našel fajn restavracijo na plaži, razgled lep, ambient kjut, ocene dobre, nisva pa imela rezervacije 🤔. Je pa odlično gostoljubje nudil sosednji lokal, kjer smo se prav zabavali v dešifriranju, kakšne so sardelice na jedilniku. Ker surovih pa res ne bi! Bile so čudovite, še nisem jedla boljših. Mitja je pa gratinirane školjke. Pa topel kruhek je bil zraven. Top 😋. S polnimi trebuščki greva zdaj počivat v senco najinega domovanja. Skupaj 32 km.Read more

• Rumenček

July 14, 2024 in France ⋅ ☁️ 22 °C

V Pirenejih je mal krize s pumpami. Nisem hotel plačat več kot 2 € na avtocesti, saj je ziher kaka lokalna do Villefrancha-de-neki neki. No, je, sam dela samo, ko je štacuna odprta. Ampak ja, ko greš dol je za 130 km še, ko greš pa gor so črtice... Bomo rešili nekak. BTW, v Franciji se tanka v LeClercu al pa podobni verigi. Nafta je okrog 1,6 € ...

Zdej greva z vlakom smučat na Fort Romeu (neki takega, imena kle so res komplicirana). Baje je ful lepo...

• Rumenček ruka

July 14, 2024 in France ⋅ ☀️ 20 °C

No, sva se peljala čez najvišjo železniško postajo in izstopila eno naprej na Font Romeu. Čist luškano potovanjce. Nekaj zanimive tehnike (mostovi, tuneli), lepa narava in pa detajli, ki so spomnili, da sva tukaj že enkrat bila, pa nekak nisva 100%. Par stvari je enakih; v spominu je tudi en rumen vlak, cesta bi lahk bila ista, ampak cel kup značilnih detajlov, ki bi morali biti v možganu, je kar izbrisanih... Bomo preverili v arhivih...

Gor na Font Romeu ni glih kaj za delat. Sva naredila en sprehod okrog prve sončne elektrarne v Evropi (1969), ki je videt kar zanimivo, nekaj pojedla v lokalni birtiji (dobro) in šla nazaj na vlak. Vroče na odprtem vagonu, sva preskočila v zaptega in eno kratko oddremala.

Ostajava v senci kempa še eno noč..

• Cel kup jezer gor nad 2.000 metri

July 15, 2024 in France ⋅ ☀️ 20 °C

Iz hecnega kempa s hecnimi ljudmi (zmagal je en jako blebetavi ata iz Nemčije, ki naju je vsakič nagovoril po naše... kao iz kruzanja po Sloveniji je pobiral besede) sva šla lovit pumpo (v Pirenejih jih ni baš, "štacunske" so zaprte ob nedeljah in praznikih, tko da je smart met mičkeno bolj bogato rezervo, pa še poraba je po hribovjih višja...). Sva jo našla, napolnila do polnega in jo pičila gor v hribe.

Cilj je bil nekje nad včerajšnjim Fontom pri Lac des Bouillouses. Od tam pa hike na ene kupe jezerov (12 jih je blizu drug drugega). Ne pustijo do gor z avti, samo med sedmo zvečer in sedmo zjutraj se lahko ušunjaš in teoretično potem gor tudi prespiš. No midva sva morala parkirat in se pelješ z busom. Proper. Parking đabe, bus za dva 14€. Hike fini, malce poležavanja ob jezerih, nič kopanja (mogoče ker so prevelike table, da je prepovedano). Skoraj 3 ure hoje za obisk prvih 6 jezerc.

• Ne it mim Andore pomeni zanimiv izziv

July 15, 2024 in France ⋅ ☁️ 18 °C

Da prideš iz Pirenejev dol proti zahodni obali pomeni:
    a) greš mim Andore, skozi mega dolg plačljiv tunel,
    b) greš dol do Tuluza (Toulouse).
    To ti predlaga stric Google šofer. Oboje z normalnimi časi. Če nočeš tega, moraš sam najti neke točke, da se ceste povežejo v neko navidez delujočo logiko.

Meni se je dobro slišal Mijanes in še boljš Ax. In sva šla. Plus minus 'u totalne vukojebine'. Dva stara strica, 6 osebnih avtomobilov in ene 5 enako pritisnjenih camperjev. Ampak na koncu je bil Mijanes zadetek. Z noro cesto širine enega avtomobila na 2001 meter. Kak bike vzpon! Pomoje je čisti 'dangrous road'! Na prelazu (škoda, totalna megla) pa ovce, kao mini lokalček z dvema mizicama; za eno sta zmrznjena sedela dva cestarja. Res škoda za slabo vreme. Tik pod prelazom krasen plac za kamperje, bi ziher ostala, če bi bilo vreme okej.

Sva šla v Ax v totalno nobl kemp. Vse novo, vse štima...edin otroci majo organizirano žurko. Mogoče bo dež 😬🤪 (pa ne zaradi glasne mularije).

• Lurdovska zmešnjava občutkov

July 16, 2024 in France ⋅ ☁️ 23 °C

Ja, kompleks vsega okrog katedrale je fascinantno bogat. Ogromno, zlato, mozaiki, moč. Na eni strani. Upanje, vera v boljše zdravje, življenje na drugi. Oboje nekako ne gre skupaj. Ampak narod kljub vsemu prihaja in očitno upa. Cela mašinerija podpira vse to. Mladi, vsi uniformirani, vodijo stare na vozičkih mimo jame, kjer se je 14 letni Bernardki 18x prikazala Marija in ji naročila, da naj tam zgradijo cerkev in je pila vodo in se pozdravila astme. In vsako leto se zgodi (pravijo) v povprečju 30 čudežnih ozdravljenj. Ok. Mamo eno flaško te vode 😬.

Vse ostalo v Lurdu je plus-minus bv. Sva sicer hotela z bajki še na trdnjavo, pa je teta policistka rekla, da lahk sam peš. Tko da sva šla nazaj proti res lepemu kempu (res res je lep, edin signal je totalno slab) in se zapeljala do lurdskega jezera. Se da kopat (sam ne brez kopalk) plus ni glih vroče. Ves dan je oblačno...

• Dotik s Španijo in Baskijo

July 17, 2024 in Spain ⋅ ⛅ 26 °C

San Sebastian je najina najbolj južna točka. Malce je trajalo, da sva našla parking (šola : išči camper parking). Na koncu sva ga našla na super poziciji: z bajkom par minut do morja.
    In super, ker sva prišla dol na koncu zaliva, in ga obkrožila v celoti, vse do konca, kjer je stari del mesta. Lepo in odbito. Do konca krcata plaža; točno tako, kot si človek predstavlja krcato plažo 🤪.

Luškan morski food je pasal na polno. S pirčkom vred 30€. Dovolj korektno!

Sva se zapeljala okrog starega mesta, skozenj in nazaj do avta. Vredno!

• Porkaduš, vse je polno!

July 17, 2024 in France ⋅ ☀️ 25 °C

Do zdaj ni bilo nikjer nobenega problema. Prideš, plačaš, maš. Optimista sva rekla Biarritz! Enkrat pred leti mi je padel v uč in hotel(a) sva ga videt. Ideja: u izi parkirava v PZA in se z bajki zapeljeva dol do starine Biarritza.

No go! Dva PZA polna. Kemp za 50 € poln, Za 72 € tud, še dva naslednja enako. Klepet z bejbo je označil razprodanost tod okoli do konca avgusta. Jbg. Orng premik naprej, pa da vidimo, a bomo moral spremenit plane in se vrnit v Pirenejske hribe...

Nov cilj: velik nov PZA ganz na plaži (malce izzivat srečo je treba). Jeee! 36 prostih mest. Sva se smestila in koj odšibala na plažo. Fotke povejo (skoraj) vse. Na koncu srečna in pozabila vmesno nejevoljo 🤩🥰.

• Iskanje prenočišča

July 18, 2024 in France ⋅ 🌙 22 °C

Omg, to je pa ni bilo v planu. Premaknila sva se ene 200 km višje po Biskajskem zalivu in si izbrala obmorski kemp med morjem in jezerom. Optimista, Itak da je bil zaseden. In tudi naslednji in naslednji in tako vsi po spisku na tem koncu in še malo dlje, saj sva imela tudi poizkus objezerskega kempa med jezerom in morjem.

In tako sva se premaknila konkretno nazaj dol k drugemu jezeru in dobila precej zadnji parking za AD na velikem travniku PZA-ja tik ob jezeru. Ok. Za nama so se še ene štirje uguzili notr.

Dovolj luštno, a za kopat se pa nama ni zdelo glih navdušujoče. Voda sicer zelo topla, ampak nič kaj prijetne barve. Tole s parkingi je res štala. Sediva zunaj v prijetnem ambientu in pametujeva, kako dalje.

• Sipine

July 19, 2024 in France ⋅ ☀️ 24 °C

Res ni izi najti placa v sezoni. Sva ponovila včerajšnji poizkus osvojitve proste lokacije v PZA kempu ob morju, misleč, da so mnogi ziher zjutraj spokali ... Ni šlo. Vse polno. Je pa lokalni možakar predlagal obisk teh koncev v septembru, ko je vse fraj ... ja, bo treba razmislit.

Ampak, vztrajnost, pravijo, je lepa čednost, midva dodajava, da je tudi učinkovita. Sva našla plac, čudovit razgled, mir, lepo pihlja. Je zraven sipin in hkrati ob morju. Rabiva sidro in bova ostala 2 dni. Je pa ta kemp očitno doživel požar, saj so vsa drevesa gola in ožgana, pa kljub temu dajejo nekaj sence. Zelo zadovoljna.

• Dune du Pilat (zraven)

July 19, 2024 in France ⋅ ☀️ 24 °C

Je kar štala s parkingi tule ob obali. Dejstvo je, da so kempi načelno kar precej krcati. Moja teorija o Olimpijskih igrah in "vsi Francozi bojo doma" nikakor ne drži. Tudi sprememba taktike na “greva dopoldan v PZA, ko grejo itak vsi ven" ni dala rezultata. Je pa dala že drugič rezultat moja taktika "K...! Semle greva!". Absolutno nisem verjel, da bo delalo, a teta na recepciji je na moje vprašanje prepričljivo rekla "Votre documents sil vouz plait" (ni prav zapisano, šit sem očitno precej pozabil v cca 47 letih).
    In sva v kempu (jee, tuši, topla voda!!!)! V najbolj odbitem kempu / lokaciji ever. Samo drevesa brez krošenj + male parcele tipa 'tendo daš lahk ven, če je avto postran, 5 cm od električne omarice in ostane še 5 cm med deblom in tendo" + do morja je 20 štukov (po garmin uri), od tega jih je 15 navpičnih v mivki + mim parcele gre padalocesta in to v višini oči + pogled na morje in mivka otok + skoz pihlja in ni vroče + internetni signal je. Top, top, top!

• U izi dan, ki bo na koncu moker

July 20, 2024 in France ⋅ ☁️ 22 °C

Prvi 'pravi' dopustniški dan z nič premikanja (ok, 8.000 korakov). Dvakrat na plaži, vmes pa mal lahkotnega branja. Par fotk, fokus na dve najbolj fascinantni stvari tukaj: mivkast klanec do plaže in vse okrog drevja in ja, množica paragliderjev ves čas.

Zdej čakava malo frontico, ki bo šla čez nas med deseto in polnočjo, pa zjutraj še ena manjša in dopoldan še ena. Ha, glihkar sta prišla dva povedat, da prihaja, in da je smiselno, da tendo pospraviva... Zdej, a vejo kaj več kot midva? Vremenski radar ne deluje prav zelo hudo...

Jutri pa še malo naprej proti cilju iz 'profilne' slike (Ille de Re).