Tallinn

We verlaten snel de camping en gaan naar de hoofdstad Tallinn. Hier eten we eerst ontbijt. Omelet met ham voor Hanne en Lara, ik neem blini's. Kleine dikke luchtige pannekoekjes met teveel confituurЧитать далее
We verlaten snel de camping en gaan naar de hoofdstad Tallinn. Hier eten we eerst ontbijt. Omelet met ham voor Hanne en Lara, ik neem blini's. Kleine dikke luchtige pannekoekjes met teveel confituur op gekapt. Nu onze buikjes vol zitten kunnen we de "Old Town" gaan verkennen. Stadsomwalling en torens van de Middeleeuwse tijd kunnen we hier bezichtigen, elk met hun rare namen. Één toren noemen ze Kiek in de Kök. Het is een boogschutterstoren, maar heeft zijn naam gekregen omdat ze vanuit deze toren in vele keukens van dichtsbijzijnde huizen konden kijken. Alleen al voor naam hebben we hier een souvenir van gekocht 🤪
We volgen de route van het Lonely Planet boekje verder. In de late middag zijn we gaan eten in een cafeetje "Kléo". Hanne een fetaslaatje, Lara weer worstjes met frietjes en ik een burger. Stiekem ook de frietjes van Lara opgegeten 😋. We wandelen verder langs verschillende gildegebouwen en steegjes. Amber is in deze streek heel gekend, voor Hanne heb ik dan ook 2 paar oorbellen gekocht. In de moderne straten hebben we nog enkele winkels bezocht, Hanne is namelijk nog op zoek naar een okergeel kleed voor Jitse hare trouw 🤷🏻♂️ (Thema voor de vrijgezellenvriendjes)
Tegen 18u verlaten we Tallinn, 15min later valt Lara al in slaap, het was een vermoeiende dag. We zoeken terug een RMK slaapplaats. We genieten nog 2 uurtjes voor het vuur met een cider en wat nootjes. Kort bespreken we hoe de rest van de reis gaat verlopen en kruipen dan in de daktent 🏕️Читать далее
Na een regenachtige nacht in het bos kwam de zon door ons tentraampje piepen. Vandaag gaan we naar de zomerstad van Estland. Pärnu ligt aan de de monding van de parnu en heeft mooie zandstranden halverwege tussen Tallin en Riga. Ideaal om hier te stoppen dus. Het stadje heeft een hoop parken met speeltuinen... Ideaal voor Lara. De hoofdstraat is best gezellig afgewerkt met oude gebouwen en restaurantjes ed. We zijn in een Griek geen Grieks gaan eten. Ik italiaans en Hanne egyptisch blijkbaar. Lara deed moeilijk dus als we gedaan hadden met eten had ze honger 🤷🏻♂️ Na het eten gingen we verder naar de haven en passeerden we een speeltuin die Lara niet leuk vond want de olifant ging te snel. Nog de wandeling langs de kust en dan nemen we afscheid van Estland. In Letland zijn we naar een camping in Gaujas nationaal park gereden. We waren geïnstalleerd toen de zon onder ging. Morgen gaan we het terug wat rustig doen.Читать далее
Woensdagmorgen is de dag gestart met een simpel ontbijtje. Ik stapte terug in mijn loopkleren en deed een loopje langs het kleine meer. Wat doet een goeie douche weer deugd 😊 Sam deed in de namiddag een MTB route, maar het was op een skipiste ⛷️ , goed afgezien dus 🤭 Lara heeft afgewisseld met één van ons zich heel de dag kunnen amuseren: in de speeltuin, kleuren, met de bal gespeeld en met haar fietsje rond zitten crossen.
Het plan van donderdag is in de plassen gevallen. We dachten aan een wandeling van +/- 10 km te doen maar er waren teveel regenvlagen. Tussendoor hebben we op de camping langs het meer gestapt en ons terug op Lara geconcentreerd. We zagen een agilityweide vanvoor aan de camping waar honden losmochten. Auri even getest en moesten we er als puppy al mee gestart zijn zou het nog iets voor haar geweest zijn.
's Avonds al alles ingepakt want er staat voor morgen voormiddag regen op het menu. Dat onze voortent toch droog in de zak terrecht komt.
Meer nieuws morgen!Читать далее
ПутешественникNog zo'n mooie roze bloemen met al de regen en kou, waarschijnlijk een zeldzaam exemplaar.
Vandaag: regen en de grootste stad van de Baltische staten!
In de gietende regen zijn we op de camping vertrokken. De avond voordien hadden we het kamp al opgebroken zodat het meeste droog was. Riga binnen rijden was best hectisch. Ze jongleren er met voorsorteer vakken. Locals rijden alsof ze in rusland zitten en die verdomde electrische steps. De eerste parkeerplaats kon je alleen met app met creditcard betalen. Wat allemaal goed en wel is behalve als hanne haar gsm blijft hangen waar de creditcard aan gekoppeld is... Dan maar iets anders zoeken. Een plaatsje gevonden voor 3 keer zo duur. Maar bon niet te ver wandelen want het regent hard.
Eerst naar het oude stads gedeelte om er iets te eten te zoeken. Tegen dat we 1.5km ver waren was Auri al doorweekt. Dan maar op het gemak tafelen tot de regen ophoudt. Om 1 uur ging het droog zijn. Nope! Met paraplu erdoor dan. Riga staat bekend om zijn prachtige art nouveau-architectuur en levendige oude binnenstad met geplaveide straten en historische gebouwen. In de regen zijn die welliswaar iets minder.
Na een tijdje begon het minder te regenen en konden we een tourtje door de stad doen. Volgens het boekske dat we bij hadden moesten we de art nouveau route volgen. Na 2 keer mis te zijn en te beseffen dat de route voornamelijk dient om naar schunnige beelden op gevels te zien hebben we dat opgegeven en zelf onze weg gezocht. Nadat de route erop zat en we genoeg hadden van kasseien ( en de buggy met zijn kleine wielen ook) zijn we haan shoppen. Hanne heeft nog steeds een kleed nodig voor jitse haar trouw. Ik heb de indruk dat ze winkelstraten hier niet echt kennen en ze liever alles in een winkelcentrum proppen. Geen probleem maar hier in Letland mag Auri er niet binnen...
Ietwat buiten het centrum is er een waar auri wel binnen mag. De weg ernaar toe was in de spits lastig en 1 afslag op een klaverblad missen maakt dat we er 3 keer over moesten in de fille.🤬
De acropolis mall gevonden naar binnen en oker gaan zoeken! Gevonden. Dan kunnen we verder naar Ventspils waar we een hotelletje geboekt hebben om niet in de regen en 3°C te moeten slapen.
De weg er naar toe nog dik in de fille gestaan. Ben dat niet meer gewoon... Al drie weken is fille achter een caravan of trekker rijden...
De rit was maar 180km maar dat is hier 3.5 uur rijden. En heel de weg quasi rechtdoor en tussen de bomen. (Saaaai🥱)
Het is donker als we in Ventspils toekomen.
De bedoeling was om er 2 nachten te blijven maar toen we gingen in checken was de hotel meneer zo enthousiast over zijn Ventpils dat we besloten er 3 nachten te blijven zodat we die dan ook deftig konden bezoeken.
Nu nog snel een Hesburger(lokale goedkope quick) zoeken en bed in het is al laat en we hebben gekozen voor ontbijt om 7:30.🙄Читать далее
Het begint kouder te worden en deze nacht heeft het zwaar zitten regenen. Ik ben heel blij dat we binnen hebben geslapen. Er wordt ontbijt aan de deur gebracht. Na onze voeten onder de tafel te schuiven, gaan ze ook moeten sporten. Ik ben nog droog terug gekomen maar Sam is na mij gaan lopen en heeft wat meer afgezien 🌧️💨
In de namiddag heeft dit weer zich aangehouden maar rond 17u zijn we het stadje Ventpils toch kunnen gaan verkennen. We hebben de meeste plekken die onze vriendelijke gastheer had aangeraden bekeken. Onze eerste vuurtoren van dichtbij met veel wind en opspattend water. De foto's geven de sfeer van het stadje weer. Duidelijk een stad met veel koeien 😅🐄 in alle vormen en maten.
's Avonds uitgebreid gaan eten. Leek een boerderijtje naast het plein 😄 Sam nam kip met een korst van bierdeeg en ik nam zeebaars met een garnalensausje. Lekker en mooi gepredenteerd. Maar voor Lara was er geen kindermenu en ze wilde niets van ons eten hebben. Stiekem wat chips aangeboden dat nog in de buggy lag voor onderweg.
Uiteindelijk toch nog een vermoeiende dag!Читать далее
Vandaag kwam de zon met volle stralen erdoor. Ideaal dagje voor aan het strand. We zijn naar Cape Kolka geweest. Een plek waar de Batlische zee en de Golf van Riga tegen elkaar botsen. We zouden ook een vuurtoren moeten zien. Die blijkt wel op een eigen eilandje ne kilometer van de kust te liggen. Maar met goeie ogen kan je hem zien. Helaas had Lara geen zin om op het strand te spelen of laat staan er op te lopen. De uitkijktoren was vele leuker... klimmen op te trappen doet ze heel graag!
In de buurt zouden nog 2 andere vuurtoren te zien zijn. 1 bleek op een privéplaats te zijn dus is het tussen de bomen kijken. De andere kon je in maar zonder hond, Lara was toen ook aan het slapen in de auto. Dus dat was skippen.
Terug naar Ventpils gereden en ook daar aan de kust een uitkijktoren gaan beklimmen en 2 schepen. Ooh Lara was in haar nopjes! Als ze maar kan klimmen 🙌
Een late siësta in het hotel genomen en 's avonds terug op stap. Terug een restaurant op aanraden van de gastheer genomen. Heel gezellig en zeer lekker gegeten. Voor de verandering is een voorgerecht genomen, lookbroodjes en mozzarellasticks. Wat was dat smullen!!! Maar pff dat vulde al... ons hoofdgerecht was ook al een vol bord ☺️ Dat moeten we er wat afstappen, langs het centrum gestapt. Hier zagen we een kunstwerk dat lijkt op zeilmasten van een schip. Het is prachtiger in het echt dan dat het op foto te zien is.Читать далее
Na het ontbijt laten we Ventspils achter ons en rijden we naar het zuiden. Eerst gaan we naar Kuldiga. Kuldiga is een klein stadje met een oud stadscentrum vroeg 13de eeuw gelegen aan de Venta rivier. Terhoogte van het stadje is de Venta Rumbas. De breedste waterval van Europa nu rond de 240m maar met het smeltwater in de late lente kan het tot 270m worden. In de zomer is het een openwater zwembad waar de kinderen de volle 1m80 naar beneden springen.
Lara vond het heel plezant om die te bezoeken. Na de toerist uit te hangen wilden we aan het Riverside cafe iets eten. We hadden net ons drinken besteld toen we beseften dat het daar stikte van de wespen. Ze waren wel aan de tamme kant. Maar toch, maken dat we weg zijn. Zullen in de volgende stop wel iets vinden om te eten. In Pāvilosta aangekomen merkten we dat alles er dicht was. Het siegersrestaurant dat hoog aangeprezen stond ook. (Volgens google was het open). Volgende stop dan maar... Liepāja is het benidorm van Estland. In de winter vol gepensioneerden en in de zomer vol feestende jeugd. In de herst is er blijkbaar niet veel volk. Het was ondertussen half 3. Lara was in slaap gevallen en mijn honger was over.
Das was Estland dan... In de auto wat selga koekjes eten, is ook oké.
Een half uur later reden we Litouwen binnen en zijn we gestopt in Palanga. Het salou van Litouwen. Maar hier was wel volk te vinden en waren er dinges open. Hanne is nog eens opzoek gegaan naar een oker kleedje en Lara en ik hebben ons geamuseerd aan de fonteinen en grote pleinen in het zonnetje. Na een snackje in een cafeetje zijn we verder gegaan naar ons hotel in Memel of Klaipėda. Hier blijven we een paar dagen om de omgeving te verkennen en ons te beschermen tegen de kou en regen.
Atia!Читать далее
ПутешественникAwel... Gij, hier gelijkt ge helemaal op papa, (gezicht, haar, bril). alleen was uwe papa minder sportief gekleed. :-)
Het weer ziet er goed uit vandaag. Omdat we qua conditie redelijk goed bezig zijn moeten we nu volhouden. ik, Hanne, loop een toertje voor het ontbijt en Sam na het ontbijt. Vlak voor de middag vertrekken we dan naar het oud gedeelte van Klaipėda. De buggy, we hebben die van deke en peke mee (kan kleiner opgevouwen worden), wordt nogal op de proef gesteld. Al die sterke kasseien van vroeger daar zitten die wieltjes telkens in vast 😮💨 maar hij heeft het overleefd znne!
Het eerste dat we gingen bezoek was de Klaipėda pilis/kasteel of vroeger ook gekend als Memelburg. Helaas zijn ze juist de enige toren die er nog stond aan het restaureren en zien we alleen wat stelleningen errond staan. Ernaast is het museum, erbovenop hebben ze een wandelpad gemaakt dat uitzicht geeft over de stad en de haven. Lara vond de kleine steentjes die erop lagen heel interessant en crosste erop los. Ik had wel zin in het museum, maar er was geen duidelijkheid of dat Auri binnen mocht en Sam had er geen zin in. We hebben de haven nog bezocht voor we ging en eten.
We kwam een gezellig bruin café tegen "The Fat Cat", ik bestelde de seafood stew en Sam battered cod. Dit heeft Lara bijna helemaal alleen opgegeten omdat het op fishsticks leek. Ik genoot nog eens van een gerecht met veel groentjes.
Hierna zijn we nog naar het oud binnenplein gewandeld . Het was de laatste dag dat er koopkraampjes stonden. Zowel ik als Lara hebben er een amber-armbandje gekocht. Sam en ik stopten samen aan een schilderijstand, paletstijl. We waren beide verkocht aan deze stijl. En ... we hebben er 1 gekocht, ons eerste schilderijtje 😍, heel vriendelijke dame en haar man schildert al 40 jaar. Hij is blijkbaar redelijk gekend in de streek en staat mer grotere schilderijen in een gallerij. Toen we gekozen hadden, heeft hij nog iets op de achterkant geschreven. Mevrouw pakte het heel goed in voor onderweg, dus jullie zullen nog moeten wachten om het te kunnen bewonderen.
Onderweg naar het hotel kwamen we nog een kledingwinkel tegen. Ze hadden vanalles wat! En er bleek ook een mooi okgergeel kleedje te hangen, Lithuanian design 😁 het paste en met een mooie wrapceintuur was het af. Oef... Al een stresske minder voor tegen den trouw, Jitse je hebt er een kleur uitgekozen znne! 😅
Lara nog wat laten spelen in de speeltuin en erna is ze als een blok in slaap gevallen in haar bed. Daar hebben wij van geprofiteerd om wat bij te rusten. En 's avonds samen een film te zien.
Morgen terug wat meer avontuur!Читать далее
ПутешественникWaaaw kleedje gevonden..... Benieuwd. Ook naar het schilderijtje ben ik benieuwd.
Vandaag begon de dag goed.
Zen continental ontbijt pannenkoeken voor Lara. Iedereen gelukkig tot Lara ontdekte dat er gehakt tussen de pannekoek lag. Toen liep het mis. Vieze Lara, mama heeft hoofdpijn we gaan de ferry missen,...
Aan de ferry aangekomen merkte we dat die om de 20min ging dus chillywilly.
Vandaag gaan we naar de Curonian Spit.
Een landtong van 98 kilometer lengte die de Oostzee scheidt van het Koerse haf. Daar wonen dus koeren blijkbaar. De enige manier om er te geraken is via de ferry vanuit Klaipeda. Of met visas voor Rusland want de landtong hang vast in kaliningrad (Russische enclave). De eerste stop is gaan kijken naar een broedplaats van aalscholvers en reigers. Lara was zo luid aan het tegenwerken dat we er geen enkel gezien hebben. Dan maar verder. Eerst eten in dat kind steken zodat ze zich misschien gedraagd. Nope (Thanks for ruining our meal). Mevrouw wou heel de tijd pannekoeken maar als ze voor haar neus stonden waren pannekoeken blèh. We zijn een paarkeer met haar naarbuiten moeten gaan om het enigzins dragelijk te houden. Het eten was best lekker maar het gezelschap was minder. Na het eten gingen we wandelen naar de Parnidis duin. Een zwervende duik van meer dan 50m hoog die al regelmatig de bewoners van het dorp heeft geambeteerd. De hoop was dat Lara in de draagrugzak inslaap ging vallen. Helaas pindakaas. Mevrouwtje dacht daar anders over. De wandeling ging best goed en Lara gedraagde zich. Het was wel best vermoeiend in het losse zand wandelen. Een groot stuk heeft lara zelf gewandeld waarna haar licht uit was. Terug naar Klaipėda dan.
Na een snelle pizza douchen en bed in!
Iki!Читать далее
ПутешественникNi altijd even simpel reizen met een kind he...maar wordt zeker beter als ze wat ouder is. No worries. Nog even doorbijten. K moet wel zeggen dat gij Sam ne gemakkelijke kleine waart
ПутешественникEen rare boesconstructie is da, op e'n minst 'speciaal' te noemen
Vandaag opgestaan in Klaipėda, ontbeten en gas geven. Vandaag gaan we is een museum doen. Het is er het weer voor. Koud en nat.
Eerste stop is de nucleaire raketbasis Plokštinė. Deze basis heeft 4 lanceerplatformen voor rakken van meer dan 22m groot. Deze steken ondergronds in een grote bunker om eraan te prutsen en te tanken. Deze 4 raketten hadden genoeg kracht om heel europa plat te legen. In deze bunker is een museum gemaakt dat best indrukwekkend was.
Na het museum gingen we naar de Hill of crosses. (een unieke pelgrimsplaats met duizenden kruisen, crucifixen en religieuze beelden, symbool voor de vreedzame weerstand van het Litouwse volk)
Daar aan gekomen was Lara in slaap gevallen en was het aan het regenen. Vanuit de auto leek het ook een heuse toeristen val. Ze hadden er net een bus duitsers afgezet.
PAS.
Even overleggen wat we morgen gaan doen en een kampeerplek zoeken richting morgen. In een pub in de buurt van de kampeerplek hebben we rustig iets gegeten. En een wandeling uitgestippeld voor morgen.
IkiЧитать далее
ПутешественникBrrrr raketten om heel Europa plat te leggen.... K mag er ni aan denken, maar je weet zelf ook wel dat die er zijn....alleen duw je dat weg...althans bij mij.
Toffe foto!
Sleeping Barbie
Путешественник
Ziet er leuk stadje uit xxx