• Bova

December 27, 2024 in Italy ⋅ ⛅ 10 °C

Vasica na vrhu strmega hriba. Temu primerna je tudi cesta do tja. Še kar široka, zato pa mestoma z 10% v hrib. Ko iščeš parking, delaš kompromis med tem, da nisi predaleč za peš, da pa se še nisi zataknil s kombijem v preozki uličici.
    Sicer pa je tudi v vasi gori - doli. Od Bernija do trdnjave je bilo 200m višinske razlike.
    Trdnjavo so v 11. stoletju zgradili Normani, Aragonci pa so že tako mogočno trdnjavo še okrepili, nato pa jo je zgodovina tako temeljito demulirala, da danes laiki ne ločimo več, kaj je naravna skala, kaj pa bi mogoče še ostalo od trdnjave.
    V vasi pa stoletne zgradbe, nekatere tudi že kar v žalostnem stanju, ni pa mi uspelo ugotoviti, kdo je dal idejo in sfinanciral postavitev ne majhne parne lokomotive prav na osredji vaški trg.
    Sem se pa spomnil, da sem v moji prvi službi kot upravitelj obrambnega načrta administrativno skrbel za nekaj parnih lokomotiv "serije 33".
    Še to - pri lokomotivi sta se nama pridružila dva vaška kužka. Za razliko od vseh drugih njunih kolegov po Balkanu in južni Italiji, sta ta dva vzpostavila bolj neposredno komunikacijo. Maji je eden hotel odpret nahrbtnik, da bi se prepričal, če res nima nič za pojest, mene pa je pohodil, nato pa želel, da se drživa za roki. Ni blo hudga, so pa vsi domačini mislili, da imata ta dva turista s seboj kar dva kužata, ki provocirata njihove kužate, da potem večglasno lajajo.