• Aleks Sk.

Oksitanija in Akvitanija

Aleks Sk. & Majaによる42日間のアドベンチャー もっと詳しく
  • Aubeterre-sur-Dronne

2025年4月7日, フランス ⋅ ☀️ 21 °C

Ležeren popoldanski sprehod po nekoč verskem središču regije, ki ga je, kot še mnogo kaj drugega, izbrisala velika revolucija.
    Podzemna cerkev je res impresivna. Izklesana v skalno gmoto, monilitni stebri, grobnica.
    Parkirana na rečnem bregu pod vrbo. Njeni laski delajo senco. Zrak sicer še ni razgret, na soncu je pa že kar vroče, tako da se domek hitro pregreje. Idila.

• Bourg-Charente

2025年4月8日, フランス ⋅ ☀️ 21 °C

Prostorček ob zapornici na plovnem kanalu ob reki Charente. Ni parking, bolj piknik plac, ampak dokler naju ne naženejo, je super. Mimo gre markirana kolesarska pot V92, ki kar gre in gre. Ampak je treba prit še nazaj.
    Še glede francoske prijaznosti oz. vljudnosti. Ne vem, zakaj imamo Slovenci izrek z negativnim pomenom "narediti se Francoza", razen če enostavno zato, ker so v času Ilirskih provinc francosko govorico razumeli le redki
    Za začetek, razen v velikih mestih, te ljudje, ki jih srečuješ, pogledajo in skoraj čisto vsak te pozdravi z Bonjour ali pa celo z Bonjour, monsieur, madame. Da odgovoriš enako prijazno, se razume samo po sebi. Za preživetje v Franciji je (poleg kakšnega evra) dovolj, da obvladaš Bonjour, s'il vous plaît, merci, au revoir, bière légère, vse drugo že kako komuniciraš (roke so pri tem zelo koristne). Da kupiš bageto, rečeš bageta, le zadnji a spustiš. Lačen ne boš 😃

• Segonzac, konjak Frapin

2025年4月9日, フランス ⋅ ☁️ 16 °C

Danes se je pa dan začel, da se reče. Za zajtrk čokolino, potem pa štiri konjake 😆
    No ja, čokolino je bil, s konjaki pa ne čisto tako.
    Segonzac in blizu njega Cognac ležita v centru centra regije, ki prideluje konjak. Pri tem je odločilna plast zemlje ustrezne sestave, pod njo pa debela plasti apnenčevega drobirja, da lahko trte poženejo korenine tudi 10m globoko.
    Vse znane hiše imajo organizirane oglede in za njih zaračunajo 25, 35 evrov in več. Uspeli mi je najti boljšo, bolj butično varianto. V vasi Segonzac že od 13. stoletja živi družina Frapin, ki je v prvih stoletjih pridobivala vino, vmes so bli še kraljevi apotekarji (dobili grb), pa eden od njih je bil pisatelj, od izuma konjaka pa so v tem biznisu. Pa še enkrat vmes so si kupili avto, ki še dela.
    V primerjavi z velikimi konjakarji so skoraj mikro, imajo pa kot edini na svoji nalepki uporabljeno besedo Chateau. Da to smeš, moraš: imeti grad (ga imajo), predvsem pa moraš imeti svoje vinograde v regiji ter tudi vso predelavo do flaširanja svojo in v tej regiji. Na kratko: imajo 240 ha vinogradov, pridelajo 3 mio litrov vina (rahlo kiselkasto, zato ni dobro pit, je pa vrhunsko za destilacijo). Iz 9 litrov vina naredijo 1 flaško konjaka, od VSOP za 60 evrov do flašk po 300 evrov, za neko flaško, okovano v zlato oblekco pa lahko odšteješ tudi 10.000 evrov. Jaz še nisem dobil upokojenskega regresa, zato sva kupila nekaj bolj iz vstopnega segmenta.
    Še to. Ogledu sva bila sama s šefom komerciale, ki nama je v lepi angleščini razložil veliko zanimivih reči, potem pa še postregel z degustacijo, pri kateri pa je poskrbel, da se ga nisem napil, saj me je čakal mal večji transfer. Kako pozorno od njega 😡 Dal nama je tudi nekaj izbire za 4 mikrokozarčke, zato sva izbrala niz konjakov, ki so po letih staranja segali čim bolj v najina leta. Za čist tadesnega je pa takoj povedal, da si ga ne morva izbrat.
    Glede na to, da je konjak ena od francoskih ikon, je tak ogled kar mus.

• La Rochelle

2025年4月9日, フランス ⋅ ☀️ 19 °C

Spet na morju, le da tokrat ni kakšen slepi rokav Sredozemskega morja, ampak po enem letu spet Atlantik. Saj ne, da bi bila voda tako lepa, kot v Fiesi ali pa na Capriju, je je pa veliko. Če pogledaš naravnost na zahod in če bi se vidlo teh 8000km, bi videl Sidney. Ampak ne tistega down under, pač pa tistga v Kanadi.もっと詳しく

• Île de Ré

2025年4月10日, フランス ⋅ 🌬 14 °C

Štart na celini, potem pa preko mostu na otok. Hud most, na eni strani dvosmerna kolesarska steza, na drugi pa za pešce. Pa hudo je pihalo. Tja grede z vetrom v hrbet je blo izi, nazaj grede pa mal tečno.
    Na otoku pa miljon kolesarjev. Pa vse v kolesarskih stezah. Tako lepo, da se premakneva na otok, da bova jutri sla še po zahodnem delu.

• Île de Ré, do svetilnika

2025年4月11日, フランス ⋅ ☀️ 16 °C

To je pares kolesarski otok. Ko sva prišla do svetilnika Phare des Baleines - Svetilnik kitov (https://www.pharedesbaleines.com/) na skrajnem zahodnem rtu, je bilo treba nekje pustiti kolesa. Za to imajo pripravljeno veliiiko stojal, ampak sva komaj našla prostega. Da ne dobiš parkinga za kolo, je pa nekaj novega 🤔
    Prvi svetilnik na tem mestu je bil zgrajen leta 1682, današnji pa je iz leta 1849. Odprt je za ogled, do vrha je 257 stopnic, te pa tam za nagrado čaka res lepa panorama.
    Potem pa spet kolesarske steze, soline, morje, veter v laseh (sploh mojih 😆)

• Rochefort

2025年4月12日, フランス ⋅ 🌧 14 °C

Najprej sprehod skozi zgodovino francoskega vojnega ladjevja. Rochefort je bil nekoč ena od treh glavnih francoskih vojaških baz ter ladjedelnic. Tu so zgradili preko 500 vojnih ladij. Kakšne grdosije so bile nekatere, se vidi, kjer je ob maketi ladje še kakšno drugo plovilo. Kakšno razmetavanje virov in življenj ☹️ Kot da je kakšna vojna prinesla kaj dobrega. Razen seveda za dobičkarje. Že od nekdaj, pa tudi danes, ko nam plozajo, da bo morala tudi Slovenija povečati delež proračuna za "obrambne" namene, ni nič drugač.
    Potem pa groza. Obisk sobotne tržnice - povsod pečene piške in krače, školjke, ribe, kruhki, sadje. Ja, pa zelenjava tud. Vse se sveti od vonjev in barv in kliče "pojej me". Tud če nisi lačen, rataš.
    Ta konec pa še obisk... Kako se temu sploh reče? Transportni most. Križanec med mostom, splavom in gondolo. Ampak dela. Za 2,60€ te v parih minutah prenese na drugi breg reke Charente.

• Bordeaux

2025年4月13日, フランス ⋅ ☁️ 17 °C

Za parkiranje avtodomov prav prijazno mesto, ampak če greš v center javnim prevozom ali kolesom, pa brez problema parkiraš pri trgovskih centrih na obrobju. Midva sva šla s kolesi, dobrih 22 km.
    Mesto pa super lepo urejeno, polno lepe arhitekture, kolesarskih stez, lokalov, trgov, spomenikov. In ljudi, ki posedajo ali pa pač marširajo od nekje nekam. Vse je u izi, nobene živčnosti, trobljenja, samo cingljanje trolejbusa.
    Pa še en znak imajo, ki bi ga morali dati v križišča vsi slovenski župani, ki imajo v svojih kraljestvih vsaj en semafor (zadnja fotka). Pomeni, da lahko kolesar pelje kljub rdeči luči na semaforju.

• Saint Emilion

2025年4月13日, フランス ⋅ ⛅ 18 °C

Starodavno in nekoč silno pomembno mestece v pokrajini vinogradov. Turistov se tare.
    Tu se vse vrti okrog vina, vinogradov in sem pa tja nastanitev v gradovih, ki se ne skladajo z našimi finančnimi zmožnostmi. Tud če bi si želel, nimam kaj za oblečt za k njim.
    Gremo mi raje jutri spet na morje.

• Arcachon

2025年4月14日, フランス ⋅ ☁️ 17 °C

Saj ne da bi bil Arcachon kaj dosti lepši od našega Čušperka, ampak ga je bilo treba prehodit, da je bila skoraj izpolnjena norma 10.000 korakov dnevno. Po obali pa itak ni sprehajališča, ker so prostor uzurpirali lastniki vil. Glede vil se je tukaj itak razvilo pravo arhitekturno tekmovanje, čigava bo bolj kičasto nakičena. Sva pa našla zastonj parking. To je pa tud nekaj 😎もっと詳しく

• Dunes du Pilat

2025年4月14日, フランス ⋅ ☁️ 19 °C

Velike sipine Dunes du Pilat so pa res čudo. Kot da je morje narinilo na obalo pravi hrib mivke. Na žalost se je narinilo tudi toliko turistov, da so naju v edinem odprtem kampu odslovili, češ da so čist polni. To niti ne bi bil problem, če ne bil iz tega kempa dober dostop na vrh sipin. Je še eden iz nekega parkinga, pa sem bil 😡 in nisva šla plačat parkirnine. Kakšno stvar je pač treba pustit tudi za naslednjič.もっと詳しく

• Leon

2025年4月15日, フランス ⋅ ☁️ 13 °C

Kar velika in raztegnjena vas. Najbrž je vsa lepo urejena, center je pa sigurno kot iz škatlice. Pešci in kolesarji so car, cestišče ulice je narejeno tako, da vsi res vozijo po polžje, pločnik je prava hortikulturna umetnina. Kot bivši občinski uradnik porajtam take stvari. Da niti ne omenim, kako dobre 🥐 imajo.もっと詳しく

• Bayonne

2025年4月16日, フランス ⋅ ☀️ 14 °C

Še eno res lepo zgodovinsko jedro mesta. Po nočnih nalivih in dopoldanskem dežju je posijalo sonce. Ljudje oblečeni eni v kratke rokavčke, drugi pa v bunde. Pa vedi, kako se oblečt.
    Mesto pa res lepo. Hiše, mostovi, parki, trdnjavi z obzidji, pa ena od najlepših videnih cerkva. Ni zgolj še ena cerkev, res je od sile.
    Pa sendvič je bil tud za umret dobr, vsaj zame, ki sem od nekdaj sendvičoljubec.

• Biarritz

2025年4月17日, フランス ⋅ ☁️ 12 °C

Današnji dan se je začel bolj kilavo. Bil je dež namesto sonca, pa še webasto gretje (na dizel) je crknilo. Glede na to, da imava s seboj samo eno jeklenko plina, bi bil to kar problem. Kdo v Franciji bi pa napolnil slovensko jeklenko? Nočne temperature so tu še za najino spanje na 14 stopinjah kar nizke, kmalu pa prideva pod Pireneje, kjer bo še hladneje.
    Potem pa je šlo na bolje. Jaz sem za gretje probal vse živo prek aplikacije, Maja pa je pritisnila nek knof in gretje je proradilo. Hura, ne bo treba pobegnit domov. Potem se je prikazalo še sonce in kljub vetru je blo prav fino. Ko sva prišla nazaj, sem stehtal jeklenko in videl, da imava še več kot pol bombe plina. Dvakrat hura. Za likof pa še svinjska ribica z gorenjskim krompirčkom in francoskim vinčkom. Trikrat hura.

• Saint Jean de Luz, Ciboure

2025年4月18日, フランス ⋅ ☀️ 20 °C

Vremenska napoved ni najbolj obetavna, zato sva naredila še en krajši kolesarski izlet. Najprej sva naletela na tržnico z ogromno odprte kuhne. Žal sva bila pozna, samo še tajska ipd. hrana je bila na voljo. Ampak, našla se je tudi stojnica s paelo. Ni je blo prav velik, ampak saj nisva bla lačna. Bolj za probat. Pa še izziv - ni blo pribora, tako da sva za vilice uporabila kar lupino školjke.
    Na plaži še ni drena, se pa že sončijo, tapogumni pa so tudi že v vodi.

• San Sebastian

2025年4月19日, スペイン ⋅ ☁️ 14 °C

Kratek izlet v Španijo. Velikonočna nedelja + sončno vreme = ljudi na rivi, da se je treba kar mal prerivat. Naredi pa to lepo vzdušje.
    Ogromen zaliv pred ogromno mestno plažo. Za češnjico še vožnja s 100 let starim vlakcem na trdnjavo nad mestom (danes luna park).
    Sprehod 11km, pa še dopoldan 2, oziroma 20.000 korakov.
    To je bila najbolj oddaljena točka tega potovanja. Sedaj se obrneva proti domu, še 1700km, pa bo Ljubljana. Čez dva tedna.

• Ainhoa

2025年4月20日, フランス ⋅ 🌧 11 °C

Zdaj nama so te fasade že kar domače samo škoda, da že ves čas dežuje in je zato vse precej brezbarvno.
    Sva pa probala Gâteau Basque pa še eno pici mici malo marmeladico sva dobila zraven. In orng porcijo čaja za ta mraz. Ful dobr. Najboljš, da ta kolač kdo naredi doma - evo recept:
    in naju povabi, da potrdiva, če je zadel 😎
    Sicer pa je vse je v znamenju Baskov, le garçon v lokalčku je rekel, da čisto nič ne govori baskovsko. Nesporazum, jaz sem v svoji polomljeni francoščini samo naročil dva kolača, on pa je razumel, da ga sprašujem, če govori baskovsko. Halo? Kolikor sem slišal to, kar mislim, da je bilo baskovsko, ne razumeš niti ene črke, kaj šele besede. Za vzorec je priložen posnetek

• Espelette

2025年4月20日, フランス ⋅ 🌧 12 °C

Še tretja vas v teh Atlantskih Pirenejih, sicer pa del čezmejne Baskie. Tudi ta vas ima igrišče s steno za igranje Pelota Vasco, ki jo v teh krajih očitno jemljejo zelo resno (npr. ne vidiš nobenega fuzbalplaca). Vas je restavrirana, da zgleda kot tržaška punčka, na ulici pa sem ter tja kakšen lokalček, sicer pa samo trgovinice z charcuterie, siri, foie gras, vini ter najvidnejšim predstavnikom - sušenimi paprikami, ki visijo skoraj na vseh fasadah.
    In še nekaj moram omeniti. Midva greva pogledat katedrale v mestih, v vaseh pa pač vaške cerkve. In cerkve na tem podeželju so nekaj posebnega. Zunaj so puste, nobenih rozet, kipov, razgibanih arhitekturnih lokov in mostičkov in stebrov, samo pust zid. Noter pa je drug svet. Preproste sicer, kot da se po vseh stoletjih še pozna vpliv protestantizma, ampak skladen in umirjen oltar, ptižnica, klopi, najbolj značilni pa so balončki. Eden, dva ali celo trije. Med mašo tam gor sedijo verniki (sva pokukala nekje med mašo). In v tej cerkvi (ni blo maše) so bile odprte stopnice do najvišjega, tretjega balkona. Itak sva šla gor, čist potih, ampak čist do vrha. Zelo zanimiva perspektiva, vse pofotkano.

• Saint-Jean-Pied-de-Port

2025年4月21日, フランス ⋅ ⛅ 15 °C

Prespala na PZA, da - ker v glavnem ni sonca - obnovilva zalogo elektrike.
    V vasi pa odprte vse trgovinice. Saj bi bila res škoda ne imeti odprto, če pa je toliko ljudi. Še jaz sem prišel na svoj račun. Uspelo mi je, da sem doma pozabil vse kratke hlače, zato mi je nadzorni svet odobril investicijo. Kupil sem si kratke hlače lokalne baskovske znamke KUXKUL. Prodajalec, najbrž lastnik trgovinice, mi je povedal, da so hlače ful hude, da jih je on dizajniral in da je on osebno tud nabavil material. Potem, ko se je previdno pozanimal, od kje sva, je na hlače dal enoletno garancijo in da če bo kaj narobe, naj kar pridem nazaj, pa bo zrihtal. Kul.
    Ko sva že odpeljala naprej, sva zunaj obzidja naletela še na lokalno tržnico ☹️. Dobra plat tega je bila, da se ni blo treba matrat NE kupit vseh tistih dobrot.

• Sauveterre-de-Béarn

2025年4月21日, フランス ⋅ ☁️ 16 °C

Prenočišča običajno ne dajem v potopis, ta si pa to zasluži. Kamp ob reki pod staro vasico. Kamp lepo urejen, še wifi ima, cena pa 13,04€. V slo in cro kempih to ni niti pol cene.
    Glede narave pa - glej fotke
    Še tole. Sva v področju, skozi katetega poteka ena od poti EL CAMINO – Jakobova pot Santiago de Compostela. Na cesti med vožnjo vidiš kar nekaj pohodnikov - romarjev, ki požirajo kilometre od kjer so pač štartali proti svojemu cilju Composteli. Danes je, kljub prazniku, za njih pa tudi za nas vse žalosten dan. Ne glede na svetovni nazor moramo vsi prepoznati in priznati, da je bil ta papež res reformator. Uspelo mu je nekaj dosežkov, ki so bolj v duhu današnjega socialnega napredka, kot pa mračnega pobožnjakarstva.

• Salies-de-Béarn

2025年4月22日, フランス ⋅ ☁️ 14 °C

Zgodilo se je, da je nek ranjen veper (tisti na prvi fotki) padel v neko mlakužo in čez čas, ko so ga našli, so ugotovili, da je še užiten, saj je bil prav lepo nasoljen. In okrog tega "dejstva" se je razvilo mesto z buhtečim turizmom namakanja slani vodi (10x bolj slana od morske vode). Če je turistom ostalo še kaj cvenka, so jih peljali še v kazino.
    Sicer pa je mestece očarljivo. Več 100 let stare hiše, nekatere danes sicer že bolj boge (kakšne neki bodo naše hiše cez 300 let 🤔), balončki, ograje, rože, rečica z mostovi iz časa Napoleona ali še pred njim. Kar lutaš okrog vogalov, vsak ti odkrije nov svet.