• Beata Dawidowicz

• Trip start
    June 29, 2024

Łotwa - Ryga🇱🇻

June 29, 2024 in Latvia ⋅ 🌙 19 °C

Wczoraj po pracy wyruszyliśmy w kolejną podróż! Tym razem podróżujemy samochodem, w czwórkę, z naszymi przyjaciółmi. Po 4 dojechaliśmy do Rygi. Krótka drzemka i wyruszyliśmy na podbój stolicy Łotwy. Na śniadanie udaliśmy się na Central Market, gdzie zjedliśmy pielmieni i naleśniki. Przespacerowaliśmy się pod tutejszy pałac kultury, a następnie na starówkę. Starówka w Rydze jest piękna i zadbana. Jest dużo starych budynków gdyż Ryga nie była aż tak zniszczona w trakcie wojny jak Polska. Na każdym placyku jest mnóstwo knajpek z muzyką na żywo, ogródkami do siedzenia na świeżym powietrzu i tanim (i bardzo dobrym!) lokalnym piwem. Bardzo nam się Ryga spodobała❤️Read more

• Odkrywanie Łotwy i Estonii

June 30, 2024 in Latvia ⋅ ☀️ 25 °C

Wyruszyliśmy z Rygi trochę później niż pierwotnie zamierzaliśmy, chwilę po południu dojechaliśmy do oddalonego o godzinę drogi Ligatne. Mieści się tam budynek byłej fabryki papieru z XIX wieku wraz z infrastrukturą jej służącą. Po krótkim spacerze wyruszyliśmy dalej, na podbój Estonii. Naszym pierwszym przystankiem było złomowisko-muzeum. Znaleźliśmy tam dosłownie wszystko z byłego związku radzieckiego, od skuterów, przez samochody i autobusy na transporterach opancerzonych i tramwaju kończąc. Po tych przeżyciach głodni jak wilki skierowaliśmy się ku budce z burgerami i tortilla, znajdująca się mniej więcej po środku niczego. Pozory jednak były bardzo mylące, jedzenie okazało się pyszne! Tak doładowani mogliśmy ruszyć na szybkie zakupy i rozbijać namiot na wcześniej znalezionym kempingu. A nie, chwila. Ten kemping okazał się wcale nie być kempingiem, a jedynie miejscem na grilla tuż przy drodze. Po ponad półgodzinnych poszukiwaniach naszej mekki, zdecydowaliśmy się na pojechanie na inny kemping (a zbliżała się już 23). Ten strzał na szczęście okazał się już nie być fałszywką, udało się nam rozbić namiot tuż przy plaży i około północy udać się na podziwianie białej nocy nad zatoką fińską.Read more

• Kąpiel w Zatoce Finśkiej i Narwa🇪🇪

July 1, 2024 in Estonia ⋅ ⛅ 29 °C

Odkrywamy dalej Estonię! Pierwszą połowę dnia spędziliśmy na odpoczynku i kąpieli w morzu. Woda była rześka i bardzo spokojna. Mieliśmy całą plażę dla siebie❤️ Następnie zapakowaliśmy się i ruszyliśmy dalej. Popołudnie spędziliśmy w Narwie. Miasto to leży przy samej granicy z Rosją. Od rosyjskiego Iwangorodu oddziela go tylko most, na którym jest (podobno zawsze) wielka kolejka na granicy. Po dwóch stronach mostu znajdują się zamki. W trakcie spaceru wzdłuż rzeki z rosyjskiego zamku usłyszeliśmy krzyki „Rosija! Rosija!”, były to dzieci, które dodatkowo wymachiwały flagami związku radzieckiego. Było to ciekawe, trochę smutne i lekko przerażające jednocześnie. Na noc udaliśmy się już do stolicy.Read more

• Finlandia! - Helsinki🇫🇮

July 2, 2024 in Finland ⋅ ☁️ 21 °C

Popłynęliśmy do Helsinek! Wstaliśmy wcześnie rano i udaliśmy się na prom. Płynęliśmy około 2,5h. Helsinki przywitały nas pięknym słońcem, ale również wiatrem. Pierwszy przystanek kawa i cynamonka na targu i odwiedzenie hali targowej z fińskimi przysmakami. Następnie udaliśmy się pod główną katedrę miasta i odpoczęliśmy na prowadzących do niej schodach. Przespacerowaliśmy się po centrum, zobaczyliśmy kościół w skale, a następnie w parku zjedliśmy na lunch przysmaki z fińskich sklepów. Po południu popłynęliśmy promem na sąsiednią wyspę - Suomenlinnę. Kiedyś była to wyspa obronna miasta, a aktualnie jest to dość popularna destynacja spacerowa. Wieczorem wróciliśmy na noc do Tallina❤️Read more

• Odkrywamy Tallin

July 3, 2024 in Estonia ⋅ ☁️ 17 °C

Kolejny dzień, kolejna stolica! Tym razem zwiedzaliśmy Tallin, który jest najlepiej zachowanym średniowiecznym miastem Europy, a jego stare miasto jest wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Pogoda była bardzo zmienna jednak nie przeszkodziło nam to w przyjemnym gubieniu się w uliczkach miasta.Read more

• Zwiedzamy Estonie

July 4, 2024 in Estonia ⋅ ☁️ 20 °C

Kontynuujemy zwiedzanie Estonii. Rano udalismy się zobaczyć klify na wybrzeżu, a następnie pojechaliśmy do Rummu, byłego sowieckiego więzienia i zalanego już kamieniołomu. Fajne miejsce z ciekawą historią, ale niestety coraz bardziej komercyjne. Stamtąd pojechaliśmy coś zjeść do uroczego miasteczka Haapsali, z niską, drewnianą i kolorową zabudową. Wybraliśmy to miasto na obie ponieważ zaraz obok niego znajduje się opuszczone posowieckie lotnisko. Przeszliśmy się pasem startowym i zajrzeliśmy do starych hangarów. Niedaleko znajduje się także niszczejący pałac Ungru, wybudowany na podobieństwo niemieckiego, jako prezent by zdobyć ukochaną (nie udało się, przedwcześnie zmarła😬). Później sowieci rozkradli go do budowy lotniska. Na kolejną noc popłynęliśmy biwakować na Saaremę.Read more

• Noc na wyspie

July 5, 2024 in Estonia ⋅ ☀️ 19 °C

Przypłynęliśmy na drugą największą wyspę morza bałtyckiego i największa spośród wysp Estonii - Saaremę. Jest to spokojna wyspa, z piękną naturą i uroczymi małymi miasteczkami, a najświeższym spośród nich jest Kuressaare, w którym można znaleźć dużo małych, kolorowych, starych domków i zameczek. Na wyspie wpadliśmy również zerknąć na krater po meteorycie, który spadł tu około 700 lat p.n.e oraz zatrzymaliśmy się przy charakterystycznych dla wyspy wiatrakach. Noc spędziliśmy pod namiotem w lasku nad morzem!Read more

• Łotwa🇱🇻 i Litwa🇱🇹

July 6, 2024 in Lithuania ⋅ ☁️ 22 °C

Wróciliśmy na Łotwę gdzie spędziliśmy noc w Windawie i z rana pojechaliśmy do Jurkalne, zobaczyć tamtejszą plażę. Wiało dosyć mocno, ale plaża była piękna. Niedaleko znajdowały się także byłe sowieckie radioteleskopy oraz opuszczone miasto, w którym mieszkali pracownicy je obsługujące. Następnie skierowaliśmy się już w stronę Litwy. Wpadliśmy do muzeum Orvidu sodyba w okolicach Płungian, z rzeźbami i twórczością litewskiego artysty oraz zjedliśmy litewski obiad! Wieczór spędziliśmy kąpiąc się w pobliskim jeziorze💙Read more

• Trip end
    July 7, 2024