• Beata Dawidowicz

• Trip start
    July 17, 2026

Lipsk

July 18 in Germany ⋅ ☀️ 25 °C

Podróż rozpoczęliśmy od Lipska, w którym odbywało się wesele kuzynki Tomka. Było to naszym głównym celem w tym mieście, więc niewiele zwiedziliśmy. Byliśmy pod największym pomnikiem w Europie upamiętniającym bitwę pod Lipskiem z czasów wojen napoleońskich.Read more

• Stuttgart

Jul 20–21 in Germany ⋅ ☀️ 23 °C

Na nocleg zatrzymujemy się w Stuttgarcie. Wieczór spędzamy na strefie kibica na finale mistrzostw świata ale ze nikt z naszej 4 fanem piłki nożnej nie jest a bramek przez prawie cały mecz brak to wytrzymujemy z pół godziny i wracamy do hotelu😜 Za dnia spacerujemy po mieście i zaglądamy do sklepów. Stuttgart nie jest najpiękniejszym miastem ale i tak fajnie było się tu zatrzymać.Read more

• Jezioro Bodeńskie

July 21 in Germany ⋅ ⛅ 23 °C

Spędzamy też trochę czasu nad jeziorem bodeńskim, skaczemy z platformy do wody, opalamy się, wspólnie kolacjujemy. Z ciekawostek, jezioro to ma problem z czystością gdyż jest… zbyt czyste i ryby mają niewystarczającą ilość pożywienia. Jest to jezioro graniczne między Niemcami, Austrią i Szwajcarią ale granice wodne nigdy nie zostały ustalone i jezioro traktowane jest jak wspólne.Read more

• Alpy i Zamek

July 23 in Germany ⋅ ⛅ 19 °C

Przejeżdżając przez Alpy wybraliśmy się na spacer wąwozem. Wąwóz Breitachklamm znajduje się w okolicach Obersdorfu i jest najgłębszym kanionem w Europie Środkowej. Widoki były piękne zarówno w samym kanionie jak i w trasie. Popołudniu zaliczyliśmy jeszcze jeden spacer pod słynny bawarski zamek Neuschwanstein. Robił wrażenie!Read more

• Norymberga

July 25 in Germany ⋅ ☀️ 30 °C

Ostatnim odwiedzonym przez nas miastem była Norymberga. Odwiedziliśmy tu Centrum Dokumentacji Terenu Zjazdów Partii Nazistowskiej, które na dawnych terenach używanych przez nazistów ma aktualnie ciekawe muzeum. Popołudnie spędziliśmy spacerując po mieście. Spróbowaliśmy też curry wursta.Read more

Trip end
    July 26, 2026