• Andrej Zajec

• Trip start
    February 17, 2025

CarSharing

February 17 in Slovenia ⋅ ☁️ -2 °C

Tale CarSharing je res ena fajn zadeva, še posebej, kadar letiš z Brnika in stanuješ v Ljubljani (se pravi zame zadnja taka fura).

Vedno dajem le slikco avta s kufrom, danes pa mal več, če koga to zanima.

Odkar je Stanka, soseda, pogruntala, da lahko avto rezerviraš, je tale biznis še precej lažji. Jaz ponavadi pokličem kak dan prej na njihov klicni center, povem kam in od kod in prosim za Zoe (sem ga najbolj navajen). Ob uri in dnevu, ko avto rabiš, spet pokličeš na klicni center, kjer ga "vrnejo v sistem". Takoj zatem ga rentaš in čez minuto se že voziš z njim.

Bere se komplicirano, pa ni. Na ta način je avto vedno na voljo zate, ko ga rabiš, z dovolj baterije, da prideš komot do cilja.

Na letališču imaš pred garažno hišo rezervirane parkplace, tako da vedno puščaš avto na istem mestu. Priklop na elektriko je malo bolj tečen, ker ima vsak avto neke svoje fore. In ko na koncu pogruntaš, kako odpret loputko in kam vtaknit kabel, je treba s telefonom še poskenirat črtno kodo polnilca in se v spletno stran prijavit s svojim elektronskim naslovom, da začne zadeva sploh polnit avto. In ta postopek ni nikjer opisan, nabasat moraš enkrat na skrbnika, ki ti vse to prijazno pove. Potem znaš in si car :)

Mogoče slabost (ali prednost) vsega najema še, da rabiš imet delujoč telefon in internet. Drugače zadeva ne funkcionira in greš lahko peš al pa s taksijem.

Mene vožnja od Broda do Brnika košta slabih 13 eur, kar je vsaj še enkrat manj od mestnega taksija oziroma krepko manj od parkirne hiše na letališču ali oderuških taksistov brniških.

Ko grem domov je podobna pesem. Če le dobim kufer, sem navadno prvi na cesti. Prehitijo me le potniki, ki jih pobirajo štajerski ali primorski sorodniki direkt pred izhodom. Jaz "vzamem" avto takoj, ko se kovček začne majati ma traku, potem pa direkt do avta in domov. Simpl ko pasulj!

• Travel light?

February 17 in Slovenia ⋅ ☁️ -4 °C

Japajade! Ne tokrat... Odkar se ne sme več elektronike vozit v oddani prtljagi, nosiš vso pač s sabo naokrog.

Tokrat imam v ruzaku: desktop komp, laptop, ipad, PED (POS po domače), tri mobilne telefone, 2 TB hard disk, power bank, dva napajalnika, router, miško in vrečko s kabli. To je samo elektronika, zraven pridejo še voda, denarnica, ključi, tableti... ni da ni, svaštarnica neka!Read more

• Ratinger Alt

February 20 in Germany ⋅ ☁️ 10 °C

Fertik deu, konec tridnevnega sejma. Zdaj še na zadnjo večerjo v lokalno pivnico.

Ta regija je znana po pivu Alt, sveže temno pivo. Vsako mestece ima svojo verzijo, torej v Ratingerju imajo Ratinger Alt in tako naprej... Pije se ga po 2 dcl, da ostaja hladen in svež. Kelner sam nosi nove polne kozarčke in jemlje prazne z mize, vse dokler ne povezneš kartončka čez prazen kozarec. Hecno in zelo praktično.Read more

• Slovenski proizvod

February 21 in Germany ⋅ ☁️ 9 °C

Eh, sem ime firme pozabil, ampak Tomaža pa ne. Sva se srečala že na Brniku, čakajoč na prvi let v Frankfurt.

Bivša sodelavca iz Cablexa, zdaj oba na poti v Düsseldorf, on s svojimi droni v halo 1, jaz s svojimi kolegi v halo 9.

Cool firma je, lasten razvoj iz Medvod, zdaj že nekaj let proizvajajo tele letalce v Tržiču in jih prodajajo po svetu. Več pa ob kakem klepetu.

• Potovalni absurd

February 21 in Germany ⋅ ☁️ 10 °C

Imam čas tole napisat, ker naš let zamuja 10 minut.

Absurd: ko oddaš prtljago, v njej ne sme bit več nobenega kosa elektronike, ker se pač med letom lahko le-ta vžge in potem avion dol pade. Ok, vse fajn, in vsak kovček lepo skenirajo in če vseeno švercaš kako baterijo, kovček odprejo in jo vzamejo ven.

Torej folk zdaj jemlje tamajhne kovčke s sabo v kabino in notri nafila ziher tudi kako elektroniko. In zdaj se čedalje večkrat dogaja, da je te robe na polnih avionih preveč in ob vkrcanju prosijo/zahtevajo, da potniki te kovčke pustijo pred avionom, zložijo jih pa majstri točno v isti gepek kjer so kovčki, pravilno napolnjeni brez elektronike.

Fajn, ne?

Trip end