Barranco do Demo, Alferce
January 18 in Portugal ⋅ ☀️ 10 °C
Wat was het weer koud vanmorgen, ik kan echt merken dat ik in de bergen ben. En dat betekende dus weer laat aan de dag beginnen.
Volgens Google maps was de dichtstbijzijnde koffie 3,6 km verder, dat vond ik echt te ver om te lopen, dus koffie zetten met mijn kleine Melitta koffiezetapparaatje.
Nog wat dingetjes regelen voor de reis naar Rotterdam en rond 13.00 uur op pad. Het weerbericht klopte gelukkig het was droog en zou droog blijven. Vanuit de camperplaats liep ik in het dorp tegen een prachtige Azulejos (tegeltableau) aan. Ik heb geprobeerd om uit te zoeken wat voor gebouw het is, maar dat was tevergeefs. De Azulejos wordt vermeld maar alleen als zodanig.
Doorgelopen naar de begraafplaats waar de route Barranco de Demo begint. Ik zag rechts in de verte de houten route al tegen de berg op, dus ik ging naar rechts. Dat werd klauteren en klimmen, hè dat had ik helemaal niet gelezen, zou ik misschien verkeerd zijn? Nog verder naar beneden zag ik opeens een pad waar ik niet naar toe kon, dus toch maar terug.
En ja hoor ik had nog wat langer door moeten lopen en kwam uiteindelijk op de route.
Het was echt een mooie route over een ravijn heen, van de ene bergtop naar de andere.
Niet te veel mensen op de route, dat was mooi meegenomen.
Het was echt genieten met af en toe het zonnetje en de mooie route.
De hangbrug was maar heel smal, je kon er elkaar niet passeren en je mocht er maar met max 5 personen tegelijk over. Dat was dus even goed afwachten en inschatten, gelukkig was het niet druk, ik stelde me voor hoe dat in de zomer moet zijn.
Onderweg ook geschilde kurkeiken gezien waar lichte groeven in te zien waren. Ik denk dat het de nieuwe kurk is die weer begint te groeien.
Dit vond ik op internet:
"Kurk begint weer te groeien in Portugal zodra de bast (schors) van de kurkeik is verwijderd; een gespecialiseerde 'Tirador' pel de boom zorgvuldig, waarna de stam donkerbruin kleurt en een nieuwe, lichtere schorslaag van binnenuit begint te vormen die binnen 9 tot 10 jaar weer geoogst kan worden voor lagere kwaliteit kurk, en pas na 20-25 jaar voor de hoge kwaliteit wijnkurken. Deze hergroei is natuurlijk en cruciaal voor de duurzame oogst, waarbij de boom na elke verwijdering extra CO2 opneemt."
Toch zo'n 7 kilometer gewandeld met een hoogteverschil van 150 meter. Bij terugkomst in het dorp in de Taberna nog even een alcoholvrij biertje en 2 tapasjes, dat had ik wel verdiend.
Gegrepen door de Azulejos ging ik zoeken op internet en vond dat er in Almancil een prachtige kerk is met ook veel Azulejos, daar wil ik morgen naar toe.Read more

Mooi
👌
Ik heb mooiere gezien in Portugal 😩😩🤷♂️🤷♂️
TravelerJa ik ook, maar dit ging om de lichte strepen, dat is de nieuwe kurklaag die zich vormt
TravelerOké, was geen commentaar, had de gele strepen wel gezien hoor 👌 Bedankt voor de informatie… Wanneer reis je af naar Rotterdam?
TravelerDe 24e vertrek ik vanuit Faro
Traveler👌👌