Angkor Wat i okolice
November 28, 2025 in Cambodia ⋅ ☁️ 16 °C
Wyruszyliśmy do Angkor Wat jeszcze zanim Siem Reap zdążyło skończyć swoje nocne rozmowy z duchami. Tuk-tuk toczył się przez czarną jak sumienie korporacji dżunglę, a ja już wtedy wiedziałem, że to nie będzie poranek pełen objawień, tylko raczej test charakteru.
Pod bramą byliśmy przed otwarciem.
Tłum rósł z minuty na minutę – każdy pielgrzym kadru, każdy kapłan idealnego ujęcia. Wszyscy przyklejeni do jednego celu: najlepsze miejsce przy stawie.
Lewy staw? W remoncie.
Czyli klasycznie: jeden do naprawy, drugi do zajechania.
Zostaliśmy przesunięci na prawy, czyli wersję „widok trochę gorszy, ale emocje takie same”.
Wschód?
Mocno przeciętny. Takie meh z nieba.
Słońce nie raczyło się pokazać, za to niebo zmieniło kolor jak niezdecydowany influencer dopasowujący filtr.
Gdyby nie lokalizacja, już bym to skasował z pamięci.
Na szczęście tłum się rozpłynął i zaczęło się to, po co tu naprawdę przyjechaliśmy.
Najpierw okrążyłem świątynię, łapiąc resztki przyzwoitego światła. Potem wszedłem do środka i zacząłem się w nią zawijać spiralnie – głębiej, wyżej, coraz bardziej między kamień a historię.
Na ścianach kilometrami ciągną się płaskorzeźby przedstawiające sceny z hinduskich eposów: wojny bogów, mityczne bitwy, procesje, demony, rytuały. Kamienne kino sprzed tysiąca lat.
A do tego ponad 1800 apsar — niebiańskich tancerek – każda inna, każda z innym detalem, jakby rzeźbiarze bali się powtórzyć samych siebie.
Centralne wieże? Nie są tu dla dekoracji. One symbolizują górę Meru — oś wszechświata według kosmologii hinduistycznej.
Czyli: nie świątynia wokół wież, tylko świat wokół środka.
Spotkaliśmy młodych mnichów.
Chłopaki mieli w sobie spokój, którego nie da się wyszkolić ani kupić.
Tylko wyhodować w ciszy, zanim świat zacznie wiercić.
Potem kolejne przystanki:
Bayon – twarze patrzące na ciebie z każdej strony. Możesz udawać, że to tylko kamień, ale one i tak będą wiedziały swoje.
Preah Ang Koke Thloke – mniej znana, bardziej surowa i mniej turystycznie zepsuta.
Baphuon – monumentalna piramida z leżącym Buddą na tylnej ścianie. Buddą, który został ułożony z rozsypanej świątyni jak puzzle, kiedy świat przypomniał sobie, że wojny jednak niszczą.
Było gorąco. Nie metaforycznie. Realnie.
Tak gorąco, że myśli zaczęły chodzić wolniej, a nogi działały tylko z rozpędu.
Zrobiliśmy kilometrów więcej, niż powinniśmy przyznać przed lekarzem.
Ale mimo potu i zmęczenia organizmu… było w tym coś niemal bezczelnie mistycznego.
Nie dlatego, że „wow, zabytek”.
Tylko dlatego, że Angkor nie próbuje ci się sprzedać.
On ma cię gdzieś. I dokładnie przez to działa.Read more