Świątynna pętla
November 29, 2025 in Cambodia ⋅ ⛅ 19 °C
Dziś o świcie ruszyliśmy z naszym kierowcą tuk-tuka - tym, który wygląda jakby spał dwie godziny, ale i tak ma energię większą niż cały nasz budzikowy honor. Kierunek: świątynie leżące dalej od Angkor Wat, tam gdzie turysta dociera później albo nigdy.
Pierwszy strzał: Preah Khan - świątynia, którą Dżajawarman VII zbudował na cześć swojego ojca.
I tu trafiliśmy na poranek z kategorii „zapisz, zanim mózg zacznie wątpić”.
Delikatna mgła wisiała wysoko, między drzewami, jakby dżungla dopiero testowała funkcję „włącz dzień”.
Słońce przebijało się przez liście długimi smugami, a całość wyglądała jakby ktoś włączył światło tylko na połowę świątyni, żeby reszta mogła jeszcze pomarudzić w półśnie.
Zero ludzi.
Zero gadania.
Tylko ptaki, korony drzew i kamień, który od tylu wieków stoi tu spokojniej niż niejeden europejski parlament.
Preah Khan to w ogóle ciekawy twór: kiedyś był to kompleks o rozmiarze miasteczka - z biblioteką, halami, stawami i prawdopodobnie 1000 mnichów mieszkających na miejscu. Dziś zostały ruiny, ale za to ruiny, które wiedzą, jak się zachowywać o świcie.
Potem Neak Poan - mała, wyspowa świątynia stworzona jako starożytny „gabinet odnowy biologicznej”.
Khmerowie wierzyli, że cztery baseny odpowiadają czterem żywiołom: ziemi, wodzie, powietrzu i ogniu. Czy działało? Nie wiem, ale estetykę mieli lepszą niż współczesne SPA.
Ta Som - bez słynnego drzewa, które znacie z internetu. Zniknęło. Została czysta forma: korytarze, wieże i cisza. Świątynia wygląda przez to bardziej surowo, ale też bardziej prawdziwie - bez botoksu w postaci „insta-drzewa”.
East Mebon - kiedyś stało na wyspie w ogromnym sztucznym jeziorze, które miało regulować wodę w całym regionie.
Dziś wody nie ma, ale słonie stoją dalej - cztery kamienne bestie na narożnikach, które wyglądają jakby strzegły nie tyle świątyni, co własnego spokoju.
Na koniec Pre Rup - świątynia z czerwonego laterytu, która o poranku wygląda jakby była podświetlana od środka. Uważa się, że służyła jako miejsce królewskich kremacji.
I ma to sens - bo wygląda jak architektura, która nie boi się tematów ostatecznych.
Dzisiaj bez spacerowego maratonu.
Kierowca woził nas od świątyni do świątyni jak VIP-y od archeologii.
Za to dzień był tak nasycony światłem, faktami i spokojem, że nie trzeba było więcej kroków, żeby coś poczuć.Read more