Wioski na palach
November 30, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 26 °C
Dziś zajechaliśmy nad jedno z tych jeziornych miasteczek na palach — do tych wszystkich pływających (i stojących na palach) wiosek, które dla nas są egzotyką, a dla ich mieszkańców — domem. I to domem zawieszonym między opadaniem wody a kolejną powodzią. Regularnie.
Na lokalnym markecie życie wygląda inaczej niż w naszych muzeach spożywczych zwanych supermarketami.
+34°C, ryby w misach, mięso na hakach, warzywa na ziemi — wszystko świeże, ale świeże „po kambodżańsku”, czyli bez lodówki, bez opakowań i bez paniki.
Muchy? Są wszędzie. Ludzie? Też, i robią zakupy jak gdyby nigdy nic.
Dla nas to ekstremum, dla nich normalna niedziela.
I to jest właśnie pierwszy prawdziwy kontakt z codziennością miejsc, które żyją bliżej natury niż systemu.
Tutaj życie to łódka → dom → sieć → targ → łódka.
Dzieci wioski nie znają asfaltu. Zamiast boiska: drewniane pomosty. Zamiast szkoły z betonem — pływająca szkoła albo korytarz łodzi. Skoki do głębokiej wody bez ratownika? Standard. Nikt nie pilnuje — woda jest pierwszą, najostrzzejszą matką.
Gdzieś w cieniu desek i plandek siedzą kobiety, które straciły mężów — wypłynęli na połów i nie wrócili. I one dziś wożą turystów łódkami, żeby utrzymać dom. Nie, dramatu nie udają — robią swoje, bo wiedzą, że czasem łódka to jedyny kontrakt z życiem.
I tak — turystyka daje tu zarobek. Z łodzi, z rynków, z jedenastu dolarow za przejazd, z uśmiechu, z zdjęcia. W najlepszych przypadkach — pieniądze działają jak plaster: łatają dziury, kupują ryby, może materac, może snorkel dla dzieciaka. Są wioski, które organizują to tak, żeby lokalna wspólnota zyskała, nie firmowy tour-bus z zewnątrz.
Ale to nie jest raj.
To każdy dzień z pokorą.
I to trzeba umieć przyjąć:
Gdy jezioro Tonle Sap daje, to bierzesz. Gdy zabiera — płyniesz dalej.
A my? My weszliśmy tam na chwilę, z aparatem i ciekawością.
Wypłynęliśmy z trzepoczącym wiatrem i z ciężarem, który nawet nie jest Twój — ale nagle zaczynasz go czuć.
Bo taka jest Kambodża — nie zawsze wygodna, czasem pachnie życiem bardziej niż byś chciał, ale przynajmniej niczego nie udaje.Read more