Zapomniana świątynia Banteay Cchmar
December 1, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 21 °C
Wczoraj ogarnąłem samochód i kierowcę, który zgodził się zabrać mnie tam, gdzie kończą się turystyczne szlaki, a zaczyna się Kambodża dla cierpliwych - do Banteay Chhmar, jednej z najbardziej zapomnianych i najmocniej zrujnowanych świątyń w kraju.
Miejsce leży niemal na granicy z Tajlandią. Granicy, która aktualnie jest bardziej zamknięta niż moja silna wola odmawiania kawy w upale.
Między krajami znowu jest napięcie - od lat to teren sporów, czasem nawet wymiany ognia. Handel stoi, ruch stoi, a cisza miejscami jest cięższa niż powietrze przy 38 stopniach.
Banteay Chhmar to świątynia, którą czas potraktował jak treningowy worek.
Kamienie leżą jakby ktoś próbował ułożyć puzzle, ale po piątym razie wyszedł po kawę i nigdy nie wrócił.
Dżungla wchodzi, gdzie chce: oplata, podnosi, zatrzymuje mury jakby mówiła „spokojnie, ja się tym zajmę”.
To miejsce powstało w czasach Dżajawarmana VII - tego samego architekta imperium, który stworzył Bayon. I tak jak w Bayonie, tu też znajdziesz twarze Avalokiteśwary - ale zmęczone, wyblakłe, ukryte między drzewami i zawalone kamieniem. Jakby były świadkami czegoś, czego lepiej nie opowiadać głośno.
Na ścianach nadal można dostrzec reliefy: wojny, procesje, bogów, sceny z życia codziennego. Wszystko w stanie pół-znikniętym.
Patrzysz i widzisz historię, która trzyma się resztkami sił. I nawet w tej ruinie jest coś pięknego - taka szczerość, jaką ma tylko architektura, która przestała udawać, że jest wieczna.
Wracając, przejeżdżaliśmy przez kilka wiosek, gdzie kończą się zbiory ryżu.
Tam, gdzie kombajn nie dojedzie, zostają ludzie.
40 stopni, żadnego cienia, a oni w grubych, zakrywających ciało ubraniach, żeby słońce nie wypaliło ich na skwarkę.
Tną ryż ręcznie, metodycznie, bez marudzenia.
Ja zrobiłem trzy kroki w stronę pola i pot zaczął mi spływać po plecach jakbym był częścią systemu irygacyjnego.
A oni? Spokojni. Jakby to była temperatura pokojowa.
Potem kolejne przystanki: miejsca, gdzie ryż jest młócony przy domach, gdzie suszy się na plandekach, gdzie całe rodziny rozsypują go rękami, jakby to była codzienna medytacja.
Chwilę później widzieliśmy odbiór ryżu na eksport do Wietnamu - ciężarówki, chłopy, kurz i handel, który ciągnie to wszystko do przodu.
A jeszcze dalej - cassava (kassawa), bulwy jak żywe kamienie. Tu się je tnie, sortuje i suszy. Zero fabryki. Ludzie i słońce.
I między tym wszystkim - mój kierowca.
Chłop ma jedną supermoc: wszędzie widzi jedzenie.
Siedzimy, pijemy kawę przy drodze - widzi kota:
„Jadłem. Dobre.”
Pies? „Za chudy, ale też można.”
W polu zauważył żabę: „O! Te łapałem, jak byłem mały. Smażone najlepsze.”
Rozmawiamy z ludźmi ścinającymi ryż - nagle kierowca znika w jakiejś debacie.
Podchodzę, a oni stoją nad dziurą w ziemi, bo schowała się tam mysz.
I zaczynają planować, jak ją złapać.
Tam gdzie ja widzę zwierzątko, oni widzą przekąskę.
Życie jest tu bezpośrednie, bez filtrów, bez maseczek pielęgnacyjnych.
I człowiek zaczyna rozumieć, że w tej części świata nie ma „marnowania jedzenia”, bo nie ma luksusu, żeby cokolwiek zmarnować.
Kambodża uczy inaczej.
Nie przez muzea i broszury.
Tylko przez ludzi w polu, stare świątynie, kurz, pot i śmiech kierowcy, który z pełną powagą rozważa, czy z tej dziury da się wyjąć obiadRead more