• Jolanda op reis

MaJo op de fiets

Uma 21aventura de um dia na Jolanda op reis & Mario op reis Leia mais
  • Mosnes

2 de junho de 2019, França ⋅ 31 °C

Maar al snel is half twee, tussen de graanvelden, bloody hot. Zo heet dat mijn factor 50 en 100 het er maar moeilijk mee hebben. Ondanks de hitte dan toch maar weer een jas aan en water gooien op je rug. Bij Mosnes worden we pas weer geleid naar de Loire. We komen een camping 'la Potterie' tegen. Er hangt een bordje 'complet' (=vol), toch maar even vragen of dat ook geldt voor een plekje voor een tent. We kunnen gelukkig terecht. Eerst op een heel zonnige plek, maar na overleg een plekje met lekker schaduw.
    Eerst rustig wat drinken, dan tent opzetten en 's avonds heel dankbaar gebruik maken van de heerlijke horeca met uitzicht op de Loire.
    Rozig duiken we zo ons mandje in. Morgen kan/zal kouder/bewolkter/natter zijn. Nu genieten we van de ondergaande zon. 48 km gefietst. Voor straks slaap lekker xxx

• dag 15 - vanaf Mosnes

3 de junho de 2019, França ⋅ 16 °C

Na zo'n heerlijk lome avond aan de rivier worden we deze ochtend met regen wakker. Toch wel fijn dat de weersvoorspelling, droog in de ochtend, kans op bui in de middag, niet klopt. We weten nu ook dat we prima in staat zijn om een natte tent in te pakken. Tegen half tien vertrekken we. Het is zo goed als droog, beetje miezerig als we van de camping af, langs de Loire en weer door velden rijden. Miezerig maar erg warm, met shirtje onder de regenjas dan maar. Graanvelden maken plaats voor wijnranken. Af en toe wat rechttoe rechtaan wegen, maar wel mooi. Blij dat we hier niet midden in de hete zon rijden.
    Wanneer we Blois naderen worden de regen harder en harder. Kliedernat komen we eind van de ochtend in Blois aan. Eerst maar koffie.
    Leia mais

• vette hap en hoe nu verder?

3 de junho de 2019, França ⋅ 17 °C

Na de koffie Blois in, de regen wil niet stoppen, we hebben honger en gaan een eettentje zoeken. Omdat we niet echt wat vinden doen we maar een kebabzaakje. Niet echt heel lekker, maar stilt de honger goed. We staan ontzettend in dubio met deze regen. Pakken we een trein? Nemen we hier een hotel? Maar even onderzoek doen wat de mogelijkheden zijn met de trein. Men zegt dat alle wegen naar Rome leiden, maar hier leiden alle treinen naar Parijs. Waarbij, als je met de fiets gaat eigenlijk alleen gebruik kunt maken van TER treinen. Overstappen in Parijs is in het zuiden uitstappen, door het centrum fietsen, om dan bij Gare du Nord weer een trein te kunnen nemen. En bij die TER treinen staan in de app geen fietssymbooltje. Pfff, en om nu vast te komen staan in Parijs zien we niet echt zitten. Op naar de informatie bij het station. Niet aanwezig, in de rij bij de kassa.
    Na kwartier aan de beurt, 'nee, fiets kan niet mee, moet in een hoes!' Oké, dat klinkt niet fijn en eigenlijk ook niet zoals ik het begrepen had van eerdere informatie op het internet. Teruglopend zien we dat de informatie nu wel open is. Nog maar een keer in de rij. Als ik aan de beurt ben vertelt de aardige meneer dat onze fietsen gewoon in TER treinen mogen, mét bagage. Hij vond het ook vreemd dat er geen symbooltje bij de trein vanaf Gare du Nord stond. Het moest gewoon goed gaan. Om buiten de spits te blijven moeten we dan de trein van de volgende dag 6.56 uur nemen. Oké, dan moeten we een hotel zoeken in deze stad. Weer buiten het station, we zijn bij elkaar nu wel zo'n 2 uur in Blois, is de hemel weer opengebroken, het is droog en warm. We kijken elkaar aan: kom op, we gaan gewoon weer een stuk fietsen.

• Beaugency

3 de junho de 2019, França ⋅ 21 °C

Op internet vinden we bij Beaugency een camping met bungalows en een telefoontje leert dat ze deze voor ons voor een nacht beschikbaar hebben. Fietsen gaat prima en er moet zelfs gestopt worden om weer zonnebrand te smeren.
    Op de camping kunnen we kiezen tussen een tweepersoons, met twee eenpersoonsbedden, of een vierpersoons met twee eenpersoonsbedden en een tweepersoonsbed. Die laatste nemen we lekker. Heerlijk weer, koppie koffie. Toch nog 65 km gefietst.

• boodschappen

3 de junho de 2019, França ⋅ 21 °C

Dan gaat Mario de tent opzetten om te drogen en ga ik het stadje in voor boodschappen. In het stadje zijn de meeste winkels, inclusief het supermarktje, op maandag dicht. Dan maar naar de grote supermarkt. Google goochelt een beetje met hoe ik rijden moet. Zo komen er toch weer 10 extra km's op mijn teller te staan. Tent weer helemaal droog in kunnen pakken.Leia mais

• vanaf Beaugency

4 de junho de 2019, França ⋅ 18 °C

De voorspelling was weer regen in de middag. Dus het regende vannacht en vanmorgen. Wij lagen heerlijk droog, beetje dun matras maar verder uitstekend. Fietsen staan ook droog, dat pakt lekker in. Lekker ontbeten en even maar weer eens de weersverwachting bekijken. Code geel voor onweersbuien en morgen de hele dag regen. Via Airbnb besluiten we in Mardié, net na Orléans te boeken voor twee nachten. Dat is niet zo ver weg, hebben morgen voor het eerst een 'niet-fietsen'-dag. Het is warm, af en toe flink wind tegen en vooral heel veel vliegjes. Verder prima fietsweer.Leia mais

• Orléans

4 de junho de 2019, França ⋅ 22 °C

Orléans, we hadden op internet gevonden dat er een (pelgrims)fietsroute vanuit Scandinavië naar Santiago gaat die over Orléans gaat. Bij het Office de Tourism in Orléans, net naast de, wederom imposante, Kathedraal vragen we informatie over hoe deze route loopt. We krijgen een kaartje mee en op een terrasje bekijken we deze onder genot van bagel/koffie.Leia mais

• Vallée-route

4 de junho de 2019, França ⋅ 25 °C

Voor we richting appartement fietsen gaan we weer smeren. Het is behoorlijk warm. We gaan weer langs de Loire fietsen, maar de Vallée route loopt ten zuiden van de Loire en wij fietsen ten Noorden van de Loire. Rustige mooie route waar het kanaal van Orléans tussen ons en de Loire komt te lopen. Het fietspad leidt door zeer mooie punten maar wordt als slechter, kiezels, kuilen, plassen, blubber, gras. Het is echt een Echtermeijer route.Leia mais

• Mardié

4 de junho de 2019, França ⋅ 19 °C

Even een stop bij zo'n giga Leclerc supermarkt en dan, na 50 km fietsen, het appartement verkennen. Met de code die we hebben gekregen kunnen we een sleutelkastje openen bij hek naast een assurantiekantoortje. Via binnenplaats komen we bij groot appartement. Als het morgen inderdaad de hele dag regent, houden we het hier wel uit. Wel zijn een aantal dingen duidelijk versleten. We denken de wasmachine te kunnen gebruiken maar die vertoont ernstige gebreken, dus dat doen we maar niet. We zetten alles neer, drinken kopje koffie op de binnenplaats (die tuin genoemd wordt). Dan besluiten we om dat het nog schitterend weer is naar de rivier te lopen en daar te zitten tot het hard begint te regenen.
    's Avonds nog even een rondje dorp lopen, straks naar bed en geen wekker. Benieuwd of het morgen inderdaad de hele dag regent en 15 graden kouder zal zijn. Welterusten xxx.

• dag 18, vanaf Mardié

6 de junho de 2019, França ⋅ 11 °C

6 uur weer ons wekkertje gevolgd door het ritueel van inpakken, ontbijten en fietsen optuigen. Acht uur fietsen we weg en nadat we eerst zo'n vijf km langs een drukke weg fietsen komen we aan de andere kant van de Loire weer snel op ons 'voie vert' van de Loire. Wind is fris maar verder goed fietsweer. Veel paden over dijkjes net buiten de Loire waarvan we vermoeden dat de Loire kant van de dijkjes uiterwaarden zijn. Bij Chateauneuf-sur-Loire moeten we de brug over. De brug is grotendeel ingepakt, er wordt druk gewerkt aan de brug. Als we er voor een gedeelte op zijn, staan we voor een bouwstoplicht. Het duurt vrij lang voor het groen worden, hij telt af vanaf drie-en-een-halve minuut, en er staan enkele auto's achter ons. We besluiten die auto's lekker voor te laten gaan als het stoplicht straks op groen gaat. Dan komt een van de werkmannen aangerend om het stoplicht sneller op groen te laten gaan, top. We willen de auto's voorlaten, maar hij schreeuwt: 'non, vélos vélos!'.
    Oké, wij dus eerst, blijft wennen hoe we hier met de fiets toch met zoveel voorrang behandeld worden.

• Hommel redden

6 de junho de 2019, França

Tegen half elf komen we met stralend weer aan in Sully-sur-Loire. Heerlijk gegeten en koffie gedronken. Een bij probeert nectar te halen uit het bloemetje op de kaart. Valt daarbij min of meer 'flauw' en wordt door Mario gered die hem in een plantenbak beschut neerlegt tussen de blaadjes.Leia mais

• Stoelen

6 de junho de 2019, França

Als we weer verder fietsen komen we overal stoelen tegen in het bos. In het dorp Ouzouer-sur-Loire zien we er nog veel meer, meer iedere tuin wel een. De een nog bonter dan de ander en er zijn er ook met opdrachten. Dit is, denken we, een speurtocht voor kids.Leia mais

• beessies

6 de junho de 2019, França

We fietsen weer verder, soms met een stevige wind tegen. Het fietspad gaat een stuk van de Loire af en we spreken af dat wanneer het pad weer terug is bij de Loire, we lekker aan de waterkant gaan zitten voor een broodje. Wanneer het zover is valt er weinig aan de waterkant te zitten. We fietsen op een dijkje, een stuk van de Loire vandaan. Dan zijn we bijna bij Gien, een stadje aan de andere kant van de Loire. Een van de weinige bootjes te zien bij de Loire, een platbodem ligt hier behoorlijk op het droge waar je op de achtergrond Gien ziet. In de buurt van de brug vinden we bankjes en een picknicktafel aan de waterkant. We stoppen, komen in gesprek met twee Belgen en worden vervolgens belaagd door een massa kleine vliegjes/torretjes. Hier willen we zo niet zitten.Leia mais

• Pont Canal de Briare

6 de junho de 2019, França

Na een zeer relaxte middagpauze gaan we weer terug de brug over. Op naar het laatste stuk langs de Loire. Als we vlakbij Briare zijn, wat natuurlijk weer aan de andere kant van de Loire ligt, stuiten we op iets bijzonders. Dit is geen gewone brug, maar een 'kanaalbrug'. De brug over de Loire van 125 jaar oud bevat ook een kanaal. Terwijl we eroverheen gaan vragen we ons af of hier boten zouden varen.Leia mais

• verwarring

6 de junho de 2019, França

Dan gaan we richting ons hotel. Als de navigatie zegt dat we er zijn, zien we rechts een redelijk groot hotel. Bijzonder, dacht dat we bij een piepklein hotelletje hadden geboekt. Maar prima, er komt ons al iemand tegemoet, we hadden gereserveerd? Jazeker, oké hier is de code van het hek, dan kunnen jullie je fiets wegzetten. Daar eenmaal mee bezig, tassen eraf, komt de man weer aanlopen, 'ik heb geen reservering op uw naam'. Telefoon erbij, boeking erbij: 'aha, u heeft niet bij ons gereserveerd, wij hebben 3 sterren, u heeft aan de overkant gereserveerd, die heeft 0 sterren'. Excuses gemaakt, bagage weer opgeladen en hop naar de overkant. Een schattig ieniemienie hotelletje met een hele aardig dame die de boel runt. Super sfeervol, we zijn blij dat we hier zitten. Even douchen, stadje in, office de tourism binnen voor extra informatie voor het fietsen morgen en dan een terrasje pikken.Leia mais

• Couscous eten bij Couscous

6 de junho de 2019, França

We eten in ons hotelletje dat al 30 jaar door onze gastvrouw, samen met haar man, gerund wordt. Ze doet het nu eigenlijk alleen. Haar man is al 2 jaar ziek en ligt nu alweer een maand in het ziekenhuis. Het eten is heerlijk.
    Wat een heerlijke fietsdag van 80 km. Zeker na zo'n dag binnen zitten. Slaap lekker xxx

• dag 19 - vanaf Briare

7 de junho de 2019, França

Omdat er gisteren voorspeld was dat het vanaf een uur twee gaat regenen willen we vroeg weg. We hebben afgesproken om zeven uur te ontbijten. Zes uur wekkertje, aankleden en alle spullen naar beneden brengen. Om zeven uur staan we keurig beneden klaar maar alles is daar nog donker en op slot. Mario loopt om naar waar de fietsen staan. Ook op slot. Even aangebeld en daarna hoort hij een hoop gerommel en gestommel. Onze gastvrouw blijkt zich te hebben verslapen. Ze haalt snel verloren tijd in en snel zitten we aan een lekker ontbijt. De regenverwachting is inmiddels verschoven naar vanaf elf uur. Terwijl ik dit lees op mijn mobiel blijkt het buiten al te spetteren. We houden het niet droog vandaag. In de loop van de ochtend is de verwachting wel meer en meer wind en regen. Wanneer we om tien over half acht vertrekken nemen we ons voor om onderweg weinig te stoppen.Leia mais

• To rain or not to rain?

7 de junho de 2019, França

Als we net buiten Briare zijn duiken de bordjes '3' van Eurovelo fietsroute nummer 3 al op. Bijzonder, die zouden er toch niet zijn?
    We maken er graag gebruik van en kunnen, ondanks het weer, goed doorfietsen. Afwisselend droog / regen en inderdaad de wind neemt regelmatig toe. We worden via de bordjes keurig een stuk van het kanaal geloodst. Wanneer we bij het punt komen waar het fietspad helemaal afgesloten moet zijn zien we inderdaad materieel een een man druk bezig. We stoppen even om te zien hoe we het best kunnen fietsen, dan gebaart de man dat we er gewoon door mogen! En zo komen we op een spiksplinternieuw aangelegd fietspad te rijden, erg rustig, nog een beetje 'plakkerig', maar het rijdt super door en geen verkeer. Zo af en toe het weer onheilspellend maar het voelt of we de ellende goed voor blijven. Vanaf Montargis is er bijna geen wind meer en meteen stuk warmer.Leia mais

• Ferrières-en-Gâtinais - Monsieur Yves

7 de junho de 2019, França

Om tien voor twaalf worden we hartelijk ontvangen door monsieur Yves en hebben we 70 km op de teller staan. 's Middags wat boodschappen doen. Even wat lekkers halen voor ons en Vincent en Samantha die ons op komen halen. Ze denken rond half zeven bij ons te zijn. Dat wordt helaas half negen omdat de navigatie ze de file instuurt bij Parijs. Dan lekker eten, wijntje en bijpraten.Leia mais

• Montargis

8 de junho de 2019, França

Relaxed om half negen de wekker, Mario doet de luiken open en Monsieur Yves komt broodjes brengen en om half negen gaan we ontbijten. Na het ontbijt even het winkelcentrum aandoen en dan Montargis in. Die Franse 'Venetië'-stadje is goed te bekijken met een rondwandeling. Het kasteel blijkt helaas privébezit.Leia mais

• weer naar huis

9 de junho de 2019, Países Baixos ⋅ 20 °C

Dat was het dan, na alles in en aan de auto te hebben gemaakt nog een ontbijtje en een uitgebreid 'au revoir' van Monsieur Yves. Dan in de auto terug naar Nederland.
    Rond zes uur thuis, verwelkomt door een fantastische gastvrouw, Marja, met wie we heerlijk gewijnd hebben en bijgepraat en wie een heerlijke soep voor ons had gemaakt. Heerlijke afsluiting van een hele bijzondere vakantie.

Final da viagem
    9 de junho de 2019