• Jolanda op reis
  • Mario op reis
  • Jolanda op reis
  • Mario op reis

Zonder doel maar met richting

7 maanden voorbereiding om nu 3 maanden op stap / op de trappers te gaan. Heel veel alternatieve (fiets)routes verzameld om uit te kiezen. Superspannend, we beginnen met een gezonde knoop in onze buik aan dit avontuur. Weiterlesen
  • Nog éven rust

5. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 20 °C

Vier nachten in een stacaravan, voelt toch raar. Inmiddels wil het weer onbestendig blijven. Steeds einde dag / avond wordt er regen verwacht. We stappen daarom morgenochtend vroeg op de fiets. Alle kleding is gewassen, alle tassen opgeruimd en ingeruimd (voorzover ze niet in gebruik zijn). Met eten zijn we heel creatief bezig met maken van soepjes. Vandaag, eerste Pinksterdag, wilde er in de ochtend nog wel iets open zijn. Morgen, tweede Pinksterdag lijkt alles gesloten. Niet alleen winkels, maar ook horeca. Verder is het onze slubberwijn opmaken en een spelletje doen of een boekje lezen.

Bestemming morgen is Saint Bertrand de Comminges. Voor we daar op een camping neerstrijken willen we naar de Grottes de Gargas. Grotten met rotstekeningen, dat hebben we allebei nog niet in het echt gezien, dus dat willen we graag bekijken. Op de site staat dat we moeten reserveren, morgenochtend maar een poging doen om dit telefonisch te doen.

De Katharenroute is het aankomende stuk nogal grillig. Op het Office van Tourism de suggestie gekregen om de Véloroute 81 te nemen. Deze ligt is noordelijker en is minder grillig. We nemen dit ernstig in overweging. We zullen zien wat we morgen doen. Nu nog even niets-doen, en hopen dat onze spieren morgen weer in beweging willen komen.

• We kunnen het niet laten

6. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ⛅ 16 °C

Met een stevige klim verlaten we Bagneres de Bigorre. Dan komen we op het punt dat we moeten kiezen voor rechtdoor, de weg die vlakker en rechter is, of rechtsaf de kronkelige weg met veel stijgen en dalen. We kunnen het niet laten. We gaan rechtsaf. De beloftes van deze route, kronkelig, stijgen en dalen maakt hij helemaal waar. Vertrokken we in het zonnetje, komen we nu regelmatig dalen tegen volledig in de nevel gehuld. We komen gelukt niet in een of andere mist terecht. De nevelen blijven op afstand. Er zijn bijna geen andere weggebruikers. Er is goed te merken dat we heel wat klim-kilometers maken. Naast aan onze spieren merken we het ook aan onze accu.Weiterlesen

• Camping Es Pibous

6. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ⛅ 24 °C

Rond twaalf uur komen we aan bij de Grotten van Gargas. Deze willen we graag bekijken. Volgende rondleiding: 15.00 uur. We willen geen drie uur hier rondhangen dus rijden we naar de camping waar we tegen een uur aankomen. Tussen de middag meestal gesloten hopen we op iemand die zegt dat we vast kunnen gaan staan. Deze campingbaas is druk met het repareren van zijn grasmaaier maar zegt ons dat we gewoon kunnen gaan staan en ons dan later inschrijven en afrekenen. Dat is fijn, zo wordt de tent opgezet, de electriciteitsdorst van de fietsen gelest en koffie gezet.Weiterlesen

• Grottes de Gargas

6. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 25 °C

Gesterkt door de koffie besluiten we terug te fietsen naar de Grotten van Gargas. Even kijken op Google leert dat het er nu extra druk is. Maar even bellen. Inderdaad druk, twee mensen voor drie uur? Dat kan nog wel, lukt om er om half drie te zijn dan? Er moet ook nog een kilometer omhoog gelopen worden. We vertellen dat we op de fiets komen en hopen er op tijd te zijn. Hij is heel aardig en vertelt ons dat wanneer we niet op tijd zijn, hij onze reservering doorschuift naar half vijf. We permitteren ons standje 'sport' op de fiets en komen keurig om half drie aan. In de grot mag niet gefotografeerd worden dus een foto van de folder. In de grot zijn meer dan 200 tekeningen van handen. Met gebogen of missende vingers. Deze grot is het uniek in en een echte verklaring waarom men 27.000 jaar geleden diep een grote grot ingingen, enkel om deze tekeningen te maken is er niet. Wanneer we, na de rondleiding, weer naar beneden lopen zien we heel veel verschillende bloemen en zelfs bosaardbeitjes.Weiterlesen

• Haute Garonne

6. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 23 °C

Waren we vanaf Lourdes in de Hautes Pyrénées terecht gekomen. Na de grotten komen we in Haute Garonne. Hier worden plaatsnamen weer in twee talen genoemd. Het Frans en het Occitaans. Occitanië, zo werd vroeger de Languedoc (langue d'Oc - taal van Oc(citanië)) genoemd. Hier hebben ze, net als in Baskenland, ook hun eigen taal.Weiterlesen

• Regen

6. Juni 2022 in Frankreich ⋅ 🌧 18 °C

Weer terug op de camping doen we een poging een restaurant te vinden die open is. Helaas, geen enkel restaurant te vinden. Dan gaan we een soepje maken van de restjes. Het begint met regenen. Verderop staat een enorme overdekte picknicktafel, die gebruiken we als keuken en eettafel. Na het eten nog even een kopje thee en een gezellig uitgebreid gesprek met een Belgische 73 jarige wandelaar. Komt uit Antwerpen en loopt zo'n 20 km dag hier in de bergen. Petje af.Weiterlesen

• Opgravingen

7. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 15 °C

Zeven uur de wekker. De weerman netjes hadden gelijk, in de loop van de nacht is het droog geworden en nu is het bewolkt. Tent is natuurlijk nog niet droog maar we krijgen alles goed ingepakt en vertrekken tegen negen uur van de camping. Net buiten de camping zijn ze druk bezig met archeologisch onderzoek. Dit is een erg belangrijk Romeins gebied geweest tot de Vandalen en later de Bourgondiërs die hier alles vernietigd hadden. Bisschop Bertrand heeft in de twaalfde eeuw op de ruïne resten weer een stad laten opbouwen.Weiterlesen

• Le Bistrot de Chez Nous

7. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 15 °C

Alles opgegeten zoeken we met liefde een bakker. Er is eigenlijk niets te vinden in eerste instantie. Ook in Barbazan geen stokbrood te koop. Een flinke klim zet ons in de Sauveterre de Comminges. Hier vinden we le Bistrot de Chez Nous. Helemaal top, lekkere koffie, verse broodjes en nog wat lekkers uit het winkeltje.

Dit is echt een plekje om tussen de middag te willen gaan eten. Jammer dat we zo weer op de fiets stappen.

• Camping Parc de Palétės

7. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 21 °C

Via een afdaling komen we Saint Girona binnen. Even boodschappen doen bij de Intermarche. Bedelaar voor de deur, Mario blijft toch maar even bij de fietsen. Honger en alles op maakt dat Jolanda eigenlijk te veel koopt. Oepsies, niet handig, wel lekkere dingen. Maar goed dat we er niet op mikte op de camping te kunnen eten. Alleen in het weekend is het restaurant geopend. Luxe camping, tenten moeten alleen in het ongelijke veldje met stenen en veel te hoog gras staan. Een voordeel, er wordt door ons snel een beschikbare picknicktafel in gebruik genomen. Eten en wijn smaakt prima.Weiterlesen

• Geen drie sterren

8. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 15 °C

Wekker om zeven uur. Voor de wekker wakker. Tent is redelijk droog, mooi! Dan begint het te regenen, niet veel, maar genoeg om de tent weer aardig nat te krijgen. Gelukkig zijn het een paar kleine buitjes. Kopje thee en aan de slag. We zijn er niet rouwig om deze ongezellige camping met gammel veldje voor de tenten, rottrap naar het toilet, hondendrollen bij het sanitair en gevaarlijke trap naar het zwembad te verlaten. Deze camping krijgt van ons geen drie sterren.Weiterlesen

• Nattigheid

8. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ⛅ 20 °C

Van de camping Saint Girons inrijdend stoppen we bij een bakker die het enorm druk heeft. Auto's rijden af en aan, parkeren snel (zo nodig verkeerd) om even lekker (belegde) broodjes in te kopen. Dat kan niet verkeerd zijn, een quiche en notenbrood voor later en twee croissants voor nu. We kunnen er weer tegenaan.

Ons routeboekje vertelde niet dat we na het verlaten van Saint Girons zo'n 15 km lang omhoog moeten, valt altijd weer tegen, zeker wanneer de weermannetjes het niet juist hebben en het toch gaat regenen.

• Grotte du Mas d'Azil

8. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ☁️ 18 °C

Na de lange afdaling komen we bij de Grotte du Mas d'Azil. Een grot die 60 meter hoog begint en na 500 meter, aan de andere kant van de berg, eindigt met een hoogte van rond de acht meter. De bedoeling is dat we er doorheen fietsen. Eerst even lekker koffie doen en de boel bekijken. Drukke weg aan de ene kant, voetpad aan de andere kant. Oplossing: we lopen met de fiets aan de hand. Heel indrukwekkend hoe hoog de grot is en het water links van je met een behoorlijke vaart stroomt. In de grot kunnen we af en toe over een muurtje kijken waar de doorgaande weg is. Wij lopen prima zo. Halverwege blijkt in de grot een museum. Die slaan we over en steken over om het voetpad te nemen dat nu langs de weg gaat. Eenmaal uit de grot even een goed moment kiezen om onze weg te vervolgen.Weiterlesen

• Voie vert

8. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ⛅ 20 °C

Vlak bij Loubens moeten we kiezen, of over een Col heen, of voor een Voie Vert (een groene route - alleen voor fietsers). Ook al rijden we een stuk om, kiezen we toch voor het laatste. Even genoeg pittig klimmen voor vandaag. De voormalige spoorlijn gaat grotendeels naar beneden. Wel veel grind en kuilen, dus 'douchement' naar beneden.Weiterlesen

• Camping Les Mijeannes

8. Juni 2022 in Frankreich ⋅ ⛅ 21 °C

Na de voie vert rijden we eerst naar de Carrefour in Varilhes. Hier kunnen we gelukkig weer slagen voor een zonnebril voor Mario. Nummer twee ligt namelijk in barrels in Saint Girons. Dit lukt uitstekend onder groot vermaak van de cassière terwijl Mario allerlei brillen uitprobeert. Dan naar de camping nog zo'n drie kilometer verderop.

Hier krijgen we een stuk vriendelijker onthaal dan bij de vorige camping. En ook al is het gras hier toch ook best hoog, we hebben een mooie plek.

De tent staat bijna wanneer het weer begint te regenen. En dat terwijl onze slaapcabine nog nat is van deze ochtend, gatver. We moeten toch wachten tot de slaapcabine weer redelijk droog is voor we verder kunnen, dus we vinden dat we een terrasje verdienen. Eigenlijk kunnen we alleen een fles bestellen. Maar hij heeft nog een hele lekkere fles staan, mmmm, smaakt heerlijk. De zon breekt door, wat willen we nog meer.