• Jolanda op reis
  • Mario op reis
  • Jolanda op reis
  • Mario op reis

Zonder doel maar met richting

7 maanden voorbereiding om nu 3 maanden op stap / op de trappers te gaan. Heel veel alternatieve (fiets)routes verzameld om uit te kiezen. Superspannend, we beginnen met een gezonde knoop in onze buik aan dit avontuur. En savoir plus
  • Wandelen door Jaca

14 mai 2022, Espagne ⋅ ☁️ 23 °C

Jaca heeft de nog enige geheel intakt zijnde citadel van Spanje. Gebouwd in opdracht van Philipe II. Je weet wel, die Spaanse koning die in de 80-jarige oorlog boos was op Nederlandse protestanten die tijdens de Beeldenstorm katholieke eigendommen vernietigden. En toen stuurde Philip II Alva op ons af. Hoe zat dat ook al weer bij Den Briel?En savoir plus

• Lunch

14 mai 2022, Espagne ⋅ ☁️ 26 °C

Rondje supermarkt: sla, zalm, kip en tzaziki. Mmm. Heel relaxed middagje. Beetje ruimen, beetje plannen. We moeten helaas extra stuk gewone weg nemen morgen en daarbij een mooie omweg overslaan. Heel jammer, maar anders hebben we niet op een, voor ons, prettige afstand een volgende stop. Ruim 100 km vinden we niet prettig. We hebben extra stop tussendoor gezocht,maar óf dicht óf vol óf minimaal twee nachten. We gaan er maar van uit datbl er nog voldoende moois zal komen.En savoir plus

• Wind

14 mai 2022, Espagne ⋅ ☁️ 21 °C

Er steekt een behoorlijke wind op, Lucht wordt donker, weersverwachting spreekt over 80% kans op regen. Wij Hollanders,die van het waterbeheer, doen meteen alle spullen in de tent. In het gebouwtje met de wasbakken koken we onze pasta-pesto. Wij Hollanders hebben er gewoon geen verstand van hier in Spanje. De achterburen gaan in alle rust met z'n alle de voortent opzetten. Onder het zeil komt van alles te voorschijn. Latten, koelkast, tafels, noem maar op. Elke windvlaag wordt volkomen genegeerd. En weet je, ze hebben gelijk. Het gaat allemaal prima.En savoir plus

• Weer op de pedalen

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 16 °C

Wekkertje om 6 uur. Om 8 uur vertrekken we, beetje spannend om 20 km op die drukke N-240 te rijden. Verbazingwekkend stil, zondagochtend, geen vrachtverkeer. Daar zijn we erg blij om. Wel worden we ingehaald door grote groep motoren, zo rond de vijftig. We kunnen niet helemaal thuisbrengen bij wat voor soort groep ze horen. Verder is het heerlijk rustig, grotendeels bergafwaarts stuiterend op het slechte wegdek. Onderweg af en toe stoppen voor prachtige vergezichten. In Puenta la Reina de Jaca tijd voor koffie met broodje.En savoir plus

• Huesca

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 20 °C

Bij de Pyreneeën zijn Spanje binnengekomen in de autonome regio Aragón, deelprovincie Huesca. Het landschap is prachtig. Weids, veel graanvelden in een heuvelig landschap omringt door door bergen.

• Esco

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 24 °C

Parallel aan de N-240 die we volgen zijn plannen voor een hogere autoweg. Er zijn stukken al in gebruik. Daarnaast zijn er plannen om het waterpeil in het stuwmeer van Yesa te laten stijgen. Zover dat delen van de N-240. Althans, dat waren de plannen in 2013. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het plaatsje Esco is leeggelopen. Het is heel bizar om te zien hoe op een heuvel een spookstad ligt waar ze omheen druk bezig zijn met de aanleg van een autoweg.En savoir plus

• Embalse de Yesa

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 24 °C

Het stuwmeer is spectaculair. We kunnen vaak niet stoppen. Regelmatig loopt het ook onder ons door met uitlopers naar rechts. Het is heel fel van kleur, blauw/groen melkachtig. Op diverse plekken staan auto's waar dan bijvoorbeeld gevist wordt. Het meer is ruim 20 km lang en er zijn een aantal gemene hellinkjes die plots om een hoek opduiken.En savoir plus

• Dagmenu

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 25 °C

In Yesa stoppen we na een flinke klim bij een restaurant met een lekker buitenterras. We kiezen hier voor een dagmenu. Wat willen we drinken? Cola. Cola? Geen bier? Nee, doe maar een colaatje. Oké! Colaatje komt, kaart om uit te kiezen voor het dagmenu ook. Voor-, hoofd- en nagerecht. Kom maar op, we hebben honger. We horen dat bij het menu ook wijn en water horen. Nou vooruit, 3 gangen en nog 15 km te gaan. Moet lukken. Krijgen we een hele fles wijn, oepsies, laten we die maar niet leegdrinken. Eten is voortreffelijk en veel. We beginnen te snappen waarom Spanjaarden siësta nodig hebben na het middagmaal.En savoir plus

• Gemeentecamping Sangüesa

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 28 °C

Rond kwart over vier bereiken we de gemeentecamping in Sangüesa. Na het vertrek vanuit het restaurant krijgen we nog een behoorlijke klim voor onze kiezen. Na de copieuze maaltijd vinden we dat we voor die klim extra ondersteuning mogen vragen aan onze fietsen. Het is echt heel heet en de jongen bij de receptie van de camping beaamt dat het inderdaad heel heet is voor de tijd van het jaar. Zo nog even kleding wassen en weer alles opladen.En savoir plus

• Sangüesa

15 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 26 °C

Even een rondje gelopen door het stadje Sangüesa. Buitenrand van de stad wat ongezellig maar we kunnen grotendeels langs de rivier de Aragón lopen. Deze rivier volgen als min of meer sinds de Col de Somport. Eenmaal in het oude deel van de stad maken we een rondje waarbij we bij elke keek kijken of deze open is. Allemaal dicht, tot we bij de laatste komen. De Iglesia de Santiago el Mayor, de kerk gewijd aan de pelgrim Sint Jacob. Hier gaan we naar binnen. Het gouden pracht en praal achterin de kerk staat een beetje in schril contrast met de pelgrim Sint Jacob. Wanneer we omdraaien is een prachtig glas in lood raam zichtbaar. Tijd om terug te gaan naar de camping. Koppie thee, vroeg naar bed.En savoir plus

• Kloof van Lumbier

16 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 18 °C

Wekkertje staat weer om 6 uur. We merken dat alles klam is. Het veel vocht uit de grond. Was aan de lijn is natter dan gisteravond. We verwachten dan ook niet zo snel weg te kunnen zijn. Valt al met al mee, we rijden kwart over acht van de camping. Supermarkten enzo zijn hier pas negen uur, half tien open. Bakkers zijn eerder open, dus in Sangüesa even brood halen. Dan rijden we langs een groenteboer die open lijkt. Bleek toch nog gesloten. Wanneer we met een 'luchtfietsgebaar' duidelijk maken dat we gaan fietsen mogen we toch wat fruit kopen. Zo kunnen we er weer tegen. Kwart voor negen rijden we Sangüesa uit. Na niet al te lang gefietst te hebben begint er een autovrij grindpad. Grindpad zorgt er wel voor we niet sneller dan acht tot twaalf kilometer per uur kunnen. Via dit pad komen we in de kloof van Lumbier. Zo schitterend. We willen wel om de tien meter stoppen om foto's te maken. Adembenemend werkelijk. We krijgen twee tunnels, in die tunnels is het echt pikkedonker en het duurt een flinke bocht voor we weer licht zien. Spannend, indrukwekkend en gaaf.En savoir plus

• Plak-asfalt

16 mai 2022, Espagne ⋅ ☁️ 21 °C

Na de kloof volgen weer kilometers en kilometers asfalt. Weids glooiende velden met graan, soms koolzaad en een enkele kleine wijngaard. Het asfalt noemen we 'plak-asfalt'. Niet op vooruit te komen. Zelfs op stukken die naar beneden gaan moeten we regelmatig bij-trappen. Heel vermoeiend. Gelukkig is het niet druk, maar het blijft een weg geschikt voor al het verkeer. We vinden het heel jammer dat dit eigenlijk best een groot gedeelte van de routes tot nu toe in Spanje zijn als deze. Daar weer een groot gedeelte van is soms ook gewoon druk.En savoir plus

• Pamplona in de verte

16 mai 2022, Espagne ⋅ ☁️ 23 °C

Na de pareltjes, maken we ons een beetje zorgen maken over hoeveel (of hoe weinig) kilometers we tot nu te gemaakt hebben. Dan volgen enkele tientallen kilometers 'snel asfalt'. Helaas ook vaak stuk drukker maar het schiet wel lekker op. We zouden het geen punt vinden om minder kilometers op een dag te maken. Het probleem is echter dat er vaak niet tussendoor te vinden is. Je zit dan dus vast aan een zeker aantal kilometers.En savoir plus

• Obanos

16 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 26 °C

We bekijken de pelgrimskapel San Salvador. We kunnen er niet in, hij is gesloten. Wanneer we weer weg gaan komt er iemand aanlopen die er lijkt te werken. Even vragen of we hier ook een stempel kunnen krijgen. Vijf minuten wachten krijgen we te horen. Doen we, in de schaduw natuurlijk en we verlaten de kapel inderdaad een mooie stempel rijker.En savoir plus

• Puente la Reina

16 mai 2022, Espagne ⋅ ⛅ 27 °C

We komen nog redelijk op tijd aan in dit pelgrimsdorp. We zien hier heel veel wandelaars de de Camino doen. Op zoek naar camping vermoeden we een hele steile grindweg op te moeten. We komen twee pelgrims uit Almelo tegen die ook op de fiets zijn en zo besluiten we na rijp beraad hier naar boven te gaan. Standje 1 met turbo.En savoir plus

• Albergue Santiago Apostól

16 mai 2022, Espagne ⋅ ☀️ 28 °C

Denkend bij Camping Real uit te komen komen we na een hele steile grindheuvel (lang leve standje turbo) bij een pelgrimsherberg met daarbij een veldje waar we mogen kamperen. Het doet een beetje (straf)kampachtig aan. Ijzeren hekken eromheen. Morgenochtend moeten uiterlijk half negen weg zijn, alles (ook het sanitair dus) gaat dan op slot. Wel veel meer contact met pelgrims dan we de afgelopen twee weken hebben gehad vandaag.En savoir plus