• Jolanda Kosterman

• Trip start
    July 24, 2024

Sneek - Ijlst - Bolsward

July 24, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 20 °C

Vanmorgen naar recreatiecentrum Sneek vertrokken om bij mijn oude collega een kampeersloep op te halen. Na korte uitleg/instructie, installeren van onze spullen en koffie en een broodje zijn we via het Sneekermeer naar Ijlst gevaren. Een mooi rustig tochtje om de boot te leren kennen. We zijn de nodige bruggen gepasseerd, waarbij we er bij een net (5cm) onder door konden. Verder waren het veelal beweegbare bruggen waar we dan even moesten wachten voordat we verder konden. Hoe mooi is Nederland vanaf het water. Vanuit Ijlst zijn we door gevaren naar Bolsward voor onze eerste overnachting in de stadshaven. Hoe leuk om zo midden in het centrum te liggen. Klein rondje gelopen, Bolsward is niet zo groot, maar wel fijn om de benen even te strekken. Lekker op terras van Blend in de avond zon genoten van texelsskuumkoppe en heerlijk eten.
    Nog even wat gepuzzeld en gelezen, slaapcabine mugvrij gemaakt en nu lekker tukken.

• Bolsward - Arum - Hitzum - Franeker

July 25, 2024 in the Netherlands ⋅ 🌬 22 °C

Met een klein buitje wakker geworden, mooi even de tijd om een vaarplan te maken voor vandaag. Harlingen is het idee, maar vanwege problemen met de spoorbrug kan je daar niet vanaf de zuidkant komen, dus gaan we via Franeker. Leuke route met veel vaste bruggen waar wij prima onder door kunnen, dat scheelt weer wachttijd. Maar dan moet je niet net na 12 uur willen vertrekken....de brugwachters pauzeren van 12 tot 13 uur 🫣. 3 uur gevaren en maar 1 tegenligger....wat een rust. Soms is het wel erg smal of een omgevallen boom in het water en hopen we maar dat we er door kunnen🤞. Mooie overnachtingsplek in het centrum van Franeker, waar ze in een woonhuis het sanitair hebben ondergebracht. Rondje wandelen om toch de stapjes te halen en Turkse pizza mee voor op de boot.Read more

• Franeker

July 26, 2024 in the Netherlands ⋅ ☀️ 20 °C

Vandaag dagje Franeker bewandeld, de boot alleen even om gevaren voor een andere plek. Leuke stad met komend weekend groot kaetsevent. Het Planetarium, UNESCO wereld erfgoed, de oudste nog werkende, willen bezoeken,maar alle tijdsloten waren al vergeven. Het bekende elfstedenbruggetje gespot en mooie stadszichten. 's Avonds vanaf tegenoverliggende terras onze boot bewonderd 😄Read more

• Franeker - Ried - Bertisrum - Franeker

July 27, 2024 in the Netherlands ⋅ ☀️ 20 °C

Nog een dagje in Franeker gebleven, want we kregen gezellig bezoek. Robert en Maaike zijn een stuk van de 11-steden route mee gevaren. Het was prachtig weer, gezellige middag gehad en na hapje eten in de stad nog klein rondje gelopen. Het is hier in tegenstelling tot de afgelopen 2 dagen erg rustig. Maar waarschijnlijk zijn er veel boten richting Harlingen waar de visserij dagen morgen starten. Hier in Franeker is a.s. woensdag, elke 5e woensdag na 30 juni, het grote P.C. kaetsevent.Read more

• Franeker - Witmarsum - Bolsward - Workum

July 28, 2024 in the Netherlands ⋅ ☀️ 21 °C

Rond 10.15 uur vertrokken uit Franeker en besloten om niet naar Harlingen te gaan, maar richting de meren. Via een route met smalle watertjes en bruggen max 2.50 doorvaart hoogte, dus komen geen grote schepen tegen. 1x bij passeren onder een brug 2x flink iets geraakt met de bodem, verteld de eigenaar die er naast woont dat de brug net nieuw is en ze er eergisteren ook een betonblok met uitstekend staal uit het water hebben gehaald...duidelijk nog een stuk vergeten. Gelukkig doet alles het nog en geen water in de boot dus we kunnen rustig verder. In Parrega om 15 uur de boot aan de kant gelegd zodat Jeroen de formule 1 kon kijken en ik mijn dagelijkse rondje lopen. Dat is wel een dingetje met dat varen, je zit de hele dag. Het was weer top weer, hele dag vol in de zon en goed smeren, maar we zijn niet verbrand. Om 17.30 uur arriveerden we in Workum waar we bij watersportwinkel " de Liefde" konden tanken en een passanten plaats hebben voor vanacht. Dit keer in de haven en niet midden in het centrum. We zijn in totaal vandaag 38 bruggen gepasseerd. Na hapje eten op de boot, rondje gelopen en een lekkere koffie op het plein gescoord.Read more

• Workum

July 29, 2024 in the Netherlands ⋅ 🌙 19 °C

Vandaag een dagje niet varen, liggen in een mooie haven. Lekker een rondje gesport, sinds mijn revalidatie na de heupoperatie ga ook ik dat zelfs missen. Een taartje gegeten met (ijs) koffie op de 92e verjaardag van ma Zilver. We hebben veel gelopen, >20.000 stappen, en zijn lekker naar het strand geweest. Visje gegeten in de stad en een salade op de boot. Morgen richting groter meer, het weer blijft goed de komende dagen dus dat hebben we mooi mee. 's avonds is het wel binnen zitten vanwege de muggen, maar ons horgordijn werkt prima.Read more

• Workum - Fluezen

July 30, 2024 in the Netherlands ⋅ ⛅ 25 °C

Diesel en watertank weer gevuld, afgelopen dagen voor 30 euro dieselverbruikt , dus dat valt reuze mee. Vandaag naar het grotere water, daar zijn ook veel meer passanten. Het is erg warm in de volle zon en weinig wind. Een mooie Doerak met mijn naam erop....Op het heetst van de dag, midden in een groen eilandje een heerlijk plekje in de schaduw onder een boom gevonden. Het is een marrekrite plek hier mag je zonder kosten ( bijdrage mag) max 3 nachten aanmeren, heeft behalve afval containers verder geen voorzieningen. Het beviel zo goed dat we hier blijven overnachten. Was wel iets minder rustig toen bleek dat de waterscouting zijn standplaats hier heeft en ze de opdracht kregen om hun bootje om te laten slaan.Read more

• Fluezen - Woudsend - Balk - Langweer

July 31, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 16 °C

Al vroeg wakker met opkomende zon door het patrijspoortje, maar nog lekker even omgedraaid. Vandaag weer een mooie dag met "gelukkig" een lichte sluier bewolking en daardoor iets minder heet. We verlaten de Fluezen en gaan via Woudsend naar het Slotermeer. Wat een leuk pittoresk plaatsje is Woudsend, lekkere koffie op het terras bij omke Jan , boodschapje mee en op de boot blakbij Balk gelunched. Eigenlijk wilden we via Sloten naar het slotermeer, maar zouden dan via prinses Margriet kanaal moeten en dat mag niet met deze boot. Dus terug omhoog en wederom via Woudsend naar de Kufurd en vandaaruit met een doorsteek naar de Langwarder wielen. We zijn maar net goed door een ondiepe (50 cm) zone gekomen, meestal kunnen we prima buiten de vaargeul om. We overnachten in de passantenhaven van Langweer, waar we genieten van een lekkere pizza en van wederom een mooie avond. Het koelt 's avonds best af, lekker om te slapen.Read more

• Langweer - Sneek

August 1, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 23 °C

Vanuit Langweer vertrokken met straffe wind tegen richting Sneek. Het is lekker afgekoeld, heb zelfs een truitje aangetrokken. Vandaag geen toeristische route voor ons. Jeroen gaat samen met zijn zus naar de crematie van neef Frank dus moeten we naar de auto. We mogen de boot bij #recreatiecentrum Sneek ook voor de nacht laten liggen wat fijn is want dan kan de auto hier ook weer staan. Ik ben Sneek in geweest waar alles in opbouw is voor de Sneekweek die morgen begint. Jeroen was om 19.30 uur weer terug en samen hebben we heerlijk gegeten bij Indiaas restaurant Himalaya. Er was live muziek, een rockband, op straat, gezelligheid allom.Read more

• Sneek - Terherne

August 2, 2024 in the Netherlands ⋅ ☀️ 21 °C

Al vroeg gewekt door langskomende boten, we liggen direct aan de haukesloot, toegangwater naar Sneek. Er werd ook net een skûtsje met een rubberbootje voort geduwd. Een prachtige dag naar rond 10 uur lijkt het alsof je alleen op het water bent. Halverwege bij een marrekrite lekker ontbeten en op dat "eiland" een rondje gelopen ( 4000 stapjes) om toch een beetje in beweging te blijven. Via kleine watertjes langs Goingarijp gevaren en net na de brug bij een andere marrekrite gelunched en lekker wat gelezen. In de volle zon te warm, maar met wat schaduw heerlijk. Er is al op veel plaatsen blauwalg geconstateerd. Er kwam nog een bootje langs met ijs en koude drankjes, alsof je op het strand bent. In Terherne een passantenplaats gevonden voor de laatste nacht. Het "Kameleon" dorpje aangedaan voor een boodschapje en lekker op een loungebank aan de waterkant genoten van een Hertog Jan weizen. Naast de boot op de kant een hapje eten maken en relaxen met de ondergaande zon. Nu zakt de temperatuur weer tot rond de 20 graden, heerlijk om te slapen zo.Read more

• Terherne - Sneek

August 3, 2024 in the Netherlands ⋅ ☁️ 24 °C

Aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook deze kampeer/vaar vakantie. En als je Jeroen eenmaal de stal ruikt...... In Terherne spullen vast weer een beetje ingepakt, laatste dingen schoon en ontbijtje gemaakt. Nadat we netjes de boot hebben afgetankt (50 euro voor 10 dagen varen), vertrekken we richting Sneek. Wat een drukte hier op het water in tegenstelling tot voorgaande dagen. Velen op weg naar Grou, waar de eerste dag van het skûtsjesilen vandaag start. Hele feestboten gaan op pad met veel bier en harde muziek.
    Volgens plan om 13 uur de boot ingeleverd en leeg gehaald. Bizar hoeveel spullen we mee hadden, ondanks dat we maar met zijn 2en zijn. Nu op weg naar Wijk, waar ons het verjaardagsfeestje van Sanne wacht....
    We zijn nog wel even vrij en hopen san nog te genieten van eigen bootje en supboard.

Trip end
    August 3, 2024