Satellite
Show on map
  • Day 8

    Jerusalem

    November 9, 2018 in Palestine ⋅ ☀️ 19 °C

    Nutidens storby rummer 890.400 indb (2013), hvoraf ca. 64 % er jøder. Det administrative område, Stor-Jerusalem, dækker 627 km2 stærkt kuperet terræn. Selve byen ligger i 830 m højde på det kalkstensplateau, der fra nord til syd adskiller lavlandet ud mod havet fra den dybtliggende Jordandal.

    Byen er traditionelt delt i tre dele: Vestjerusalem, som i 1950 blev udråbt til hovedstad i Israel, Østjerusalem og den gamle bydel, der inden for ca. 1 km2 rummer 10.000 indbyggere, og som blev annekteret af Jordan i 1950 og derefter besat og annekteret af Israel i 1967.

    Dette samlede Jerusalem har siden da af Israel været opfattet som hovedstad. Anneksionen anerkendes hverken af araberne eller internationalt, og de fleste landes ambassader ligger fortsat i Tel Aviv. Byen hedder på hebraisk Jerushalajim, på arabisk al-Quds.

    Den gamle bydel er opdelt i fem områder: et armensk, et kristent, et jødisk og et arabisk kvarter samt Tempelbjerget med Grædemuren og de muslimske helligdomme, al-Aqsa-moskéen og Klippemoskéen. På trods af byens nuværende politiske status har den gamle bydel fortsat et overvejende arabisk præg. Af de ca. 360.000 indbyggere i Østjerusalem er ca. 175.000 jøder. Bydelen er præget af markedshandel, forretningskvarterer, hoteller, restauranter, rejsebureauer m.m.

    Vestjerusalem har et moderne, europæisk præg og er helt overvejende jødisk. Betegnelsen Vestjerusalem mister dog geografisk mening under indtryk af en hastig økonomisk udvikling, hvor bydelen vokser i alle retninger. Den er nu et vigtigt kommercielt og administrativt centrum med bl.a. det israelske parlament, Knesset.

    Antallet af jøder i det palæstinensiske Østjerusalem vokser ligeledes, ligesom bygrænserne er blevet udvidet flere gange, således at byen strækker sig længere ind på Vestbredden. Som hjemsted for væsentlige religiøse steder for både jøder, muslimer og kristne udgør kontrollen over byen en central brik i konflikten mellem israelere og palæstinensere. Den igangværende konstruktion af Israels såkaldte adskillelsesbarriere, som skal beskytte landet mod terror, betyder, at der opføres en 8-9 m høj betonmur i forskellige dele af Østjerusalem og mellem den østlige og vestlige bydel.
    Read more