Semuc Champey - Kanba Caves
1 Disember 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 25 °C
Ik boekte een tour via een local guide samen met enkele vrienden vanuit Zephyr lodge. De tour ging langs Semcu Champey, viewpoint, tubing, alsook het bezoek aan de Kanba Caves.
Je gaat de grot binnen met alleen een dunnen brandende kaars dat direct een gezellig romantisch gevoel geeft. Als snel begonnen we tegen elkaar over hoe onveilig we dit vonden :-) De rotsen waren echt scherp, geen helm, geen wetsuit en met een brandende kaars zonder hoofdlamp. Wel zalig en gelukkig dat dit hier kan. Dit zou in ons land nooit kunnen op die manier :-)
Als je voor het eerst de grot binnenkomt, is het water ongeveer kniediep. Dit verandert binnen een paar minuten tot boven je middel en voor je het weet kun je de bodem niet meer aanraken. Je hebt de optie om met één hand te peddelen met je kaars omhoog of om jezelf voort te trekken langs de touwen die door de grot zijn gespannen voor de veiligheid en een gemakkelijke doorgang.
Het eerste grote obstakel dat je tegenkomt is de watervalklim. Eerlijk gezegd is dit waarschijnlijk het gevaarlijkste in de Kanba grotten, maar er is een ladder die je kunt nemen als je twijfelt aan je armkracht. De klim is ongeveer 3 meter lang met goede plaatsen om je voeten te plaatsen en een touw om je omhoog te hijsen. Ik deed dit maar vroeg me terwijl ook af hoelang die touwen daar al hangen haha :-)
Naarmate je dieper in de grotten komt, doe je activiteiten zoals van rotsen springen in diepe poelen en van natuurlijk gevormde glijbanen glijden. Het engste deel vonden we allemaal het glijden door een nauwe spleet in een diepe poel, maar onze gids vertelde ons precies waar we onze voeten en handen moesten neerzetten om onze weg te vinden, zodat het volkomen veilig was. Ik moest natuurlijk als eerste!
Als je de grot binnengaat en door het ondiepe, koude water begint te waden, verdedigt de duisternis zich al snel en de enige bron van licht zijn flikkerende kaarsen. Er is echter een zekere schoonheid aan de grot die wordt versterkt door de fonkelende vlammen en de bijna duisternis van de omgeving. Het gebrek aan licht versterkt je andere zintuigen voor de geuren en geluiden van de echo van de grot, samen met het geluid van je hart dat sneller klopt van de adrenaline van de ervaring.Baca lagi