Guatemala

november - december 2023
  • Marijke Van Genabet
Indrukwekkende vulkanen, meren met helderblauw water en koloniale steden: Hierbij mijn 2 weeks itinerary voor Guatemala. Ik deed een extra stop in Xela voor een vulkaanhike. Daarom heb ik Flores/Tikal niet meer kunnen doen. Læs mere
  • Marijke Van Genabet

Liste over lande

• Guatemala Guatemala
Kategorier
4x4, Rejse med rygsæk, Venskab, Vandring, Selvopdagelse, Kort rejse, Rejser alene, Spiritualitet, Ødemark, Yoga
  • 585rejste kilometer
  • 492fotos
  • 1kan lide
  • San Marcos - Eagle's nest Explore

26. november 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 23 °C

Tijd om het hostel te verkennen. Ik stond perplex van het uitzicht.
    Vandaag koos ik ervoor om in het prachtige hostel te blijven en te genieten van de activiteiten en het uitzicht met lekker eten.

Dagplanning:
    1. Sunrise 6am
    2. Koffietje 7:30am
    3. Ochtendyoga 8:30am
    4. Ontbijt 10:00
    5. Breathwork Somatic Release 13:30
    Dit was echt een firsttimer en enorm verrassend voor mij. Een ontzettende eye opener.
    Ik heb me dan ook helemaal laten gaan in het moment. De sessie begon met wat info over het thema: "Find your power within". We startten met enkele 'journaling' vragen die we konden neerschrijven en beantwoorden. We gingen verder met meditatie en al snel volgde de ademhalingsoefeningen. Mijn lichaam reageerde hier enorm op: tintelingen, schokken, mijn handen helemaal verkrampt, heel erg wenen... een gevoel van hypnose terwijl je wel alles heel goed meegemaakt. De combinatie met de opzwepende muziek en de intrigerende stem van Kora maakte dit echt een speciale sessie voor mij. Ik voelde echt letterlijk de 'bad energy' uit mijn lichaam vliegen. Dit bleef nadien ook nog enkele uren in mijn lichaam hangen. Ik was er echt niet goed van.

Kori trok ook 2 kaarten na de sessie:
    - Kali: endings and beginnings
    Betekenis: “Your current changes are for the best. Keep your thoughts positive, as they are very powerful. What appears to be a loss is really the beginning of a happy new phase. Let the past go. It is time to move on.
    - Dana: High Priestess
    Betekenis: "You have Divine knowledge that can help others through your spiritual teaching"

Nogal een toevallige keuze na mijn relatiebreuk en mijn plan om vrouwen de menstruatiecyclus te leren tracken. Niet?

6. Lunch 15:30
    7. Siesta & Chill 16:30
    8. Ecstatic dance 18:00
    Ook dit was een firsttimer. Elke zondag is het in San Marcos ecstatic dance in Gaia Dance temple 'up in the hill'. Deze kans om deel te nemen kon ik niet laten liggen. Ik trommelde enkele hostelfriends op en samen met Ella, Finnja en Kristina namen we de tuktuk naar het event. Het was al bezig vanaf 15u en startte met een cacao ceremonie. In het begin was het wat onwennig maar al snel flowden we mee in de hele vibe. Gewoon een gek gedacht dat alles zonder alcohol/drugs is.
    Het was wel rondkijken naar de andere hippies die zich helemaal lieten gaan. Roepen, springen, liggen, rollen over de grond, knuffelen, dromen, mediteren,.. alles kon en mocht op de dansvloer. Hier mocht trouwens ook niet gepraat worden. Alsook geen gsm's.
    De dj's draaiden supergoed gecombineerd met live elektrische gitaar en fluit. Echt zalig leuk om eens mee te maken!

9. Dinner with friends Il Giardiono 20:30
    Bij dit Italiaanse restaurant aten we lekkere gerechten terwijl we in de gezellige binnentuin zaten. Met overal kleine lampjes, bloemen en klimop, hangt er een romantische sfeer.
    We eindigden met een glaasje teveel na 3u sober dansen in de Gaia Dance Temple 🤪

• Eagle's nest Yoga

27. november 2023, Guatemala ⋅ ☀️ 23 °C

Eagle's nest is bekend om zeer waardevolle en leerrijke activiteiten. Deze kunnen als bezoeker online geboekt worden maar als resident mag je alles gratis meedoen. Ik deed dagelijkse yoga, aerial yoga en een breatwork sessie mee. Hierbij enkele shots van de yoga posities op deze prachtige locatie.Læs mere

• San Marcos cliffjump

27. november 2023, Guatemala ⋅ ☀️ 24 °C

Cerro Tzankujil Nature Reserve is een park tegen de rotsen aan met allerlei kleine strandjes, zitjes en vlonders aan het meer. Heerlijk om hier een paar uur te verblijven, te zwemmen of gewoon met een boek in de zon te liggen. Een van de hoogtepunten is ‘de Trampoline’, een houten platvorm acht meter boven het meer, waar je vanaf kunt springen.
    Dat was dus meest uitdagende plan voor vandaag. Vanop 12m hoogte het meer inspringen. We deden het met z'n allen twee keer en nadien gingen we nog een paar uur chillen aan het meer.

• San Pedro La Laguna

27. november 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 24 °C

Rondom Lake Atitlan liggen meerdere kleine dorpjes, allemaal met een eigen unieke karakter. Je kunt met de boot makkelijk meerdere dorpjes per dag bezoeken. Tussen de dorpjes varen watertaxi's (lancha's in het Spaans)

San Pedro is het eerste dorpje ik bezoek.

San Pedro een levendig dorp met een bohemian sfeer dat vooral in trek is bij backpackers. Het heeft een ontspannen en relaxte sfeer, met veel goedkope accommodaties, goede cafés en gezellige bars. In de avond is er vaak een feestje te vinden.

Lekkere restaurants:
    - Sababa Restaurant – In dezelfde straat vind dit fijne restaurant met heerlijk lokaal en internationaal eten. Ik at er een salade met een brownie-ijs dessert.
    - Pita Sabij – Hier kan je genieten van de Midden-Oosterse keuken. Broodjes falafel, shoarma (ook een vegetarische variant) en kebab staan op het menu. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht over Lake Atitlan. (Hier heb ik niet gegeten, was gesloten op het moment ik er was)
    - The Fifth Dimension – Heerlijke vegan pizza’s!

Op het moment dat ik er rondliep ging er net een traditionele dodenwake door. Met livemuziek werd de kist uot het huis gedragen en door de straten. Er was heel volk aanwezig en ook ik moest een traantje laten toen ik die oude mensen zo zag wenen 😪.

Verder deed ik een bezoekje aan een traditionele weeffabriek. Teixcel Weaving Association

• San Juan La Laguna

27. november 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 19 °C

Mijn volgende stop is San Juan.
    Dit dorp is erg charmant en kleurrijk met veel cultuur. Het dorp staat bekend om zijn textiel- en weefambacht, waar je kunt zien hoe vrouwen op traditionele wijze kleurrijke stoffen maken. Je vindt er talloze kunstgaleries, ateliers en souvenirwinkels met prachtig handwerk.

Ik had deze reeds in San Pedro bezocht dus ging vooral rondlopen en genieten van de prachtige kleurrijke graffitistraten. Er was ook een tof speelplein waar er enkel kinderen basketballes kregen.

Verder kort langs de winkeltjes gelopen en een stopje gemaakt in het populaire straatje met de omgekeerde kleurrijke paraplu's.

• Indian nose sunrise hike

28. november 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 14 °C

Samen met Juston hadden we een vroege wake-up call om 4u voor een vertrek met een shuttlebus naar het dorpje Santa Clara.
    We kozen ervoor om alleen de sunrise hike te doen naar Indian Nose aangezien dit maar een 40min hike is. Dit was tegen de zin van de shuttlebus driver die zijn tour wou verkopen. Toch gingen we ervoor en meden via maps.me 'bandits house' waar er blijkbaar soms wat overvallen gebeuren. Aangekomen op het Upper indien viewpoint waren we veel te vroeg en besloten we om ook het lower indian viewpoint te doen. Dit was dan ook het punt waar iedereen van de tours verzamelden. Een wolkendek wordt afgewisseld met opklaringen waarna de eerste zonnestralen door de wolken prikken. Met het aanbreken van de ochtendgloren komt er een fenomenaal vergezicht over Lake Atitlan tevoorschijn. Het helderblauwe water wordt sierlijk omringd door vulkaan San Pedro en andere hoge pieken en geeft je een waanzinnig uitzicht over de pittoreske dorpjes San Juan en San Pedro la Laguna. Een prachtig uitzicht over het meer. We zagen ook Fuego meerdere keren uitbarsten. Bovenaan verplichtten ze ons toch om nog de inkomfee van 50Q te betalen maar kregen dan wel een koffie en broodje. Dan deden we dan ook. Nog even de drone uitgehaald en helemaal klaar voor mijn vertrek naar Xela.Læs mere

• Xela - Quetzaltenango - Kasa Kiwi

28. november 2023, Guatemala ⋅ ☁️ 16 °C

Mijn volgende stop is Xela waar is een extreme hike ga doen die werd aangeraden door Pavell uit New York.
    Met de tuktuk van San Marcos naar San Pablo en dan een shuttlebus van ong 3u naar Xela (Quetzaltenango). In het dorpje Xela is op zich niet veel te doen. Een zeer traditioneel dorpje waar toeristen vooral komen voor het hiken of de hotsprings. Er zijn heel wat leuke en uitdagende hikes waaronder de hoogste top van Guatemala (Tajamulco), beklimming Santia Maria naar uitkijkpunt van Santiaguito of hike naar Lake Chicabal.
    Ik koos voor een 'forbidden' hike naar Santiaguito. Deze is na de uitbarsting in 2016 niet meer beklimbaar voor toerisme en extreem zwaar. Ook met een private guide is alles op eigen risico. Echter wist Pavell me helemaal te overhalen met zijn verhalen en raadde me guide Benjamin aan.
    Aangekomen in Kasa Kiwi hostel bereide ik me voor met enkele snacks en een gevulde backpack voor een hike van 15uur die start vanaf middernacht. Ik sliep nog een drietal uur tussen 20u en 23u en had er veel zin in. Benjamin, mijn private guide kwam me ophalen met een Uber en we reden tot aan het startpunt van de hike.

• Santiaguito Mirador
    Santiaguito viewpoint 5kmWelcome to the moonCirco secundo

Volcan Santiaguito - way to the top

29. november 2023, Guatemala ⋅ ⛅ 13 °C

Toen we aan het startpunt waren kwam er plots heel enthousiast een hond op ons springen. Hij was zo dol op ons en vanaf het begin liep hij de hele hike met ons mee. Superschattig! Hij bleef ook echt telkens wachten op ons en af en toe om knuffels vragen.
    De eerste 5km vielen nog heel goed mee. Met een lichte helling en wat op en neer met een klein hoogteverschil gingen we naar boven. Dit is ook het deel dat iedereen wandelt op de route naar Santa Maria. Het moeilijkste hier is het hiken in het pikkedonker. Met de hoofdlamp moet je echt goed kijken waar je je voeten zet.
    Vanaf 4,5km passeerden we enkele hekkens die duidelijk maakten dat we niet mochtrn passeren. Samen met Benj klom ik erover. Na die 5km kwamen we aan een mooi uitkijkpunt waar we toen uiteraard nog niet veel zagen. Iets verder komen we aan Mirador Santiaguito waar we alvast een voorproever kregen van de uitbarstingen. Fenomenaal! Met de nachtfunctie op mijn gsm kon ik heel duidelijke foto's nemen. Dan begon het echte hikewerk. Op de heenweg nog te doen maar vanaf dan ging het dus 3km stijl naar beneden tussen hoge junglebladeren langs een kronkelend dun wegje. Sommige plaatsen moesten we ons echt enorm bukken en een weg banen door het groen. Dit bleef maar duren en ik dacht ook al aan de terugweg omhoog. Alle bladeren waren ook volledig bedekt met de assen van de vulkaan. Een waanzinnig zicht, alsof we in Jurrasic park waren. We kwamen bandito soms helemaal opgerold tegen tussen het hoge gras toen hij wou rusten. Cute!
    Uiteindelijk komen we uit op een mooi open zicht dat volledige uit rotsen bestaat maar daartussen grote junglebladeren. Klaar voor de laatste 1,5km stijl omhoog.
    Hier begon echt het gevaarlijk klimwerk op de rotsen. Ik heb hier enkele keren mijn enkel verzwicht en mijn knie pijnlijk gestoten. De steps in het donker en af en toe een uitbarstende vulkaan en al klimmend tussen de hete rook onder je maakte deze hike echt supermoeilijk, maar vooral bangelijk.
    We passeerden 3 circo's of stoppunten met dan uiteindelijk de meest gevaarlijke klim. De laatste 300m stijl omhoog. Daar is er zelf al iemand eens zeer ongelukkig naar beneden gegleden dus op dat punt was zelf de gids heel erg op zijn hoede.