• Víza a iné prkotinky

December 19 in Slovakia ⋅ ☁️ 5 °C

Táto dovolenka je už fakt byrokratické trápenie.

Nikdy sme nevyplňovali toľko povinných elektronických dokumentov.
    Len jednu príletovú kartu a len pre mňa som vypĺňal 20 minút, toľko údajov chceli a celkovo ich treba vyplniť až 5.
    Laos to povýšil na najvyššiu úroveň, tam vypĺňame elektronicky dokonca aj odletovú kartu.
    Do toho nás čaká kopa check-inov, z čoho má človek rešpekt, lebo raz sme robili Lufthansu pre poruchu niekde u nich asi 4 hodiny.

No a lahôdkou boli víza. Kambodžské nám trvalo možno do hodinky aj s úpravou všetkých fotiek, ale vyplniť tie laoské nám trvalo "len" zopár hodín. Rýchlosť prenosu totiž bola 1 fotka cca 15 minút a tá fotka sa tam v celom procese riešila asi 3 krát. Prvú hodinu sme sa len trápili s tým, prečo to nejde, aby sme potom pochopili, že ono to funguje. Akurát rýchlosť internetu je taká, akú sme u nás zažívali pred 20timi rokmi.

Keď som sa dávnejšie AI pýtal, čo je príznačné pre Laos, tak mi povedala, že Laos je krajina, ktorej charakter najlepšie vystihuje slovo „pomalosť“. Na rozdiel od svojich dynamických susedov (Thajsko či Vietnam) si Laos zachováva neobyčajne pokojné tempo života, hlbokú spiritualitu a nedotknutú prírodu.

To som vtedy ešte netušil, že slovo pomalosť sa týka aj takých vecí ako rýchlosť modemu v serverovni laoského imigračného úradu.

Možno nám len "matrix" ukazuje, že dovolenka sa blíži a keď nespomalíme dobrovoľne, okolnosti nás prinútia.