• Trápenia s peniazmi a vykradnutý obchod

January 5 in Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Každý deň tu šalieme z peňazí.

V Kambodži sa všade platilo dolármi, ale keď niekto zbadá 100 dolárovú bankovku, tak je to panika, ako keby som mu doniesol milión v kufríku. No a my iné nemáme.
    Každý deň sme sa snažili nejakú tú stovku rozmeniť, ale bolo to trápenie.
    Jednak tá stovka musí vyzerať ako z tlačiarne. Skúmajú ju a minimálne poškodenie, ktoré my ani nevidíme a bankovku už odmietnu prijať.
    Keď ju aj prijmú nastáva druhý problém. V jednom 7-eleven sme vybrakovali celú pokladňu a i tak nám všetko nevydali. Proste v celom obchode nemali toľko peňazí, aby nám vydali zo 100 dolárovky.

A tu nastáva kambodžská špecialita. Buď všetko, alebo časť vám vydajú späť v ich mene. V kambodžských rieloch.
    Danka za celú Kambodžu nebola schopná prispôsobiť sa tomu systému, že platím 20 dolárovkou účet za 12,5$ a oni mi vydajú 5$ a 10000 rielov, čo môže byť jedna, ale aj 100 papierových bankoviek. A keďže tie ich riely nikto nechce, tak sa ich musíme permanentne zbavovať a platiť podobne. Často za jeden smiešny nákup v hodnote ani nie 5$ platíme dvoma rôznymi menami naraz, časť v dolároch a časť v rieloch a v hlave tie kurzy nejako prepočítavame. Je to náročné dostávať sa k menším dolárom a dopĺňať ich tými rielmi.
    Peňaženky sú plné všemožných bankoviek.

Po vstupe do Laosu sa konečne cítime ako milionári. V banke nám za 200$ dali 2cm hrubú gundžu peňazí v celkovej hodnote vyše 4 milióny, ktorá sa nezmestí do žiadnej peňaženky.
    Danka je z toho na nervy. Jedna peňaženka na veľké doláre a eurá. Jedna na menšie, čo sa dajú reálne použiť a ďalšia na laoské kipy, ktorých je toľko, že sa z toho i tak nevyznám.
    Zatiaľ som sa naučil len toľko, že bankovka, kde je portrét Gustáva Husáka (abo taký dáky truhlík) je 100tisíc kipov - 4 Eurá a to máme aj papierové bankovky v hodnote 0,08Eur...

Prístup k pravosti a kvalite dolárov je v Laose ešte horší ako v Kambodži, doslovne za hranicou perfekcionizmu.
    Na recepcii sme platili 16 dolárov a každú bankovku vrátane 1$ skúmal a musela byť v top stave.
    Potom ich všetky strčil do kopírky a na papier, kde boli plnofarebne vytlačené našich 10+5+1$ a kde bolo vidno teda aj čísla bankoviek sa Danka musela podpísať, urobili si navyše našu fotku a snáď pripojili aj údaje z pasov.
    Keď ten "majetok" odnesú do banky a náhodou bude 1$ falošný majú presné dôkazy, kto tu falšuje a hrozí vraj z toho väzenie...

No horko-trpká komédia.

Takže nakoniec už len na zabavenie:
    Ceny niektorých položiek v obchodoch oproti Kambodži sú aj 3x menšie - paráda.
    Fascinuje ma, že aj západné produkty ako napríklad 2l fľaša Coca Coly sa tu dajú kúpiť za 0,8 Eur.
    A aj pri tých cenách som takmer vykradol obchod. Omylom som takmer z obchodu pod pazuchou vyniesol vedierko krekrov. Samozrejme ako správny a sebavedomý zlodej rovno pod kamerou a popred toho samopalníka, čo je na fotke.