• Hranica Podnestersko

April 3 in Moldova ⋅ ☁️ 15 °C

A teraz sa to vygraduje!!!

Keď ste si doteraz vraveli, že odpoveď na súťažnú otázku, kde že sme sa to vybrali je Moldavsko, mali ste pravdu len čiastočne a úprimne vravím, že ma vôbec nepoznáte.
    Povestnou čerešničkou na torte je totiž naša finálna destinácia Pridnestrovskaja Moldavskaja Respublika, alebo po slovensky Podnestersko. Separatistický odštiepenecký región, kde sa ešte aj teraz neodváži veľa ľudí.

Nebyť toho, že je to štát, ktorý oficiálne neexistuje, tak by sme sa konečne ocitli v najmenej navštevovanom štáte Európy.

No a my bočíme na hranicu, z ktorej máme strach a rešpekt zároveň.

Najprv prechádzame cez ruský kontrolný bod. Zopár vojakov so samopalmi v rukách a s výrazom tváre, že slabšia povaha by pustila do gatí. Všade betónové zábrany a meter vysoké protitankové zábrany (ježkovia).
    Potom bunker a hneď vedľa zaparkovaný a do boja pripravený obrnený transportéro-tank s ruskou trikolórou čiastočne krytý maskovacou sieťou. Uhhh tá atmosféra, no zážitok! A to sme mali pocit, že vstup do Moldavska bol adrenalínový.

O chvíľu už stojíme na hranici a keď konečne dôjdeme ku kontrole je to také depresívne. Colník s nami komunikuje za oknom tak, že my ho nevidíme, len on nás. Samozrejme pripravení s kopou všemožných papierov, aby sa nič neskomplikovalo. Začíname mať pocit, že to auto nás zachraňuje. Na každej hranici, kde recenzie vravia, že vás pomaly vyzlečú do naha, že tam strávite hodiny a že z auta vybalíte každý špendlík nás vidia ako šialených offroad kemperov a prechádzame ako tak ľahko. Samozrejme ešte aj v rámci prípravy vyberáme podľa recenzií vhodnejšie prechody hraníc.
    Na tejto hranici to bolo jednoznačne najviac byrokratické, prešli sme troma rôznymi procesmi a trvalo to, ale dali sme to...

Vošli sme do štátu, kde ešte donedávna bolo pre turistu nemožné zdržať sa viac ako 24 hodín a vojsť tam vlastným autom bola utópia.

Keďže vieme do čoho ideme, sme z tejto úspešnej akcie prekročenia hraníc (mohli nás aj otočiť) vzrušení, ale tie pravé zážitky ešte len prídu.