• Milan

• Last seen in
    🇵🇱 Wałbrzych, Poland

Zámok Książ

March 3 in Poland ⋅ ☀️ 11 °C

No a keďže Danka túžila navštíviť nejaký poriadny zámok, navštívili sme tretí najväčší zámok v Poľsku a zároveň jeden z najkrajších zámkov v Poľsku, zámok Książ.

Bola to finančná katastrofa, len naše najlacnejšie a pol kilometra od zámku vzdialené parkovisko stálo 7 eur a vstupenky boli ešte o dosť drahšie, ale užili sme si to.

Je to naozaj technicky a architektonicky zaujímavý skvost, v ktorom sa odrážajú dejiny Sliezska – od šľachtického lesku až po hrôzy nacistického režimu.

Pod zámkom a v jeho okolí totiž nacisti začali budovať rozsiahly systém podzemných tunelov a chodieb v rámci projektu Riese (viď. predchádzajúce príspevky). Oficiálne sa predpokladá, že išlo v prípade tohto zámku o budovanie veliteľského centra pre Hitlera.

P.S. Ak na poslednej foto uvidíte podivné dvierka na podlahe, tak sa v skutočnosti jedná o otvor, ktorý sa otvoril na poschodí, aby sa luster v miestnosti pod ňou mohol spúšťať dole kvôli údržbe.

• Kostol Mieru Świdnica

March 3 in Poland ⋅ ☀️ 14 °C

Pamiatka svetového dedičstva UNESCO, najväčší drevený barokový kostol na svete.

Postavený v roku 1657, kde katolícki Habsburgovci stanovili podmienky, ktoré vylučovali luteránsku komunitu a ich skromný kostol bol odsúdený na zánik. Mohli ho postaviť iba za mestskými hradbami, bez veží a zvonice, s použitím iba s rýchlo sa kaziacimi materiálmi: drevom, pieskom, slamou a hlinou. Nesmel sa podobať na kostol a jeho výstavba nemohla presiahnuť rok.

Obyvatelia sa však tak zomkli, že po rokoch
    ho National Geographic označil ako jeden zo siedmich divov Poľska...

A naozaj zvonku to ako kostol nevyzerá a dnu som tak vyzdobený kostol s toľkými detailami a tak zaujímavou dispozíciou plnou lóží a balkónikov vo viacerých poschodiach nikdy nevidel. Niečo doslovne unikátne, na neuverenie, že to po takmer 370 rokoch stále stojí a s akýmkoľvek dreveným kostolom je to úplne neporovnateľné. Úplný unikát.

• Nacistický projekt "Riese"

March 3 in Poland ⋅ ☀️ 10 °C

V oblasti Sovích hôr v Poľsku Nemci v roku 1943 začali budovať najväčší podzemný komplex. 7 rôznych lokalít od seba vzdialených desiatky kilometrov, ktoré mali byť postupne prepojené budovalo naraz 29000 väzňov. Prioritne to v prvej fáze bolo o razení chodieb a vybetónovaných častí bolo zatiaľ minimum. I tak však na to v roku 1944 spotrebovali viac betónu ako na všetky Nemeckom vybudované protiletecké kryty v tom roku.
    Keďže komplex nedokončili, dokumentácia sa stratila a niektoré časti Nemci zničili, predpokladá sa, že komplex mal slúžiť ako bývanie pre sto až tristotisíc elitných nemcov (predstavte si tú veľkosť) a tiež základ pre možné vojenské podzemné továrne. Vzhľadom na to, že hory sú tvorené tvrdou rulou by bolo všetko odolné aj proti masívnemu bombardovaniu.

No a my sme sa dnes do jedného takého komplexu išli pozrieť a popočúvať detaily a históriu. No a keďže po odchode nemcov boli čerpadlá na odvod vody zastavené a gravitačné odtoky neboli ešte vytvorené, časť priestorov postupne zaplavilo.

A to znamená, že KONEČNE BOLI LODIČKY!

P.S. Foto, kde je hákový kríž je ukážka ako na debnení boli vyryté takéto znaky a potom sa odtláčali do debneného betónu pri stavbe. Prečo je vedľa hákového krížu ukrajinský trojzubec sa ma radšej nepýtajte. Poliak nám o tom hovoril, že hlavne češi, nemci a ukrajinci pôsobili ako inžinieri, ale či si mohli dovoliť odtláčat takéto (svoje) značky do stropu, to sa mi už veľmi nezdá...

• Vyhliadky a malebný Broumov

March 2 in Czech Republic ⋅ ☀️ 8 °C

No a bez toho, aby sme sa vyškriabali na nejakú vyhliadku by to nebolo ono. Nechali sme si poradiť od domácich a vyšli sme na Supí hnízdo. Dankine koleno to chcelo vzdať už v polke. No a ten výhľad? No žiaden zázrak... Skaly sú tu parádne, ale tá krajina má k slovenským horám ďaleko. Na konci videa uvidíte po 50 násobnom priblížení 40km vzdialený najvyšší vrchol Čiech, horu Snežku. No pozrite na to, oproti našim horám bohužiaľ bieda...
    Aby sme naše ubolené telá potešili, končíme deň v malebnom mestečku Broumov, kde si v kláštornej kaviarni dáme chutné koláčiky. Danka ocení ich vlastnú kávu a ešte si do taštičky pribalí aj zopár darčekov.
    Viď. fotka - spokojná žena s tašečkou v ruke...

P.S. Zajtra bol plán ísť na Teplické skaly. To je tu druhá najväčšia atrakcia podobná tým Adrpašským skalám. Terén je však vraj tak nebezpečný a zľadovatelý, že zajtra vás už nebudeme mučiť fotkami skál. A dám ruku do ohňa, že vám ani z diaľky nenapadne, čo bude zajtra naša prvá navštívená atrakcia...

• Labyrint Ostaš

March 2 in Czech Republic ⋅ ☀️ 10 °C

Skalné mesto Ostaš bolo príznačné svojim labyrintom cestičiek. Modrá značka sa nám krútila pomedzi skaly a posielala nás do tých najužších puklín a špár. Občas sme stúpali prudko hore, o chvíľu už zostupovali po schodoch vytesaných do pieskovca prudko dole. Hore nad nami viseli zopár tonové kamene, zakliesnené medzi inými skalami, ktoré vyzerali, že každú chvíľu spadnú rovno na nás. Fakt sme si to užili a ako bonus bolo ešte zopár pekných vyhliadok.
    Tých skál je tu obrovské množstvo a predsa každá lokalita je v niečom iná. To, že tu to bolo naozaj bludisko a nie len taká "nudná" cestička pomedzi skaly už bola len čerešnička na torte.

• Kočičí skály

March 2 in Czech Republic ⋅ ☀️ 7 °C

Divoké Kočičí skály boli prístupné cez les, ktorý vyzeral, ako keby sa cez neho prehnala víchrica. Občas to bolo ťažké, ale na konci sme boli odmenení Kočičím hradom, skalnatým masívom plným úzkych puklín cez ktoré viedla naša zelená značka.
    A ak sme včera mysleli, že 50cm úzku myšaciu dieru nedáme, dnes sme určite dali pukliny užšie ako 40cm.

Dankina najobľúbenejšia hláška: "Asi som sa zahlobila..."

• Múzeum papierových modelov

March 1 in Czech Republic ⋅ 🌧 5 °C

No a toto bol už fakt šok, prešli sme možno 10 miestností plných detailných modelov z papiera. Niektoré boli až 1,5m veľké a s takými detailami, že to bolo na neuverenie, že to niekto zložil z papiera.
    Pripomenulo nám to časy časopisu ABC s vystrihovacími modelmi.
    Plán bol, že tam zabijeme maximálne polhodinku a ono veľa nechýbalo, aby nás museli vyhodiť z dôvodu záverečnej.
    Čokoľvek vidíte na fotkách je len malá časť a či sa vám to zdá, alebo nie je to vyrobené čisto len z papiera. (Okrem posledného obrázku so vzducholoďou).

• Múzeum stavebnice Merkúr

March 1 in Czech Republic ⋅ 🌧 6 °C

Časy svojho mládí (dokonca aj Dankinho) sme si pripomenuli v múzeu stavebnice Merkúr. Išli sme tam s tým, že sme v tejto zapadnutej dedine nič extra nečakali a ono to boli miestnosti a miestnosti plné atrakcií na ktorých sme si išli oči vyočiť. Tá najvačšia stavba z Merkúru bolo oceľové mesto od Julesa Verna, ktoré zaberalo celú miestnosť.

Vítaná zmena oproti lezeniu po skalách a ak tu niekto budete, určite sa oplatí... My sme boli nadšení a vyhodené peniaze vôbec neľutujem - platila Danka :)

• Adrpašské skaly

March 1 in Czech Republic ⋅ ☁️ 8 °C

Dnes bol hlavný program okruh po Adrpašských skalách. Nikto sa nerozbil, aj keď nám bolo odporúčané zobrať si protišmykové mačky, čo sme samozrejme odignorovali (keďže nemáme).
    Obaja sme prešli cez asi 50m dlhú a len 50cm úzku myšaciu dieru medzi dvoma obrovskými skalami, o čom sme mali fakt pochybnosti, či tam Milan nezostane zaseknutý.
    Ale keďže všetko dopre dopadlo, večer si môžeme v kľude chrumkať "Party mix".

Kochajte sa fotkami, naživo to bola oveľa väčšia pecka. A ten žltý vodopád nie je upravená fotka. On bol fakt žltý (pravdepodobne voda sfarbená od pieskovca). Na videu je potom už iný štandardný biely vodopád.

P.S. Aby som nezabudol, lodičky boli zas zavreté...

• Mohli sme byť v Jordánsku

March 1 in Czech Republic ⋅ ☁️ 6 °C

Niektorí možno vedia, že miesto aktuálnej dovolenky sa pred mesiacom vážne uvažovalo nad dovolenkou v Jordánsku. Letenky už boli takmer zakúpené, ale Danka so svojou intuíciou to nepodporila.
    A keďže sme mali letieť v sobotu, buď by sme ešte skončili na Budapeštianskom letisku (nudaaaaa), alebo opačne v Jordánsku bez možnosti návratu späť s prelietavajúcimi raketami nad hlavou.

To by bol životný zážitok - asi nie len pre nás, ale aj pre vás... Tak ale čo už, nevyšlo... :(

Mohli sme chodiť po krásnych hnedých púštnych skalách a teraz musíme liezť po nejakých sivých českých, och...

• Priepasť Macocha a Punkevní jaskyňa

February 28 in Czech Republic ⋅ ☀️ 12 °C

Dnešný plán bol preskúmať Macochu, 140m hlbokú priepasť v Moravskom krase. Jedná sa o najhlbšiu priepasť v celej Európe, ak berieme do úvahy len priepasti, kde zhora presvitá aj nejaké svetlo (a nie len tmavé tunely do zeme).
    Zaujímavosťou tejto priepasti je, že sa do nej viete pozrieť zhora, potom z trochu nižšieho mostíka z iného uhla, ale to najdôležitejšie viete vojsť do Punkevní jaskyne a tá sa končí východom takmer na dne priepasti.
    A to bola pecka. Niečo podobné sme zažili na dvoch miestach v Thajsku, ale nikdy to nebola taká hlboká priepasť.
    A hlavne tu bol bonus. Spať z priepasti sa plavilo po podzemnej riečke na loďkách.
    No to by som si nemohol nechať ujsť.
    Takže kochajte sa fotkami a ak nikde nevidíte fotky ako sa plavíme, tak je to tým, že hladina riečky tak stúpla, že mi celú tú atrakciu plavby po podzemnej rieke ZRUŠILI...!!!

Ale i tak to stálo za to.

P.S. zopár ďalších foto z cesty na ďalšie ubytovanie a tu priepasť je asi najlepšie vidno na záverečnom videu, nafotiť sme to proste neboli schopní

• Grandiózne zážitky z Grand hotelu

February 28 in Czech Republic ⋅ ☀️ 2 °C

No a že je to Grand hotel... Stará budova v centre s vysokými stropmi a hrubými stenami.
    Masívny nábytok ako z minulého storočia, kožené kresielka, všade "zlaté" doplnky, no veď pozrite tie fotky. A bez perského koberca, aký sme mali pred 20 timi rokmi na chodbe by to samozrejme nešlo...

Steny však neboli až také hrubé, ako by sa mohlo zdať, keďže sme ledva zaspali a už sme sa zobudili na ženské sexi "kňučanie" z izby nad nami, ktoré bolo tak detailné, akoby ten párik bol hneď vedľa nás.

Žena to ťahala každou minútou o oktávu vyššie, volume sa zvyšovalo tiež, až kým neprišlo vyvrcholenie... A že to vyvrcholenie bolo šokom!

Po zopár tichých minútach sa totiž z hornej izby začali ozývať dva mužské a jeden ženský hlas... To čo sa tam vlastne dialo...?

Danku celé toto divadlo naštartovalo... Avšak len do stavu rozčúlenia, ako sa také niečo môže diať, že kvôli nim celý hotel nespí.

Ale že ona o pol siedmej ráno pustila fén hučiaci ako vysávač, ktorý pri tých stenách museli počuť tiež všade, to už ju netrápi.

P.S. Po tento bod som Danku presviedčal, že žiaden blog nepíšem, že sa mi nechce. Ale toto ma už fakt zlomilo.
    My sme asi tak zážitkovo naladení, že sa k nám tie zážitky priťahujú.

• Začíname takmer pokutou

February 27 in Czech Republic ⋅ 🌙 6 °C

Dovolenku začíname v grandióznom hoteli Grand. Vybrali sme ho nie len z dôvodu takmer najmenšej ceny (blízko sa dalo ubytovať ešte lacnejšie v indiánskom teepee... ale to už zase nie...), ale aj preto, že aj keď je v strede mesta, má vlastné bezplatné parkovisko.

A my len náhodou zisťujeme, že to obrovské poloprázdne parkovisko priamo pred hotelom, kde sebavedomo parkujeme v skutočnosti vôbec nepatrí hotelu a je to mestské a platené parkovisko pravidelne kontrolované mestskou políciou, ktorá sídli tesne vedľa. Ufff, ešte, že to Danka náhodou odhalila, inak by sme začali hneď finančnými zážitkami.
    Bezplatné parkovisko hotelu je v skutočnosti o 2 uličky vedľa s posledným voľným miestom čakajúcim len na nás...

Trip start
    February 28, 2026