• Dag 9-10: Zeedag- Pim Island

31 авг.–2 сент. 2024, Канада ⋅ ☁️ -2 °C

Na een rustgevende dag op zee bereiken we de volgende dag Pim Island, een klein, afgelegen eiland in het noorden van Canada, aan de oostkant van Ellesmere-eiland. Het landschap van Pim Island is typisch Arctisch: ruig, afgelegen, en bedekt met sneeuw en ijs gedurende een groot deel van het jaar.

Het eiland heeft een belangrijke historische betekenis dankzij de expeditie van de Britse ontdekkingsreiziger Sir George Nares. De HMS Polaris was een Brits onderzoeksschip dat in 1871 werd gelanceerd onder leiding van Sir George Nares, met als doel de Noordpool te bereiken. De expeditie begon in juli en was een van de meest ambitieuze pogingen van die tijd om de Arctische gebieden te verkennen.
    Na een succesvolle start kwam de Polaris in 1872 vast te zitten in het ijs van de Smith Sound, dicht bij Pim Island. De 19-koppige bemanning moest zich aanpassen aan de barre omstandigheden en doorbrengen in een van de meest onherbergzame omgevingen ter wereld.
    In het voorjaar van 1873, na maanden van isolatie, besloten ze het schip te verlaten. Een aantal bemanningsleden, onder leiding van Nares, maakte een gevaarlijke reis terug naar de bewoonde wereld, terwijl zes mannen, geleid door luitenant McClintock, achterbleven op Pim Island en uiteindelijk door een andere expeditie werden gered.

De ankerplaats van de Hanseatic Nature ligt op een korte vaart van Pim Island. Het is een hobbelige en natte rit naar het ruige eiland. Tijdens ons bezoek verslechtert het weer verder, waardoor we na een onstuimige tocht snel terugkeren naar het schip.