Glasgow International Airport

Po odprawie i w oczekiwaniu na samolot, w barze Beardmore czekamy na śniadanko. Eggs Benedict dla Sebastianka, a pozostali tradycyjnie... po drinku, whisky time!
Boeing 757-200

Nasz pierwszy lot i pierwsze wakacje z TUI. Mam nadzieje, że standardy nie będą gorsze niż w Thomas Cook.
Usadzeni na pokładzie i w oczekiwaniu na odlot. Przed nami prawie pięć godzinRead more
Las Palmas Airport

I wreszcie jesteśmy. 24 stopnie na plusie, pełne słoneczko. Jeszcze tylko odprawa i będziemy w drodze do hotelu. Wakacje oficjalnie uznajemy za rozpoczęte! Oh, yeeah!
Dunas Mirador

Zmęczeni podróżą, ale zadowoleni dotarliśmy wreszcie do hotelu. Trzeba przyznać, że wygląda całkiem okazale.
Pierwsza noc w Maspalomas

Nic dzisiaj nie planujemy poza krótkim spacerem w pobliżu hotelu. Czas odpocząć po podróży i nabrać sił na jutrzejszy, nowy dzień.
Playa de Amadores

Jesteśmy na plaży. Słoneczko nie świeci za mocno więc da się jakoś wytrzymać. Ciekawe kto pierwszy będzie odważny i wejdzie cały do wody.
Jeśli wierzyć prognozie pogody to za dwa dniRead more
Palmitos Park

Prawie cały dzień w parku Palmitos. Ja i Grzesiu byliśmy już tutaj kilkukrotnie, ale Hania i Romek wyglądają na zadowolonych. Chyba się im troszkę tutaj podoba. Pijemy najmniejszą iRead more
Playa de Meloneras

W sumie najbliższa plaża od naszego hotelu. Nie zachwyca urodą i kąpać się w Atlantyku raczej tu nie można ze względu na kamienie, ale do opalania nie jest wcale taka najgorsza. ZachódRead more
Playa de Amadores

Pogoda dzisiaj znacznie lepsza niż przez dwa ostatnie dni. Słońce grzeje, żar leje się z nieba. Hanka z Romkiem poszli na spacer wybrzeżem, Grzesiu się opala, a ja leżę pod jakimś drzewkiemRead more
Dunas de Maspalomas

Popołudniowy spacer na wydmy zakończony koktailem ze świeżych owoców. Bezalkoholowy oczywiście - aż dziwne, że im smakowało 😋
Ciekawe, czy odwiedzający to miejsce wiedzą, że od 1982Read more
Puerto Rico de Gran Canaria

Dzisiejszy wieczór postanowiliśmy spędzić w Puerto Rico. Najpierw udaliśmy się do centrum. Spacer pomiędzy sklepikami kuszacymi kolorowymi swiatelkami i towarem z całego świata. WielkichRead more
Atlantic Ocean i Pedal Boats

Dzień rozpoczęty w sumie standardowo. Po sniadanku wybraliśmy się na plażę, popływać w oceanie. Temperatura wody jest idealna.
Wreszcie udało się także popływać na rowerze wodnym.Read more
Poema del Mar

Siła przekonywania jednak zadziałała i pojechaliśmy do Poema del Mar. Miejsce jest zupełnie odjechane i napewno warte zobaczenia. Widzieliśmy już kilka podobnych, ale to zupełnie przerosłoRead more
Puerto de Mogán

Puerto de Mogán nas urzekło. Spokojne miasteczko polożone tuż przy porcie jachtow i żaglówek. Przepiękna stara zabudowa i kwiaty. Kwiaty wszędzie. W samym porcie mnóstwo przeróżnychRead more
Atlantida Submarine

Głębia oceanu z pokładu łodzi podwodnej. Około 25 metrów pod powierzchnią swiat wygląda już zupełnie inaczej. Widzieliśmy różne rodzaje rybek, zatopione statki - w stanie wyraźnejRead more
Teror

Teror. Malownicza wioska położona w północno wschodniej części Gran Canarii. Głównym celem naszej wycieczki do tego miejsca była Kaplica Matki Boskiej Sosnowej oraz lokalny bazar.
Basilica de la Virgen del Pino

Jesteśmy w Bazylice Matki Bożej Sosnowej.
Jak głosi legenda w XV wieku, w miejscu obecnej Bazyliki, na rosnącej sośnie ukazała się Matka Boska, co spowodowało powstanie w XVIII wieku BazylkiRead more
Roque Nublo

Roque Nublo to drugi pod względem wysokości szczyt na Gran Canarii. Leżący w centralnej części wyspy w masywie pochodzenia wulkanicznego. Wysokość 1813 m.n.p. Najwyższym szczytem jest Pico deRead more
Mirador Degollada De Las Yeguas

Z hotelowego balkonu mamy widok na jakiś szczyt. Przypadkiem udało się nam na niego dojechać i okazało się że jest tam punkt widokowy. Naprawdę było na co popatrzeć...
Sunset in Puerto Rico

Chcieliśmy złapać zachód słońca. Troszkę mam nie wyszło, ale widok był jak zawsze, wspaniały.
Nie chcieli mi pozwolić wejść na skałkę, żeby zrobić zdjęcie, ale wybłagalem 😋
GC-200

Droga DC-200 prowadzi zachodnim wybrzeżem wyspy. Kręta, górska i z przepięknymi widokami. Zachwyca widok La Fuente de los Azulejos - różnokolorowe formacje skalne.
Zauważyłem, żeRead more
Puerto de Las Nieves

Puerto de Las Nieves to według internetu malownicza miejscowość pełna starych biało niebieskich domków z najlepszymi na wyspie restauracjami, gdzie można zjeść świeżo złowioną rybę. NoRead more
GC-210 Artenara - Tejeda

Artenara jest najwyżej położoną wioską na Gran Canarii. Niestety dzisiaj pogoda nam zbytnio nie dopisała i cała miejscowość spowita była chmurami. Stopniowo, gdy zjeżdżaliśmy w niższeRead more
Presa de la Chira

Małe, malownicze jeziorko położone w wąwozie. Znakomite miejsce na spędzanie czasu z przyrodą i wędką. Podobno jest tu bardzo dużo dorodnych okazów karpia, ale pompejusze też tu widziano 😉
Playa del Cura

No i się udało pod pretekstem wyskoku na wspólne plażowanie oddalić się troszkę i powspinać na wysokości. Widok na plażę Amadores z góry robi wrażenie, szczególnie kiedy siedzisz naRead more