• Svenssons Bravader

Via de la plata 2025

33-dniowa przygoda według Svenssons Bravader Czytaj więcej
  • Caldas de Reis

15 maja 2025, Hiszpania ⋅ ⛅ 20 °C

Anledningen till denna tågresa var att jag börjat tröttna på den leden särskilt på slutet när man aldrig vet när man får mat och alltid minst 20km känns det som innan man hittar ett öppet cafe.

Så nu är man i denna stad och ska följa leden som kommer från Portugal de sista 44km in till Santiago imorgon. Har även en bekant här som bor 2km bakom mig så vi ska gå ihop imorgon. Och inte behöver man tänka på mat heller, här finns det ställen hela tiden.

Tågresan var väldigt fin få man säga trots att den var uppe i Santiago och vände innan det gick söderut. Världens omväg. Tanken var att hoppa av senare med tåget men när man började kolla på kartan var nästa stopp var så stämde det bättre med där jag är nu, bara 12km i taxi hit. Och det stället låg vid vattnet så det fick bli en runda och titta lite innan man satte sig i taxin

• Santiago de Compostela

16 maja 2025, Hiszpania ⋅ ☀️ 24 °C

Blev en ovanligt lugn morgon, mitt sällskap tänkte startade gå från sitt ställe 0700 och sprang förbi mitt ställe 0730 sen var det bara att gå ifatt henne. Mitt ovanliga sällskap heter Kristina och är en professor från Tyskland.

Kom ifatt henne efter ett tag och sen gick vi ihop. Och sen gick vi ifatt alla andra. För idag var det mycket folk på vägarna och man behövde inte gå 20km för en kopp kaffe. Träffade även på min första svensk idag så det var lite roligt. Han var svensk men hade bott i Canada de senaste 45 åren.

Det blev några fler matstopp än vanligt då hon kände för att det var alltid läge för något att äta. Men fort kunde hon gå och man kunde höra kommentarer från folket vi körde om att vi var väldigt snabba.

En timme innan Santiago så hade hon bokat boende och jag fortsatte själv mot Santiago. Var framme 1700 efter 46km.

Imorgon är planen att vi ska fortsätta mot havet på en ny okänd led som ingen av oss gått tidigare. Planering pågår...

• Urdilde

17 maja 2025, Hiszpania ⋅ ☁️ 24 °C

Blev en ännu lugnare idag då Kristina skulle gå 7km innan hon var i Santiago. Så efter en kaffe var vi iväg 10.

Sen blev det till att navigera sig fram då denna led enbart har pilar i riktning mot Santiago. Var rätt småtrevligt och gå igenom småbyarna och även några öppna cafeer.

Här är helgdag idag och även något firande i en by. De sköt knallskott i luften i ca 5 minuter och det var inte den ljudlösa varianten. Och på slutet skulle man följa en stig och då inser man att det inte går så många på denna led. Väldigt högt gräs och buskar att tränga sig igenom. Och detta så var det dålig skogsväg över berg så det var rätt jobbigt i värmen.

Kom så fram till vårt boende efter 21km. Ett litet landsbygdshotell. Efter dusch blev det rätt ner i restaurangen. Fick in en väldig massa mat så idag är man inte hungrig när man lägger sig. Det blev knappt något kvar av det ni ser på bilderna.

Hon hittade statistik på hur många som gått denna led förra året och det var 369 stycken. Och det stämmer nog för vi har inte sett någon som gått idag, vi var själva.

• Porto do Son

18 maja 2025, Hiszpania ⋅ ☁️ 17 °C

Startade med en riktig frukost idag och kom iväg 0830.

Sen gick vi på lite småvägar ihop innan hon fick ont i höften och tog bussen till nästa stad. Jag fortsatte och skulle följa en bäck nerför berget. Tröttnade efter ett tag på den dåliga terrängen, ingen lämplig plats att gå själv på även om det var intressant med vattet brevid.

Så när jag kom fram till en väg så fortsatte jag på den in till Noia där vi bor i 2 nätter. Planen var att lämna väskan på ett ställe men hann inte göra det innan bussen skulle gå. Så jag åkte 17km med bussen längs med kusten för att sedan gå tillbaka till Noia igen med ryggsäck.

Kristina hade tagit en tidigare buss så jag började gå tillbaka på egen hand. Bristen på pilar gjorde att jag gjorde en omväg på 1km för att komma tillbaka på samma ställe. Och när jag kom ut på vägen då såg jag ryggen på Kristina och hon gick på fel håll. Skickade ett kort på henne och undrade vad hon skulle men hon hade en egen väg sa hon.

Kom ner till en by vid vattnet och hade en paus och när jag fortsatte gå så såg jag henne på håll igen. Gick en bra bit på stranden innan man fortsatte sista biten in till Noia genom bebyggelse. Och helt plötsligt var hon bakom igen så vi gick sista biten till boendet ihop trots att vi startat på helt olika tider

Så idag och imorgon har vi en 3 rums lägenhet som boende. Har nog gått 37km idag

• Muros

19 maja 2025, Hiszpania ⋅ ⛅ 18 °C

Ovanligt lugn morgon då bussen vi skulle åka med inte gick förrens 0940 enligt telefonen. Väl på busstationen skulle bussen gå 0950 men med spansk tid så gick den 1010.

Framme i Muros 1100 efter en stämpel på turistbyrån så gick Kristina och jag varsitt håll. Jag skulle äta frukost och hon fortsatte gå mot där vi bor. Efter frukost blev det en tur mot kyrkan och då mötte jag Kristina som redan varit där. Hade med ett besök där och det var rätt intressant och sen fick man gå upp i kyrktornet med och titta på utsikten över hamnen.

Sedan började jag gå längs med kusten och det var rätt intressant. Mycket att titta på. Även någon avstickare inåt land ibland. Och efter 2 timmar ringer Kristina och då var hon tydligen bakom mig utan att jag sett henne. Hon var desperat efter solkräm så hon fick min. Vädret idag skulle vara mest skurar men slutade mest sol och hon förberedde sig för regn.

Efter det mötet gick jag vidare till nästa strand och tänkte att det skulle fungera perfekt med bussen tillbaka till Noia. Och när jag stod där och väntade passerade Kristina igen. Hon ville ha vägen till en bar så jag pekade vart hon skulle gå. Fortfarande ingen buss så Kristina passerade mig igen när jag stod och väntade på bussen som skulle gå för 30 minuter sen... Hittade en yngre spanjor som kunde några ord engelska och enligt honom skulle nästa buss gå om en timme. Då tröttnade jag och gick in på en bar och beställde taxi tillbaka.

Och strax därefter var man hemma igen i lägenheten. Lita aldrig på spanska tidtabeller...

• Santiago de Compostela

20 maja 2025, Hiszpania ⋅ ☁️ 22 °C

Då är man tillbaka i Santiago igen för ännu en natt här.

Hade riktig sovmorgon idag för ända tiden jag hade var att gå förbi turistbyrån som öppnade 10 för att få en stämpel.

Sen blev det bussen mot Santiago efter det ihop med Kristina. Och från buss stationen i Santiago så gjorde jag en utflykt till en känd kurva för järnvägen i Spanien. Och på de 2km jag hade dit mötte jag ett par från Canada som jag hade hälsat på för någon vecka sedan så det blev ett roligt möte.

Själva kurvan var väl inget särskilt och endast en liten minnessten i en gräsmatta bredvid. Det var nämligen här snabbtåget körde för fort så tåget välte och 83 omkom.

Gick sen tillbaka till Santiago och satte mig utanför katedralen och kollade på folk. Blandat med folk och fortfarande inga svenskar. Däremot ett helt gäng i rullstol.

Tänkte sen jag skulle köpa ett märke och sätta på ryggsäcken och det blev ett intressant besök. När jag sa vad jag skulle ha så blev ägaren eld och lågor. Så det blev till att sätta sig på stolen för fotografering med skylten på leden jag gått sista dagarna. Garanterat ingen skylt som används varje dag.

Hämtade sen ut diplomet för denna led och kvinnan bakom disken hade ingen aning om denna led men jag fick mitt diplom. Kollade statistiken för denna led i år så är det 125 personer som gått här och 115 var från Spanien så nu är man medlem i en exklusiv klubb.

Imorgon blir det Porto med buss men förhoppningsvis före det så kommer även Alan engelsmannen till Santiago så vi hoppas på ett möte innan bussen går.

Och när jag sitter och skriver detta utanför boendet dök även rullstolsgänget upp igen så de ska bo på samma ställe.

• Porto

21 maja 2025, Portugalia ⋅ ☀️ 22 °C

Nu är man i Porto i Portugal.

Hade ännu en sovmorgon och fick ett sms från engelsmannen att han skulle vara i Santiago strax efter 10. Så jag hade en kaffe och sen gick jag och satte mig i sista uppförsbacken och invänta Alan. Har ett kort på honom från min andra vandrings dag så vi har hållit ihop ett bra tag

Hade bra överblick i denna långa backe så när jag väl såg att han kom så gömde jag mig bakom en buske och började filma hans sista steg mot Santiago efter 100 mil. Det är ingen människa som lyfter blicken när det går uppför så jag fick ropa på honom när han passerade mig, så det var lite roligt att överraska honom.

Sen blev det ett kort framför katedralen innan vi tog en sista skål ihop. Hade väl 90 minuter ihop innan jag skulle gå till bussen. Han hade samma uppfattning om denna led som jag. Man är alltid hungrig och kan man äta på kvällen så är det ett plus...

Hade sen 3 timmar i buss till Porto vilket var rätt fint. Väldigt kuperat och grönt

• Porto

22 maja 2025, Portugalia ⋅ ☀️ 22 °C

Började med en promenad längs kusten idag innan det var dags för ett besök på en sardinfabrik.

En annorlunda rundtur i en fabrik från 1920 och där allt fortfarande görs för hand. Fina kläder hade vi på oss med. Det avslutades med provsmakning av en burk sardiner. Största delen av exporten gick till Österrike av någon anledning.

Tillbaka i Porto så gick jag en runda på stan och i saluhallen ser jag en jag tycker känner till. Det var nämligen den danska familjen som bodde på samma ställe som jag förra året den dagen jag fyllde år. De skulle börja gå imorgon mot Santiago. Man har gått 100 mil och sett en svensk och sen springer man på dessa 3 igen, ibland har man tur.

• Koniec wyprawy
    23 maja 2025