• svisti.on.the.road

New Zealand 18.8.2015-9.7.2016

Et 333-dagers eventyr av svisti.on.the.road Les mer
  • Wharariki Beach

23. desember 2015, New Zealand ⋅ ☀️ 17 °C

K vanocnim prazdninam patri dobrodruzstvi:) vyjeli jsme na sever jizniho ostrova do "hlavy Kiwiho" (mrknete na mapu a je to jasny). Prosli spoustu krasnych mist a vecer padli unavou, ale urcite to stalo za to. Asi takove vanocni prazdniny znovu uz nezazijeme, tak si uzivame, co to jde. Na dalsi den, tedy 24. prosince (Vanoce ani u vas, ani u nas:), mame naplanovane dalsi vylety a snad to bude taky dobry.Les mer

• Rawhiti Cave

24. desember 2015, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

Jeskyne byla odmenou za cely den. Bylo toho dneska dost a moc se mi tam uz nechtelo. Popis cesty se mi vubec nezamlouval, ale zase ta predstava, ze mi neco ujde, byla desivejsi:-) takze jsem vyrazila taky. Popis cesty byl presny a cesta se mi opravdu nelibila. Asi po 45min do krpalu po korenech, behem kterych jsme potkali Nemce v zabkach, jak se drzi kazdy vetve, jsme dolezli k cili. Bylo to obrovsky a jsem rada, ze jsem sla. Radek rikal, ze to vypada jako na Pandore... sice nevim, kde to je, ale mluvil o tom jakoby tam uz 2x byl, tak to asi bude pravda:-DLes mer

• Velka ryba

27. desember 2015, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

Plavani s delfiny uz neni v mode. My na Zelandu plaveme se zraloky;) Dnes rano jsem si uvarila kafe a sla za Radkem na plaz. Ten tam sedi a povida, ze ty lidi, co akorat vylezaji z kocabky, ulovili asi delfina. Za chvili kolem nas probehl chlapecek a kricel "oh my God, shark". No a nekecal:-D Meli ho tam! Tak ho v siti vytahli na breh, vykuchali vnitrnosti, hodili je rackum a my neverili... tak jsem zvedava, na co mi ted ty novy plavky budou:-0 nejaka pani nam pak povidala, ze tu normalne nejsou, ale posledni dobou je tady v zatoce neco laka.Les mer

• Abel Tasman Coastal Trek

31. desember 2015, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

31.12.2015 - 4.1.2016
    Prelom roku jsme si vybrali pro podnik dalsiho dobrodruzstvi. Petidenni trek pri pobrezi a po plazich. Tesili jsme se moc a doufali v pekne pocasi. Predpoved nam vsak prilis neprala... Prvni den parada jako z katalogu. WaterTaxi nas zavezlo na sever jizniho ostrova a my jsme se vydali na 60 km pochod zpet do civilizace. Prvni noc jsme meli oslavit prichod noveho roku. Plaz Wharifarangi byla nadherna, ale unava z celodenniho slapani s patnacti kily na zadech udelala sve a pulnoc jsme zaspali. Nic se nedelo:-) meli jsme 12 hodin naskok a jeste jsme mohli oslavit v poledne nasledujiciho dne Novy rok v Cechach. Bohuzel vyslap na nejvetsi kopec v okoli a trasa, kterou se zadni jini dobrodruzi z dobreho duvodu nevydavaji, byl tak vycerpavajici, ze oslava neprisla na porad. Abychom si uzili poradne od vseho trochu, prisly slibovane deste, jake jsme do te doby na Zelandu jeste nezazili. Voda by nebyla normalne takovy problem, ale v ramci naseho usporneho rezimu jsme meli nocovat v nejlevnejsim detskem stanu, ktery jsme zakoupili za $17. Nebot po dlouhem vahani pri pripravach za dobrodruzstvim nebylo podle nas nutne investovat do "stanu, ve kterem jen prespime a prset stejne nebude". Vzhled stanu odpovidal popisu "detsky". Mnozi navstevnici kempu na nem pohledem nekolikrat zavadili a usmevem nas obdarili. Radkova prozretelnost vzit s sebou plachtu navic, byla nasi zachranou. Vyrobil suprovou "ackovou" konstrukci a my byli v suchu. Jak jsme se rano usmivali my, kdyz obyvatele znackovych stanu, rano vylevali vodu ze spacaku. Dest z noci presel do dne a my dupali dal ve svych sandalach plnych pisku, ktery se postaral o obri puchyre. Posledni den uz Radek slapal bos, protoze boty drely jako cert. Chvilema nas vylet pripominal Kdo prezije Abel Tasman, ale nakonec jsme to zvladli. Bylo nutne nechat dojmy ulezet a prispevek napsat s odstupem casu:-) Zatimco Radek byl z vyletu vylozene nadseny, ja jeho kouzlo docenuji postupne:-):-):-)Les mer

• Nas vuz, nas dum!

9. februar 2016, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

Musime zaklepat, ale auto porad drzi! Bez problemu jsme prosli pravidelnou pulrocni kontrolou WOF, tak jsme byli stastni:-) Meli jsme takove nervy, ze neco nebude v poradku a zaplatime balik, ze jsme zapomneli na to nejmensi... mohli jsme trochu vykydat ten hnuj:-X V servisu jsou ale asi na podobne povozy potulnych delniku zvykli. Dalsi prisla na radu vymena oleje. S tou nam pomohl nas francouzsky kamarad Clement, ktery je puvodne instalater, ale pry umi vsechno. Koupili jsme vzduchovy filtr, olejovy filtr a samozrejme ten olej a pak se na to vrhli. A to neni vse Vazeni... Hodnota vozu byla jeste neuveritelne navysena, kdyz k nam byl zavedem elektricky proud! Nyni se nove pysnime elektrickou zasuvkou a jsme jiz skoro nezavisli. Radek je fakt frajer... instaloval do vozu kouzelny modry vypinac, ktery je nasim ON/OFF pro skryty invertor.Les mer

• Ryby, ryby, zralok, zralok!

9. februar 2016, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

Radek si splnil sve velke prani a s 60% slevou zakoupil rybarsky prut. A tak jsme tedy zacali rybarit. Vcera jsme pro zacatek s velkymi ulovky nepocitali... Proto jsme si koupili pro jistotu grilovane kure, ktere do vecera padlo. Musime se ridit casem prilivu, takze rybareni zacalo az k veceru. Nevypadalo to nadejne, nejdriv jsme prisli o jedno oluvko a predstava, ze to tak pujde dal, nebyla pekna. A pak to prislo... historicky prvni ulovek! Mini zralocek tzv. Dogfish, kterych je tu sice dost, ale jist se to neda. Nakonec jsme prisli i o druhe a zaroven posledni oluvko a sli spat:-) uvidime, jak ta nase lovecka sezona bude pokracovat...Les mer

• Tezky zivot delniku

5. mars 2016, New Zealand ⋅ 🌙 14 °C

Kdyz zrovna nemakame, radi si vyrazime z kopytka. Kdyz se chceme osvezit, musime do more. Plazi je tady tolik, ze je mame sami pro sebe. Jidlo a piti s sebou a spokojime se s piknikem na pisku. Zivot tu neni snadny, jablka ke svace si vybirame jen ty nejlepsi primo z vetve. Zivotni uroven se nam vsak naramne zvedla od te doby, co mame k dispozici sporak s troubou. Peceme si same dobrutky z nasich mezinarodnich kuchyni. Nejradeji mam Emiluv dansky pivni dort. Kdyz se nam zachtelo ceske omacky, udelali jsme si hovezi na kmine... varime levne, tak jsme si museli vystacit s rump steakem jako s cenove nejdostupnejsim kouskem masa:-D mohlo by byt jeste hur?!:-):-):-)Les mer

• Cesta k pramenu

6. mars 2016, New Zealand ⋅ ☀️ 17 °C

Nedaleko naseho sadu se nachazi kouzelny pramen reky, ktera proteka celym udolim. Te stejne reky, ktera nasledne cele udoli vytopila po silnych destich. Pro misti obyvatele je pramen magickym mistem. Voda je tam tak nadherna a cira, ze si clovek rekne, ze se v ni proste musi vykoupat. Je to oblibene misto, kde se da skakat z okolnich skal nebo ze stromu do hluboke tune. Jednoho dne jsme se tam take vydali. Bylo to tak uzasne a voda tak ledova. Mela 4°C:-O Do tune se musi skocit, protoze neni mozne do vody vlezt postupne. Nechala jsem se premluvit a nakonec jsem tuze litovala, kdyz jsem vylezla do 6m na strom a neslo jinak nez skocit. Tak jsem se odhodlala a hupla tam... Voda byla nepopsatelne studena a nedalo se nic jineho nez plavat na breh. Jsem to ale koza, ale skocila jsem si jeste 2x. A pokazde to pak bylo vic a vic snesitelnejsi. Stalo to zase jednou za to. Prece proto jsme tady:-)Les mer

• My jsme ta spravna parta

21. mars 2016, New Zealand ⋅ ☀️ 17 °C

Tak to jsme my! Spravna parta pickeru z celeho sveta. Z leva je to Pepina z Argentiny; Emil z Danska; Lauren a Lucas z Francie; Vincent, Tibor a Nina z Nemecka; cesti souputnici Bara a Martin; Marcus zase z Nemecka a my dva cesti poutnici. Tady taky muzete videt nas krasny "open space", ktery je nasi denni kancelari, kde makame od usvitu do setmeni. Je to drina, ale taky to je parada. Nikde jsem nevidela a neslysela, ze by si tolik lidi zpivalo pri praci. Nikdo nechodi z prace s bolehlavem a lide jsou tu tak zvlastne stastni. Nekdy to neni idealni, zvlaste kdyz pak prsi, propleskne nas vetev nebo kdyz si hrabneme do cerstvyho ptaciho hovna. Ale co, tohle je Zeland! A my jsme radi, ze jsme tu!:-)

***poznamka autora***
    Na foto cislo 2 muzete videt tzv. BIN. Je to proste bedna jako Brno, do ktere se vejde pul tuny jablek. A my kazdy musime denne nasbirat alespon 3 tyhle bedny.

• Nejvetsi zaplavy za 25 let

24. mars 2016, New Zealand ⋅ ☀️ 18 °C

Kdyz nas zacne zmahat unava, zaciname doufat v dest:-) Dest je pro nas unikem z pracovniho procesu. To pak jenom porad aktualizujeme predpovedi na mobilech a verime, ze zitra uz to konecne musi vyjit. Ale tuhle jsme to s tim nasim vyvolavanim destu opravdu prehnali. Prselo tak moc, ze se reka rozvodnila a zpusobila v blizke Riwace nejvetsi zaplavy za poslednich 25 let. Bohuzel to mistni zastihlo pres noc a nedalo se tak toho moc delat. Lidi vyhnala z posteli az voda. Na nas voda nedosahla, ale z udoli jsme se nemohli nekolik hodin dostat, protoze cestu zaterasily sesuvy svahu. Jak rychle voda prisla, tak taky ustoupila a servisy jsou ted plne aut, ktera potrebuji vysusit.Les mer

• Velikonocni hodokvas, zadny pust

25. mars 2016, New Zealand ⋅ 🌬 15 °C

Josefina je tmel nasi party. Rikame ji vsichni Pepina a ji se to hrozne libi. Vymyslela, ze oslavime Velikonoce spolecne a ve velkem. Kazdy neco uvaril a dorazil i boss s pani bossovou. Veceri jsme si moc uzili a priserne priserne se prezrali. Druhy den byl zakaz zvraceni do binu. Zvlaste jsme ocenili bossuv domaci most a cider. Je to vazne pech, vlastnit jablecne sady s tolika krasnymi jablky a zaroven byt na jabka alergicky:-) tak bossovi s konzumaci jablecnych napoju radi pomahame. Mozna je to jen nahoda, ale zatim to vypada, ze kazdy spravny cestovatel a dobrodruh je labuznik a dobry kuchar. Nas se tady seslo dvanact a v kuchyni to porad zije. Nasi vyhodou jsou tri sporaky. Nejsou to zadne polivky z pytliku, ale same dobroty. Ackoli jsme s Radkem jeste mladici, v nasi parte jsme nejstarsi. Smekame nase sberacske klobouky pred temi osmnactiletymi a dvacetiletymi Nemci a jejich dovednostmi si uvarit uzasne vecere a postarat se o sebe.Les mer

• Kolednici z Cech

28. mars 2016, New Zealand ⋅ 🌬 15 °C

Nase parta se postupne zmensuje a kazdy se podle svych planu vydava na dalsi cesty. Uz je nas tu jenom sest a za tyden zbyde uz jen cesky zaklad. Uvidime, jestli se nekdo dalsi objevi. Cesti jelimanci nas o Velikonocnim pondeli prekvapili tradicnimi pomlazkami, vcetne tradicniho biti:-X utikala jsem do puli sadu, ale stejne me serezali, vykoledovali si zakrsla jablka a sli na Baru. Ta vyuzila centraly v aute a zamkla se:-) nakonec stejne musela vylezt, protoze jejich vuz neni self-contained:-) a dostala taky. Odpoledne nam Pepina prichystala jejich tradicni hledani vajicek podle napoved a byl to skvely den, ktery nam podle mistnich zakonu bude proplacen:-)Les mer

• Zacal nam podzim

10. april 2016, New Zealand ⋅ 🌙 9 °C

Po umornych letnich vedrech se konecne ochladilo. Ma to sve vyhody i nevyhody... Dny jsou krasne prijemne, pada listi, fouka vetrik. Noci zacinaji byt tezce snesitelne a rana jsou uz temer nesnesitelna. Zvlaste pak prace hodne boli, kdyz nam mrznou prstiky. Jsme ted priblizne v polovine sbirani, za par dni se nam do jablek zacnou michat kiwi a jsme zvedavi, jak to zvladneme. Tohle nas ale nemuze zastavit, jsme ostrileni pickeri a nase pevne figury jen zraji. Uz jsme tu zbyli jen ctyri Cesi a zbytek party vyrazil dal. Tento tyden natoupil dalsi Cech, ktery nas ale po dvou dnech opustil. Prace se mu zdala prilis tezka. Takze nejsme zadny babovky a snad vydrzime celou sezonu:-PLes mer

• Kdyz zrovna nesbirame...

14. april 2016, New Zealand ⋅ ⛅ 7 °C

Tak chodime na orechy a susime je. Pak je mame do buchet a do musli k snidani. Taky chodime na houby a zase susime. Houbaru tady moc neni a ani nas Boss Hugo toho o houbach moc nevi. Dost se zajima, ktere houby sbirame a pred par dny prinesl peknou cervenou muchomurku, ze jich videl v lese spousty a pry jestli je to OK:-) nebojte, porad mame bosse. Kdyz mame stesti, najdeme mezi jablky opravdove mega kousky. Ty nejdou k zakaznikum, ale konci na nasem stole. Jako kazde spravne hospodarstvi ma i to nase cetne zvirectvo. Mame tady dva psy Rockyho a Lily a kocoura Togu. Ten lovi mysi, krysy, kraliky a ptaky a nechava nam je pred dvermi jako trofej. Po lovu si rad zdrimne. Bohuzel jsme zjistili, ze jsou tady taky docela velky pavouci a nejak si nejde zvyknout na nahodna setkani s nimi...Les mer

• Zdolali jsme Velkeho Roberta

16. april 2016, New Zealand ⋅ ⛅ 7 °C

Ve ctvrtek jsme se dozvedeli bajecnou zpravu, ze budeme mit tri dny volna. Zrejme uz jsme vypadali jako trosky, tak se boss nad nami slitoval:-) nevahali jsme ani chvili a rozhodli se pro vylet. Vyrazili jsme k Nelson Lakes a predpoved pocasi byla bezvadna. Uzili jsme si krasne podzimni teple dny a cesta tam byla opravdu podzimni. Stromy jsou uz hezky zbarvene a tak se nam prodlouzeny vikend moc libil. V okoli jezera Rotoiti jsme podnikli nekolik vyletu a nejvice se nam do hyzdi zapsal vystup na Mt. Robert.Les mer