• Flora en fauna

3 maart, Spanje ⋅ ⛅ 18 °C

Ik werd vanochtend wakker van het gezang van een merel (en dit keer was het niet m'n wekker). Heerlijk. En toen ik stopte bij de kust zag ik denk ik een plevier - te ver weg om 'm exact te determineren maar ik wil zeggen: goudplevier. Gezien z'n mooie, glanzende borstje. Verder zag en hoorde ik verschillende gele vogeltjes (wrs. kanaries*, maar het kunnen ook sijsjes zijn geweest), een kbv'tje waarvan ik vermoed dat het een vrouwtje Canarische tjiftjaf was, ik hoorde duiven en halsbandparkieten en ik zag deze kleine zilverreiger in een midlifecrisis (want midden in de stad).

Langs de weg vallen vooral de grote hoeveelheden cactussen op. Verder is het nogal dor hier aan de zuidkant van het eiland. Ik hoop één dezer dagen de noordkant te gaan zien. Daarheen fietsen is te ver dus daarvoor pakken we de auto en dan gaan we wandelen. Want het groenere midden en noorden van Gran Canaria schijnt spectaculair te zijn. Ik ben benieuwd!

*Ondanks dat kanaries op de Canarische Eilanden veel voorkomen, heeft de naam niets met de vogel te maken. De naam Canarische Eilanden is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse Canariae Insulae, wat 'Eilanden van de Honden' betekent of hondeneilanden. Over de reden verschillen de meningen: mogelijk waren er ooit robben of zeehonden overvloedig aanwezig, of bevatte een van de eilanden "enorme massa's honden."
    Meer informatie