• 12 km wandeling rond het grote moeras

May 16 in Sweden ⋅ ☁️ 11 °C

Store Mosse Nationaal Park had ik al eerder op de kaart zien staan als een uniek natuurgebied nabij Jönköping. In tegenstelling tot wat je denkt bij het zien van deze naam, of als je de vegetatie ter plaatse ziet; het is dus géén stoer mos wat je hier vindt, ja ook, maar store mosse betekent: groot moeras. Het park herbergt het grootste veenmoeras van Zuid-Zweden, en op de plaatjes online zie je de vlonders waarover je er zowel omheen als doorheen kunt wandelen.

Wij wandelden hier vandaag dus ook, en wel over een kilometerslang pad, vaak voorzien van houten planken, waardoor je inderdaad over het drassige gebied kon lopen zonder een sopvoet te halen. En ook door prachtige, stille, gecombineerde loof- en naaldbossen over smalle paadjes met veel boomwortels en keien. Best uitdagend op onze loopsnelheid. We zijn ook een uitkijktorens beklommen in de hoop vogels te spotten, maar veel meer dan wat vinken zagen we niet, en naast een aantal hoorbare koekoeken en spechten hebben we alleen een gekke Ennio Morricone bird gehoord in de verte. Maar het motregende ook af en toe, dus de beestjes lieten zich niet echt zien (helaas dus geen kraanvogels, arenden, slobeenden of bokjes te zien). Maar het wandelen was fantastisch. Heerlijk om te balanceren op de planken, die soms veerden onder onze voeten en soms schuin lagen, en veel in het bos te zijn, en mooi grijsgroen baardmos te zien dat in losse, lange slierten en plukken vanaf de takken naar beneden hing, en dan weer weids uitzicht te hebben op een bijzonder landschap... En de temperatuur was top, en we hadden bovendien supergeluk met het weer want het regende vandaag vooral als we in de auto zaten.