• Isabergwandelhike

May 20 in Sweden ⋅ ☀️ 15 °C

Even waren we bang dat het "outdoorparadijs" Isaberg Mountain Resort (op een half uurtje rij-afstand van ons huidige onderkomen) een echte tourist trap zou zijn. Want als je erlangs rijdt, wat we al diverse keren deden, zie je vanuit de auto al een klimpark, als ook het enorme restaurant met grote parkeerplaats voor de deur, en ook mensen met fietshelmen die er waarschijnlijk mountainbikes hebben gehuurd. En ook volgens het internet is dit zowel 's-winters als 's-zomers dè ultieme bestemming voor actieve gezinnen en natuurliefhebbers. Want er zijn mountainbiketrails, een fietscrossbaan, boulderrots, grote trampolines, sportvelden, midgetgolf, een rodelbaan, skipistes, vakantiehuizenverhuur, en natuurlijk meren om in te zwemmen en varen. Tijl vond online ook wandelroutes die je door de dichte bossen en over de heuvels leiden, waaronder eentje van 12,5 kilometer die hem wel wat leek. Dus ondanks onze vrees voor drukte, kozen we deze activiteit voor de beloofde zonnige ochtend.

Mijn knappe, fantastische superman had het niet beter kunnen verzinnen weer. Want wat een heerlijke wandeling was dit zeg. Door heerlijk naar hars geurend bos, in het zonnetje, perfecte temperatuur, enigzins klimmend maar niet al te uitdagend, langs meertjes, over een plateau met een dorpje, langs een buitengym, en dwars over skipistes.

Opvallend, als je het vergelijkt met wandelen in Nederland: we zijn tijdens deze hele wandeling (van uiteindelijk 13,5 km) slechts één keer andere mensen tegenkomen. En die waren eigenlijk niet op ons pad, maar een pad dat we kruisten. Pas helemaal aan het einde van deze wandeling, richting de parkeerplaats, zagen we al dat andere vermaak, met wat kinderen in het klimbos (en hun ouders onderaan de bomen), wat groepjes middelbare scholieren uit een leeggelopen touringcar (bus uit Denemarken) en een niet veel voller parkeerterrein dan toen we hier rond 9:30 uur aankwamen. En toegegeven, het is een gewone woensdag vandaag, en op de ijsjesverkoop stond dat 'ie alleen geopend is op donderdag, vrijdag en zaterdag... Maar toch: wat een heerlijk rustig land is het hier zeg.