Hannibal, maar dan zonder olifanten
May 31, 2025 in Belgium ⋅ ☁️ 26 °C
Over een week stap ik nu langs de Zwitserse boorden van Lac Leman. Als alles naar wens verloopt tenminste. Stilaan begin ik weer-apps te consulteren om in te schatten hoe ik me die eerste dagen moet voorstellen.
Ik volg dan de Rhône stroomopwaarts doorheen een indrukwekkend dal tot in Martigny. Vanaf daar plan ik in 3 dagen echt de hoogte in te gaan om de alpenpas 'Col du Grand Saint-Bernard' te bedwingen en zo Italië in te wandelen. De col is wereldberoemd van de Sint-Bernardhonden die met een tonnetje rond de nek gevuld met brandewijn onderkoelde bergwandelaars het leven konden redden.
Een aantal historici vermoeden dat de route over de Grand Saint-Bernard dè route moet geweest zijn die Hannibal nam toen hij tijdens de Punische Oorlogen naar Rome ten aanval trok. Dat hoorde ik in een documentaire op TV. Deze Carthaagse veldheer deed dat, zoals de overlevering vertelt, met een aantal olifanten. Het moet wat geweest zijn. Bij het ontbreken van bruggen waadde hij met deze kolossen door de Rhône om dan de Alpen over te trekken. De pas waarvan sprake ligt ietsje hoger dan 2500m en is voor 3/4e van de tijd bedekt met een dikke sneeuwlaag. Die beesten moesten naast hun eigen gewicht ook bagage en personenhutjes naar boven sleuren. Het moeten van de weinige olifanten geweest zijn die hun poten in echte sneeuw hebben gezet. Een fantastische gedachte. Deze tocht nog een keer overdoen, maar dan zonder dikhuiden, maar met aangepaste kledij en een GPS + paden blijft een even fantastische gedachte. Tenminste dat hoop ik toch, als ik binnen een 10-tal dagen op die iconische klim zelf mijn hartslag de hoogte zal voelen klimmen.
Nu blijkt na een kort vraagje via AI dat Hannibal vermoedelijk toch over de Col de la Traversette (op 2.580 meter hoogte) zou zijn gegaan. Fuck zeg. En ook die tonnetjes onder die langharige honden zouden vermoedelijk een mythe zijn. Is dat nu de kracht van AI? Om heel mijn heroïek naar beneden te halen? Laat mij maar in de veronderstelling leven. In mijn gedachten mag er al eens een kleine historische aanpassing gebeuren. Het is voor een goed doel. Binnen een dag of tien draag ik in gedachten een historische helm en drapeer ik Cartago-stoffen rond mijn heldhaftige lijf. En drink ik in het 'Hospice' op de bergpas dè brandewijn uit een tonnetje die volgens een oeroud recept nog wordt gestookt en enkel ginds te verkrijgen is. ;-)Read more

TravelerTim Voors "Veel mensen zijn bang voor de verveling tijdens een solotocht. Maar mijn geest is mijn Netflix." Enjoy Wim.
TravelerGeniet ervan Wim, het zet aan tot verder nadenken over eerdere plannen/ overwegingen, ik ben benieuwd.