Reisdagboek laatste dagen (16 - 19 mei)
May 22 in Belgium ⋅ ☀️ 26 °C
In de laatste dagen heb ik nog wat door de stad gelopen, wat galleriekes en musea bezocht maar geen spectaculaire verhalen meer te vertellen. Wel opvallend, er zijn nog mooie overblijfselen van oude koloniale gebouwen maar ze zijn bijna allemaal slecht onderhouden en dat vind ik wel jammer.
Op zaterdagavond hoop op wat vertier op/nabij het strand maar buiten een DJ die in openlucht speelt voor 2 man en ne paardekop niets te beleven hier.
Wel maak ik nog een heel intens onweer mee zondagmorgen om 5 uur, vooral heel harde donderslagen en veel neerslag.
Wat zie ik nog zoal:
- De trein in Hanoi rijd door het midden van de stad, dat weten jullie al; de wegen hebben geen automatische slagboom maar er zijn mensen wie hun job is om enkele keren per dag de straat met een soort rijdende afsluiting te blokkeren als de trein er aankomt. Ah ja, men is van plan om die train streets waar je op anderhalve meter van de voorbijrijdende trein iets kan drinken af te schaffen dus wees er snel bij als je dit eens wil ervaren.
- Veel meisjes/dames in hun mooiste outfit zijn bezig met het nemen van Instagram foto's vooral op het strand en aan het water maar ook voor het uithangbord van het luxe hotel hiernaast. Dikwijls is het de vriend of man die fotograaf van dienst is maar ik zie ook professionele fotografen.
- Er is hier ook een MediaMarkt al noemt die hier MediaMart.
- De Lays chips staander in de kleine shop hier wordt door iemand extern op orde gezet. De dame komt aan per scooter, vult staander aan en rangschikt alles netjes. Daarna neemt ze een foto. Makkelijk jobke.
- Veel ratten als het wat donkerder wordt, ook in de buurt van mijn hotel. En doorheen gans de reis toch wel regelmatig ééntje gezien.
Op de luchthaven in Vietnam had ik met de overschot van mijn Vietnamees geld nog een fles lokale vodka gekocht maar helaas in Turkije moeten afgeven bij de security control. Ik argumenteer nog met de norse Turk dat de flesdop verzegeld is maar neen, volgens hem moet het plastic zakje waar de fles in zit ook verzegeld zijn. Tja, ik ga niet moeilijk doen voor 9€. Ik kijk wel waar hij de fles zet, ga wat verder, keer terug en de fles is al verdwenen... in de "officiele vuilbak" of al ergens in een rugzakske?
Nog wat algemene weetjes:
- In de toeristische zones zijn veel vuilbakken aanwezig die in de late uren geleegd worden. Ook zie ik veel locals hun zakske vuil gewoon tegen een paal of boom smijten en 's morgens is dit ook opgeruimd. In de niet toeristische gebieden smijt men ook vanalles opt straat maar daar blijft het een ganse tijd liggen denk ik.
- Geen enkele taxichauffeur heeft met mij een gesprek proberen aan te knopen. Heel opvallend want op al mijn vorige reizen was dit wel anders al was het maar om hun soms beperkt Engels te oefenen. Te druk verkeer en al hun aandacht hiervoor nodig?
- Ik heb Vietnamese mannen wel alcohol zien drinken maar dikwijls drinken ze iets zonder alcohol; ik denk niet dat ik 1 dronken Vietnamees gezien heb.
- Blikjes, plastic en karton wordt uit vuilbakken gehaald, vooral door oudere mensen, want dat brengt nog iets op bij de grotere vuilnis handelaars die alles bijeen pressen en dan weer verder verkopen.
- Er zijn veel "bewakingsfuncties" maar weinig echte bewakers, lees: veel mensen die iets (bij)verdienen door een soort officieel kostuum aan te trekken maar eigenlijk overbodig zijn want Vietnam is een super veilig land.
- De gemiddelde (jonge?) Vietnamees ruimt niet op, bijvoorbeeld: aan zo'n klein shopke met enkele stoelen staat ook altijd een vuilbak maar ze laten alles gewoon achter op de tafel of op de grond.
- Turnen in alle vormen is een onderdeel van de cultuur zowel in de ochtend als in de avond en dit vooral, maar niet alleen, door oudere mensen.
- "De" Vietnamees heeft een stuurs uiterlijk maar daarachter zit meestal een heel vriendelijk persoon.
- Het constante getoeter van scooters, auto's, bussen, enz. ervaren wij als agressief maar is helemaal zo niet bedoeld, het is gewoon een waarschuwing zo van "let op".
En dan de algemene indruk van Vietnam. Ik heb een hele mooie reis gemaakt met enkele super mooie uitschieters. Maar mijn gevoel is wel, ik heb Vietnam gezien, het was mooi maar niet om er een tweede keer naartoe te gaan. Geen enkele plaats waar ik geweest ben heeft mijn hart "echt" gestolen en dat was op vorige reizen altijd wel ergens het geval.
Kan ik een reis naar ginder aanbevelen? Zeer zeker, echt mooie dingen te zien maar deze vind je ook in andere Zuid-Aziatische landen. Eén duidelijk voorbeeld: de tempels in Cambodja zijn zoveel mooier dan in Vietnam maar dat is misschien wel een subjectief gevoel.
Zo, dit is dan ook het einde van de reisblog. Een welgemeende dikke merci voor het volgen van mijn avonturen en voor al de aanmoedigingen om te blijven schrijven. Het vraagt onderweg wel wat tijd maar het is ook voor mij achteraf, soms jaren later, zo leuk om dit alles zelf terug te lezen; ik zie mezelf dan terug in al die situaties en ben precies terug op reis.
Nog één heel speciale dankuwel en dat is natuurlijk voor mijn lieveke dankzij wie ik weer een hele mooie reis heb mogen beleven, de negende "reis van mijn leven". Komt er nog een tiende? De toekomst zal het uitwijzen maar nu vooral nog nagenieten van deze Vietnam reis.Read more