- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 93
- Wednesday, April 10, 2024 at 1:03 PM
- ☁️ 6 °C
- Altitude: 5,028 m
BoliviaAilaico16°18’8” S 68°6’36” W
Charquini, Laguna Esmeralda & Route 36
April 10, 2024 in Bolivia ⋅ ☁️ 6 °C
Po dni plném odpočívání byl opět čas na nějaký výlet. V 8 ráno nás opět nabrala dodávka před hotelem a my vyrazili směrem k hoře Charquini, kde leží laguna Esmeralda.
Když jsme se konečně vymotali z La Paz, sjeli jsme z normální silnice a jeli po úzké cestě, vedle které byl obří sráz dolů. Jízda tam nám připomínala death road, v dodávce se ale člověk necítí až tak dobře. Navíc jsme v jednom místě museli projet skrz menší řeku. Řidič však přesně vypočítal, že 7 lidí musí vystoupit z auta, abychom projeli a všechno klaplo. K tomuhle pocitu se skvěle hodila naše první zastávka.
Jednalo se o malý hřbitov, který vzpomíná na zmasakrované horníky. Normálně tu je navíc nádherný výhled na horu Huayna Potosi, u nás však byla schovaná za mraky. Tady jsme navíc měli možnost koupit si něco malého k jídlu a k pití - my jsme již tradičně vzali čaj z lístků koky, protože laguna leží ve výšce 5000 m.n.m.
Dodávka nás dovezla na parkoviště asi 300 výškových metrů pod lagunou, kde nám rozdali jídlo a pití. To bylo v ceně zájezdu. Odsud jsme společně vyrazili nahoru. První zastávka přišla už asi po 10 minutách a trvala na náš vkus až moc dlouho. Zeptali jsme se průvodkyně, jestli můžeme jít napřed. To nám dovolila a my mohli pokračovat vlastním tempem a neměli žádné lidi před sebou, kteří by nám kazili výhled na okolí.
Po přibližně hodině chůze se nám otevřel pohled na lagunu Esmeralda. Voda byla krásně namodralá - sice ne tak výrazně jako Laguna 69 v Peru, ale to se nedá srovnávat.
Díky našemu tempu jsme tu byli sami a pár minut si užili lagunu jenom pro sebe. Když dorazil zbytek, dali jsme si všichni svačinu, udělali pár fotek a šli opět dolů.
Zpátky v La Paz jsme si chtěli dát pizzu z vyhlášené pizzerie, ta ale otevírala až v 17:00 a tak jsme si holt museli jít sednout do baru a tam počkat. Naše ubytování naštěstí leží asi 3 minuty chůze od pizzerie, takže jsme si jídlo vzali s sebou, zalezli do postele a pustili si film.
Dnešek je náš poslední den v La Paz a ještě jednu věc tady musíme zažít - bar Route 36. Nastavili jsme budíka na 22:00 a šli spát, abychom měli dost sil na noc. Informace o lokalitě Route 36 nejsou nikde dostupné a dá se tam dostat jen tak, že se člověk zeptá taxikářů a ti ho tam dovezou. Ne však každý taxikář ví, kde to je. Lokalita se prý navíc mění asi každý měsíc. My měli štěstí, protože hned první taxikář věděl, kam potřebujeme jet a za ani ne 15 minut jsme byli na místě.
Večer jsme si náramně užili a dorazili domu kolem čtvrté ráno. Ještě jsme zabalili pár věcí, aby toho po vstávání nebylo až tolik, a šli spát.Read more