- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 6
- Thursday, April 10, 2025 at 3:50 PM
- ☀️ 22 °C
- Altitude: 14 m
Japan徳島市34°4’14” N 134°33’7” E
Dag 5 - PAQ hostel (88/~1200km)

Ik zou gisteravond contact met Joan opnemen via instagram, maar iets ging niet goed en mijn berichtje kwam niet aan. We slapen vanavond weer op dezelfde plek (gisteravond verschillende accommodaties, maar ze lagen langs elkaar). Ik ging lopen en zag al snel Joan in de verte staan.
Ze bekeek een kraai die met een tak in zijn bek op een telefoonkabel (?) aan het balanceren was. Waar de kabel bij de hoge paal samenkwam had de kraai een nestje gebouwd.
Vandaag stonden er 3 tempels op het schema, en het was 20km naar ons hotel. Onderweg zijn de nog bij de konbini gestopt voor een creme brulee ijsje!
De route liep veel langs drukke wegen, dus soms namen we een alternatief pad om de drukte te ontwijken. Onderweg kwamen we nog een groepje van 4 Nederlanders tegen! Ze droegen geen pelgrimskleding en het leek erop dat ze er echt alleen voor het wandelen waren en niet voor het spirituele deel van de Shikoku Henro. Dit was wel opvallend omdat de meesten toch wel iets aan hebben wat ze herkenbaar maken als pelgrim. We liepen een stukje met z'n zessen samen, totdat het groepje aangaf te gaan pauzeren voor koffie. Joan en ik doen de laatste tempels weer met z'n tweetjes.
Eenmaal bij ons hostel in het centrum van Tokushima informeerde Joan naar een masseuse in de buurt. Het was een beetje bedoelt als grapje maar na even op bed bijgekomen te zijn liepen we richting het winkelcentrum. Joan nam een nek en schoudermassage (15 min voor een tientje!). Een oude vrouw was net klaar en begon een gesprek met ons aan te gaan terwijl we wachten tot Joan opgehaald werd. Ze kon geen Engels en praatte snel, dus veel kon ik ee niet van maken. Ze vond het geweldig dat we pelgrims waren en ze gaf mij een zakje met donut holes. Ik gaf haar een ansichtkaartje uit Nederland als bedankje, en ze wilde graag dat ik mijn naam erop schreef.
Laterna legde de masseuse uit dat ze eigenlijk een grote operatie moest ondergaan, maar ze wendde zich tot Kōbō Daishi en ineens was het niet meer nodig. 21 april was voor haar daarom een speciale dag (ik weet niet of de op 21 april bidde, of te horen kreeg dat de operatie niet meer nodig was), en toen Joan aangaf dat haar verjaardag op dezelfde dag viel was ze bijna in shock.
Na de massage gingen we naar de Daiso! Joan had nog wat spulletjes nodig en ik ook. Na war nieuwe labello te hebben gehaald gingen we naar Tokushima Menoh Ramen en hadden we een verrukkelijke knoflook ramen.
Voldaan en moe weer terug naar ons hostel en onze bedjes in gedoken.Read more