• Dag 6 Hiken en gletser

August 26, 2023 in Iceland ⋅ 🌧 11 °C

7:15 uur We zitten nu in het zuid-oosten van IJsland en rijden vandaag langs de grootste gletsjer van IJsland. Qua oppervlakte is het, na Antarctica en Groenland, de 3e grootste van de wereld.
    Opgestaan om 7 uur en het regent! De eerste dag dat we wakker worden en het regent, dus geen klacht van mijn kant. De weersvoorspelling voor vandaag is niet zo goed: regen en lagere temperatuur. Dat wordt wennen na de afgelopen dagen met mooi weer en prima temperaturen, vandaag wordt het ongeveer 13 graden.
    Eerst maar aankleden en ontbijten, misschien valt het daarna mee.
    Het is nu 17:40 uur en we zijn onderweg naar ons hotel in Höfn. Vanmorgen is het droog gebleven, maar gedurende de middag viel er toch een lichte motregen.
    Vanmorgen hebben we een wandeling in het National Park in Scaftöfell gemaakt, met deels uitzicht op de grote gletsjer. Hier hebben we ook geluncht. Na de lunch zijn we naar Suinafellsjuköll gegaan, een uitloper van de gletsjer. Hier hebben we even rondgelopen over de bevroren delen. Het was gaan regenen en het was koud geworden. Jammer, want hierna stond een boottocht over de lagune Juköllsarlon op het programma.
    De boottocht begon met naar de aanlegsteiger rijden met het amfibievoertuig, en daarna reden we het water in. Een mooi gezicht om tussen de ijsschotsen, die van de gletsjer afbreken te varen.
    Vervolgens zijn we nog naar Diamond Beach gegaan: de plek waar de ijsschotsen in het zeewater terecht komt. De ijsschotsen worden door de kracht van de zee terug geworpen op het zwarte strand. Op hef strand hebben ook nog een paar robben zien zwemmen.
    Nu in de bus, opwarmen en geeuwed dit verslag geschreven. De drukke dagen beginnen zijn tol te eisen.....