• Bealey Spur Track

December 22, 2025 in New Zealand ⋅ ⛅ 22 °C

Vanochtend zou het ook nog mooi weer zijn, dus ook vandaag weer een mooie wandeling! Na een kwartiertje rijden stond ik aan de voet van de Bealey Spur Track, een wandeling waarbij je prachtig uitzicht hebt over de Waimakariri River, en de samenkomst met de Bealey River. En natuurlijk ook weer fantastische bergen erbij :).

Begin van de middag begon het inderdaad harder te waaien, kwam de bewolking terug, en in de bus kwamen de eerste druppels weer naar beneden. In Hokitika ben ik gestopt voor wat boodschappen en een volle tank, want ondanks dat het een klein dorpje is (met veeeeel te brede wegen), zijn hier wel de laatste goede voorzieningen voordat je Franz Josef ingaat. Tien kilometer verderop was m'n overnachtingsplek, Lake Mahinapua. Hier was zowaar een douche aanwezig, dus na 5 dagen kon ik weer eens douchen! Ijs en ijskoud weliswaar, maar toch heel fijn. Het vogelnestje recht boven de douche waar pa en ma vogel in alle drukte voedsel kwamen brengen voor de kleintjes, zorgde voor wat goede afleiding van de kou.

Het begrip snelweg wordt hier iets anders begrepen dan in Nederland. Er zijn vrijwel alleen maar eenbaans snelwegen, State Highways, en die zitten vol scherpe bochten en verrassend veel eenrichtings bruggetjes, waardoor de maximum snelheid soms op zelfs 25 zit, en je regelmatig stilstaat te wachten tot de brug vrij is (en die kunnen lang zijn). Omdat het éénbaans is, is het ook vaak in een treintje rijden achter een vrachtwagen, of achter een Toyota uit 1995 die het moeilijk vindt om de berg op te komen (oeps). Het rijden vergt dus enige concentratie en het oog wordt getraind op het spotten van plekjes om verkeer in te laten halen.