• Alex Knob Track (Franz Josef Glacier)

December 24, 2025 in New Zealand ⋅ ☁️ 19 °C

Ondanks dat er de hele dag regen voorspeld stond en ik er een hard hoofd in had om de Alex Knob Track te lopen, een vrij lange wandeling, werd ik wakker met een lekker ochtendzonnetje. Genoeg reden om als een malle de motor aan te zwengelen en naar de wandeling te rijden!

De track is 16 kilometer, en heeft ruim 1200 hoogtemeters, van 87 naar 1303 meter hoogte. De eerste helft ging door super groen bos, waar echt elk stukje begroeid was met mos of planten. Daarna brak het wat open, en kon je de eerste glimpen van de Franz Josef gletsjer zien! Eenmaal bovenop kwam ik letterlijk in de wolken terecht. Onder me zag ik de wolken ontstaan, en langzaamaan kwamen die op ooghoogte en boven me. Hopend op een heldere lucht heb ik nog geluncht met een Fransman die later ook nog de top bereikte. Wat het bijzondere aan deze plek was, vond ik voornamelijk hoe dicht deze bergen bij de zee liggen. Op de top van Alex Knob kon je rechts de zee zien, en links de bergen met de gletsjer; hemelsbreed is het maar 20 kilometer! De gletsjer zelf is 12 kilometer lang, en is vernoemd naar de gelijknamige eerste keizer van Oostenrijk, door een Oostenrijkse geoloog (die om z'n eigen ego nog wat te boosten een dorp zo'n 100 kilometer verderop naar zichzelf heeft genoemd (Haast)). De Maori benaming is Kā Roimata o Hine Hukatere, de tranen van Hine Hukatere. Hine Hukatere hield van bergbeklimmen en haalde haar geliefde Tuawe over om mee te gaan, maar een lawine sleurde hem van de bergtop, waarna hij stierf. Omdat iedereen in de gemeenschap om hem rouwde, stroomden vele tranen de berg af. Rangi, de Hemelvader, kreeg medelijden en bevroor de tranen, waardoor de gletsjer ontstond. Gratis stukkie cultuur van mij.

Inmiddels jeuken m'n benen trouwens non-stop. Ze zitten vol met Sandflies beten, en het jeukt als een malle.