• Day 23 - 41 km - Devils Tower

August 28 in the United States ⋅ ☀️ 32 °C

Dnešní den jsem pojal jako takový odpočinkově-poznávací. Trochu jsem změnil původní plán a poprvé od začátku cesty jsem zůstal dva dny na jednom místě.

Asi dvacet kilometrů od městečka Hulett, kam jsem včera přijel, leží totiž Devils Tower, nejstarší národní památka Spojených států a jedno z nejposvátnějších míst pro indiánské kmeny severních Plání. A tak jsem usoudil, že už se sem asi znovu nikdy nepodívám a že by byla škoda tohle zajímavé místo jen tak minout.

Ráno v klidu kávička a kobliha z pumpy odnaproti, věci nechávám v kempu a jen tak nalehko odjíždím na kole směr Devils Tower.

A snad víc než slovní popis vám řekne pár přiložených fotografií z dnešního výletu a na závěr indiánská legenda o vzniku tohoto přírodního útvaru:

Sedm dívek si spokojeně hrálo v místě dnešní skály. Byly veselé, bezstarostné, když tu se znenadání objevil obrovský medvěd, který začal dívky pronásledovat. Ve snaze uniknout medvědovi dívky vylezly na vrchol skály, padly na kolena a začaly se modlit, aby byly zachráněny.

Velký Duch vyslyšel jejich modlitby a zařídil, aby skála začala mohutnět a zároveň růst směrem k nebesům, aby medvěd neměl šanci dívky dostihnout. Ale ani medvěd samozřejmě svůj boj nevzdával. Jak se snažil na skálu za každou cenu vylézt, zanechával svými obrovskými drápy rýhy ve skále, které jsou dodnes viditelné a pro skálu charakteristické.

Navzdory jeho velkému snažení se mu nepodařilo dívky chytit. Ty se zatím šťastně vznesly až k obloze, kde se proměnily ve hvězdokupu Plejády, někdy nazývané Sedm sester.

Ivo.