• Day 41 - 118 km - Cestující v dešti

September 15 in the United States ⋅ 🌧 18 °C

Ráno kouknu z okna, pak na předpověď počasí a chtěl bych být někde jinde. Venku leje jako z konve, předpověď hlásí déšť na celý den, snad jenom to tornádo si našlo jinou cestu.

Ale jiná možnost než vyrazit na cestu stejně není, tak o čem mudrovat 🤷. Pořádně se ještě nasnídám, možná to bude jediné jídlo na celý den a pak vyrážím. Nejhorší jsou ty první minuty, než tělo vstřebá přechod ze sucha a tepla do deště, než promokne, pak už je to jedno, problém je spíš v psychice, přijmout fakt, že to takhle bude celý den.

Začátek nic moc, leje, navíc trasa vede po dvouproudové silnici, kde každý průjezd kamionu ještě zvýrazní vodní sprchu, ale asi po hodině se cesta odklání na vedlejší okresní silnice, krajina začíná být zajímavější, přibývá stromů, cesta není přímka, kde vidíte deset mil před sebe, ale různě se klikatí, kdyby tolik nepršelo, docela bych si to užíval. To už jsem mezitím překročil hranice a ocitl jsem se ve státě Iowa. Zřejmě zlý duch Nebrasák už tady ztratil své kouzlo a proto ty změny k lepšímu. Za další hodinu dokonce přestává pršet a moje nálada se výrazně zlepšuje.

Krátce po poledni končím krátkou návštěvu ve státě Iowa a další na řadě je Missouri.

Déšť se během dne několikrát vrací, aby se na závěr vrátil definitivně. Do plánovaného cíle už moc nezbývá, ale jsem už zase totálně promočený. Hřeje mě ale představa, že na konci mě čeká motel, kde neprší, kde je teplá sprcha a postel.

Přijíždím k motelu a na dveřích recepce svítí neonový nápis No vacancy. Prší, mám toho tak akorát a teď tohle? Jdu ke dveřím, beru za kliku, zamčeno.

Někdy jsou chvíle, kdy je potřeba se vzepřít realitě. Dveře jsou sice zavřené, ale uvnitř se svítí. Zabouchám na okénko a světe div se, uvnitř se ozvou nějaké zvuky, dveře se otevřou a objeví se paní. Udělám psí oči a ptám se na volný pokoj. Asi jsem vypadal dost zuboženě, protože mě zve dál, někam volá a pak povídá, že její syn taky jezdí na kole.

Pokoj se nakonec našel a já tímto zdravím jejího syna, ač ho vůbec neznám 🙋.

Ivo.