• Zadar

September 2, 2024 in Croatia ⋅ ⛅ 32 °C

Wylądowaliśmy. Szukamy jakiegoś rozkładu autobusowego z lotniska do centrum i okazuje się, że przed chwilą odjechał autobusu i trzeba czekać w związku z tym bierzemy bolta, który był w całkiem przystępnej cenie i mamy podwózkę pod same drzwi. Jest wcześniej rano więc zameldować się jeszcze nie możemy, ale na szczęście właściciel pozwala nam skorzystać z łazienki i zostawić swoje plecaki w jakimś kantorku.
    Przebrani i na lekko ruszamy na miasto. Spacerujemy, odkrywamy nowe miejsca i podziwiamy krajobrazy. Przechodząc przez miasto próbujemy się dowiedzieć jakie są koszty i kierunki wycieczek. Po południu trafiamy na Anię, Polkę, która współpracuje z lokalnym biurem podróży i nagania im turystów. Przede wszystkim Polaków. Też wzięliśmy do niej kontakt, ponieważ była bardzo miła, wszystko wytłumaczyła tak jak ceniliśmy i podała nam ciekawe, nieoczywiste kierunki w samym Zadarze. W tym dniu też byliśmy umówieni na wypożyczenie samochodu. Udało nam się wypożyczyć tego małego fiata w hybrydzie i byliśmy szczęśliwi, że następnego dnia rano możemy udać się w podróż "własnym" samochodem do Bośni i Hercegowiny. Po odebraniu kluczyków od razu jedziemy na zakupy i do mieszkania zaparkować i wszystko naszykować na następny poranek. Wieczorem idziemy na spacer nad morze i przypadkiem udaje nam się trafić na samochód marki "Yugo"!