Bydgoszcz
September 2, 2024 in Poland ⋅ ☀️ 20 °C
Lot z Gdańska do Zadaru
Zadar
September 2, 2024 in Croatia ⋅ ⛅ 32 °C
Wylądowaliśmy. Szukamy jakiegoś rozkładu autobusowego z lotniska do centrum i okazuje się, że przed chwilą odjechał autobusu i trzeba czekać w związku z tym bierzemy bolta, który był wRead more
Mostar
September 3, 2024 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 33 °C
Wstajemy wcześniej rano i ruszamy. Po całej szerokości przecinamy Chorwację, jadąc górskimi wioskami. Dojechaliśmy do granicy, podajemy paszporty, dokumenty od samochodu i bez większychRead more
Sarajewo
September 3, 2024 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ⛅ 31 °C
Droga do Sarajewa była niby prosta a jednak bardzo wymagająca. Prawie same sempertyny, wieczne podjazdy i zjazdy, wąskie drogo, sporo tuneli i mostów. Trzeba było być ostrożnym na każdymRead more
Sarajewo
September 4, 2024 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 27 °C
Kolejny cały dzień zostajemy w Sarajewie. Spacerując widujemy sporo czerwonych "plam". Ale my szukamy tej szczególnej, obok targowiska. Tej z odłamkiem w środku. Te plamy symbolizują miejsca, wRead more
Zadar
September 5, 2024 in Croatia ⋅ 🌬 29 °C
Większość dnia zajął nam powrót samochodem do Zadaru. Po drodze zatrzymaliśmy się w kilku miejscach z ładnymi widokami i raz musieliśmy zawracać gdyż źle nas poprowadziła nawigacja,Read more
Park Narodowy Kornati
September 6, 2024 in Croatia ⋅ ☁️ 26 °C
Czas zacząć zwiedzać Chorwację. Korzystając z ofert Pani Ani udajemy się do Parku Narodowego Kornati. Ze względu, że jest to park wyspiarski poruszany się statkiem i opływamy najciekawszeRead more
Park Narodowy Jeziora Plitwickie
September 7, 2024 in Croatia ⋅ ⛅ 27 °C
Następnego dnia rano wyjeżdżamy wycieczką do Parku Narodowego Jeziora Plitwickie. Przechodząc ten Park spokojnym tempem zleciała nam duża część dnia. Jedno z najpiękniejszych miejsc wRead more
Skradin i Park Narodowy Krka
September 8, 2024 in Croatia ⋅ ☁️ 31 °C
W ostatnim dniu pobytu w Zadarze wykupiliśmy jeszcze jedną wycieczkę. Tym razem do Parku Narodowego Krka. Wodospady ładne, park też niczego sobie ale przez to, że byliśmy tam dzień po wizycieRead more
Split
September 9, 2024 in Croatia ⋅ 🌧 25 °C
Dzień deszczowy, a ja zostaję na dalszą podróż sam i udaje się w kierunku Dubrownika. Wsiadam w autobus do Splitu i tam mam chwilę czasu na przesiadkę. Okazuje się, że do samego DubrownikaRead more
Dubrownik
September 9, 2024 in Croatia ⋅ 🌧 23 °C
Po dojechaniu do Dubrownika, muszę trochę przebutować z plecakiem do mojego hostelu. Po drodze dostrzegam pomnik Jana Pawła II. Po dotarciu melduje się, zostawiam plecak i w tym deszczowoRead more
Budva
September 10, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 25 °C
Kolejnego dnia udaje się do Budvy, czyli do Czarnogóry. Postanowiłem wybrać prom. Płynąć pierwszy raz takim promem nie do końca wiedziałem co mnie czeka. Prom płynął szybko, a na falachRead more
Tirana
September 11, 2024 in Albania ⋅ ☀️ 27 °C
Z Czarnogóry wyruszyłem w kierunku Albani. Po dotarciu na granicę pogranicznik z Czarnogóra wziął mój paszport, zeskanował w specjalnym urządzeniu, oddał i powiedział, że wszystko ok,Read more
Bovilla Lake
September 12, 2024 in Albania ⋅ ☀️ 28 °C
Następnego dnia rano wyruszyłem na wycieczkę do Bovilla Lake. Jadąc w stronę jeziora po drodze minęliśmy samochód osobowy transportujący na dachu żywego barana. Po dotarciu pod góręRead more
Berat
September 13, 2024 in Albania ⋅ ⛅ 24 °C
Rano mimo deszczu postanowiłem dojechać do Berat. Udałem na miasto szukać autobusu, który mnie tam zawiezie. Podjechałem miejskim autobusem na plac, na którym było mnóstwo autobusówRead more
Skopje
September 14, 2024 in North Macedonia ⋅ ☀️ 22 °C
Kolejnym moim przystankiem była Macedonia Północna, a dokładniej jej stolica czyli Skopje. W tym mieście od razu poczułem inny klimat. Dworzec autobusowy wyglądał trochę przerażająco aleRead more
Kanion Matka
September 15, 2024 in North Macedonia ⋅ ☁️ 17 °C
W kolejnym dniu udałem się na krótką wycieczkę do Kanionu Matka. Widoki niesamowite, mijaliśmy tamę, odwiedziliśmy jaskinię i byliśmy na panoramie Skopje. Niesamowity widok na miasto.Read more
Prisztina
September 16, 2024 in Kosovo ⋅ ⛅ 11 °C
Ostatnim państwem na tym wyjeździe jest Kosowo. Na początku udaliśmy się do stolicy czyli Prisztiny. Miasto nie za wielkie, ale ładne. Ciężko było się oprzeć możliwości panoramy.Read more
Gračanica
September 16, 2024 in Kosovo ⋅ ⛅ 14 °C
Odwiedziliśmy również świątynie w Gracanica. Zabytkowa i ładna. Ciekawą sprawą było widzieć na rondzie serbskie flagi, przecież jesteśmy w Kosowie
Sanktuarium niedźwiedzi
September 16, 2024 in Kosovo ⋅ ☀️ 15 °C
Na koniec dnia odwiedziliśmy Sanktuarium niedźwiedzi. Są tam niedźwiedzie, które zostały uwolnione z ludzkiej niewoli z regionu. Niesamowite było z bliska zobaczyć tak duże stworzenia.Read more
Skopje
September 17, 2024 in North Macedonia ⋅ ☁️ 22 °C
Ostatni dzień był dniem luźnego spacerowania po Skopje i odkrywania kolejnych pomników, których tutaj było mnóstwo. Na obiad byłem w restauracji, do której wejście było przez blokRead more
Warszawa
September 18, 2024 in Poland ⋅ ☀️ 23 °C
Nadszedł ostatni dzień podróży. Trzeba spakować plecak i wyruszyć z nim na miasto. Korzystając z ostatnich godzin pobytu w Macedonii szukam miejsca na śniadanie żeby pozbyć się ostatnichRead more
Bydgoszcz
September 18, 2024 in Poland ⋅ 🌙 20 °C