Jedziemy do Bled
September 18 in Poland ⋅ ⛅ 9 °C
Ruszyliśmy o 3 w nocy. Cel jezioro Bled na Słowenii. Do przejechania mieliśmy 780km i czas ok 9h. O godz 4 byliśmy w Czechach, o 6 w Austrii, a o 11 wjechaliśmy do Słowenii
Bled
September 18 in Slovenia ⋅ ☀️ 20 °C
Ok. 12 dojechaliśmy na parking za który zapłacimy 15EUR. Zapłacimy bo nie mamy gotówki i mamy zapłacić jak wrócimy. Poszliśmy pospacerować w pobliżu jeziora i weszliśmy do góry w pobliże zamku
Bohinjska Bistrica
September 18 in Slovenia ⋅ ☀️ 22 °C
Dojechaliśmy do miejsca gdzie mamy nocleg. Po rozpakowaniu podstawowych gratów poszliśmy na zakupy i spacer. Po ok 20h na nogach idę spać
Vogel
September 19 in Slovenia ⋅ ☀️ 19 °C
O 10:30 wjeżdżaliśmy kolejka na Rjava Skala. Stamtąd poszliśmy na spacer i okazało się że jest kolejna kolejka na Orlove glave. Tutaj znajdował się Wishing Bell. Z Orlove glave poszedłem naRead more
Plażowanie nad Bohinjsko
September 19 in Slovenia ⋅ ☀️ 25 °C
Poszliśmy na pobliską plażę nad jeziorem Bohinjsko. Mieliśmy następnie jechać na wodospad Savica ale spędziliśmy na Vogel więcej czasu niż myśleliśmy, dlatego plan się lekko zmienił.Read more
Wodospad Savica
September 20 in Slovenia ⋅ ☀️ 21 °C
Pojechaliśmy na wodospad Savica. Wejście kosztowało 4EUR i do przejścia mieliśmy ponad 500 schodów. Wodospad ma 78m wysokości i wpada do jeziora które ma 40m głębokości.
Jezioro Bohinjsko
September 20 in Slovenia ⋅ ☀️ 24 °C
Zatrzymaliśmy się nad jeziorem Bohinjsko ale tylko na krótką chwilę bo Witek zasnął w aucie i nie chcieliśmy go budzić przed dalszą podróżą samochodem
Wyspa na Bled
September 20 in Slovenia ⋅ ☀️ 24 °C
Popłynęliśmy w rejs na wyspę na jeziorze Bled łodzią 'pletna'. Łódź płynie 25min i jest napędzana wiosłami. Na wyspie mieliśmy 45min czasu na zwiedzanie. Znajduje się na niej kościółRead more
Słoweński obiad
September 20 in Slovenia ⋅ ⛅ 26 °C
Zamówiliśmy dzisiaj słoweński obiad: dla mnie ser Bohinjsko, a dla Werki gulasz wołowy. Witek z kolei próbuje smaków nugetsów z frytkami z każdego zakątka świata
Chill na plaży nad Bohinjskiem
September 20 in Slovenia ⋅ ☁️ 24 °C
Po obiedzie czilowaliśmy się na plaży nad Bohinjskiem, a wieczorem poszliśmy jeszcze na zakupy. Jutro jedziemy dalej
Ruszamy dalej
September 21 in Slovenia ⋅ ☀️ 15 °C
Wstaliśmy o 6 i spakowaliśmy się na dalszą podróż. Ok. 8 wyjechaliśmy. Mieliśmy trochę ponad 5h drogi przed sobą
Camp
September 21 in Croatia ⋅ ⛅ 27 °C
Ok 14 dojechaliśmy na camp- Aminess Style Camping Avalona Resort. Wybraliśmy parcelę 76 i rozłożyliśmy nasz obóz. Potem poszliśmy na baseny i na spacer po kempingu
Pag
September 22 in Croatia ⋅ ⛅ 25 °C
Dzisiaj przywitała nas mała awaria lodówki - rozlało się mleko w środku i musieliśmy wszystko wyjąć, umyć i z powrotem włożyć. Następnie pojechaliśmy do miejscowości Pag na krótkie zwiedzanie
Chill na campie
September 22 in Croatia ⋅ ☁️ 26 °C
Resztę dnia spędziliśmy na basenach, a później z pizzą na wynos na plaży, układając dinozaury z kamieni
Most na Pag
September 23 in Croatia ⋅ ☁️ 23 °C
Wracając zatrzymaliśmy się na punkcie widokowym na most prowadzący na wyspę. Poza tym była tam jakaś stara forteca i mieszkało mnóstwo kotów
Burza
September 24 in Croatia ⋅ 🌧 22 °C
W nocy przyszła burza i ulewa. O 3:00 obudziłem się i zwijałem tarpa żeby nam go nie wywiało. Padało i grzmiało tak już do rana. Poszliśmy na chwilę na park wodny ale Witkowi było zimno,Read more
Pranie o zachodzie słońca
September 24 in Croatia ⋅ ☁️ 22 °C
Zebraliśmy dzisiaj na pranie, które kosztowali 10 erło. Mieliśmy 50 minut czasu więc wzięliśmy piwko i poszliśmy na zachód słońca.
Vielka Paklenica
September 25 in Croatia ⋅ ☀️ 18 °C
Pojechaliśmy do parku narodowego Paklenica. Wybraliśmy Kanion Wielka Paklenica i trasę do jaskini. Trasa na ok 1.5h Po drodze mijaliśmy wiele wspinaczy w akcji
Manita Peć
September 25 in Croatia ⋅ ☀️ 19 °C
Dalej odbiliśmy że szlaku do jaskini Manita Peć. Wejście kosztuje 5 erło. Dojście pod jaskinie zajęło nam ok 2h, w czasie którego zrobiliśmy 500m przewyższenia. Jaskinia miała ok 40mRead more
Dzień bez planu
September 26 in Croatia ⋅ ☀️ 22 °C
Dzisiejszy dzień bez planu rozpoczęliśmy spacerem do pobliskiego punktu widokowego z flagą. Później poszliśmy do parku wodnego, a następnie pojechaliśmy na plażę.
Krka
September 27 in Croatia ⋅ ☀️ 22 °C
Odwiedzamy Park Narodowy Krka, która ma około 1000 wodospadów. Wejście kosztuje 40 erło i wliczony w cenę jest rejs ze Skradin pod wodospad Skradinski Buk. Tam przeszliśmy ścieżką zRead more
Roški Slap
September 27 in Croatia ⋅ ☀️ 24 °C
Kolejny punk to Roski Slap, gdzie były wodospady przez budynek, pod schodami i stół z baru w wodzie. Później wspinaliśmy się na punkt widokowy z którego było widać lepiej całe miejsce
Life on Mars
September 28 in Croatia ⋅ ☀️ 21 °C
Spacerowaliśmy kawałkiem trasy Life on Mars. Mieliśmy słoneczną pogodę ale za to bardzo wietrzną.
Novalja
September 29 in Croatia ⋅ ☀️ 19 °C
Dzień zaczęliśmy od kawy w miejscowości Novalja
Life on Mars vol 2
September 29 in Croatia ⋅ ☀️ 20 °C
Czując lekki niedosyt po wczoraj wybraliśmy się jeszcze raz na trasę Life on Mars i powędrowaliśmy dalej. Dotarliśmy do ukrytej zatoczki z plaża na której byliśmy sami