• Widmo

• Permulaan perjalanan
    18 September 2025
  • Bled

18 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 20 °C

Ok. 12 dojechaliśmy na parking za który zapłacimy 15EUR. Zapłacimy bo nie mamy gotówki i mamy zapłacić jak wrócimy. Poszliśmy pospacerować w pobliżu jeziora i weszliśmy do góry w pobliże zamku

• Vogel

19 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 19 °C

O 10:30 wjeżdżaliśmy kolejka na Rjava Skala. Stamtąd poszliśmy na spacer i okazało się że jest kolejna kolejka na Orlove glave. Tutaj znajdował się Wishing Bell. Z Orlove glave poszedłem na szczyt Sija - 1880m. Trasa w sumie miała 270m przewyższenia i ok 3km co zajęło ok. 1h.Baca lagi

• Plażowanie nad Bohinjsko

19 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 25 °C

Poszliśmy na pobliską plażę nad jeziorem Bohinjsko. Mieliśmy następnie jechać na wodospad Savica ale spędziliśmy na Vogel więcej czasu niż myśleliśmy, dlatego plan się lekko zmienił. Wróciliśmy do pokoju na kawę i potem poszliśmy na spacerBaca lagi

• Wodospad Savica

20 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 21 °C

Pojechaliśmy na wodospad Savica. Wejście kosztowało 4EUR i do przejścia mieliśmy ponad 500 schodów. Wodospad ma 78m wysokości i wpada do jeziora które ma 40m głębokości.

• Jezioro Bohinjsko

20 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 24 °C

Zatrzymaliśmy się nad jeziorem Bohinjsko ale tylko na krótką chwilę bo Witek zasnął w aucie i nie chcieliśmy go budzić przed dalszą podróżą samochodem

• Wyspa na Bled

20 September 2025, Slovenia ⋅ ☀️ 24 °C

Popłynęliśmy w rejs na wyspę na jeziorze Bled łodzią 'pletna'. Łódź płynie 25min i jest napędzana wiosłami. Na wyspie mieliśmy 45min czasu na zwiedzanie. Znajduje się na niej kościół i kolejny wishing bell.Baca lagi

• Słoweński obiad

20 September 2025, Slovenia ⋅ ⛅ 26 °C

Zamówiliśmy dzisiaj słoweński obiad: dla mnie ser Bohinjsko, a dla Werki gulasz wołowy. Witek z kolei próbuje smaków nugetsów z frytkami z każdego zakątka świata

• Camp

21 September 2025, Croatia ⋅ ⛅ 27 °C

Ok 14 dojechaliśmy na camp- Aminess Style Camping Avalona Resort. Wybraliśmy parcelę 76 i rozłożyliśmy nasz obóz. Potem poszliśmy na baseny i na spacer po kempingu

• Pag

22 September 2025, Croatia ⋅ ⛅ 25 °C

Dzisiaj przywitała nas mała awaria lodówki - rozlało się mleko w środku i musieliśmy wszystko wyjąć, umyć i z powrotem włożyć. Następnie pojechaliśmy do miejscowości Pag na krótkie zwiedzanie

• Burza

24 September 2025, Croatia ⋅ 🌧 22 °C

W nocy przyszła burza i ulewa. O 3:00 obudziłem się i zwijałem tarpa żeby nam go nie wywiało. Padało i grzmiało tak już do rana. Poszliśmy na chwilę na park wodny ale Witkowi było zimno, więc zwinęliśmy się i pojechaliśmy do Povljany pospacerować i poplażowaćBaca lagi

• Manita Peć

25 September 2025, Croatia ⋅ ☀️ 19 °C

Dalej odbiliśmy że szlaku do jaskini Manita Peć. Wejście kosztuje 5 erło. Dojście pod jaskinie zajęło nam ok 2h, w czasie którego zrobiliśmy 500m przewyższenia. Jaskinia miała ok 40m długości i przeszliśmy przez trzy z czterech komór. Największy stalagmit szacunkowo powstawał przez milion lat. Inny z kolei został nazwany baba jaga ze względu na kształt.Baca lagi

• Krka

27 September 2025, Croatia ⋅ ☀️ 22 °C

Odwiedzamy Park Narodowy Krka, która ma około 1000 wodospadów. Wejście kosztuje 40 erło i wliczony w cenę jest rejs ze Skradin pod wodospad Skradinski Buk. Tam przeszliśmy ścieżką z kładkami otoczeni wodospadami, jeziorami, starymi młynami i elektrowniamiBaca lagi

• Roški Slap

27 September 2025, Croatia ⋅ ☀️ 24 °C

Kolejny punk to Roski Slap, gdzie były wodospady przez budynek, pod schodami i stół z baru w wodzie. Później wspinaliśmy się na punkt widokowy z którego było widać lepiej całe miejsce