• Ania Kochańska

Japan Edge Tour 2023

En 17-dags äventyr från Ania & Maciek Läs mer
  • Onsen 10/10

31 augusti 2023, Japan ⋅ ☁️ 25 °C

Byliśmy w onsenie w Sheratonie. Takim super tradycyjnym, z kamieniami, na zewnątrz, naturalnym. Była też cześć zamknięta. Było idealnie, poza jednym detalem: trzeba tam było dojsc i wrocic 2,5km w jedną strone.

Jako, że to onsen, zdjęć w środku nie robilam. Ale klapki do kibelka były idealne <3

• Śniadanko w amerykańskiej restauracji xD

1 september 2023, Japan ⋅ ☁️ 30 °C

Plan był zjeść w FamiResu (czyli Family Restaurant), ale mieli tylko jednego kucharza.
    W związku z tym pojechaliśmy do fantastycznej AMERYKAŃSKIEJ RESTAURACJI.
    Tak, mieliśmy śniadanie w japońskim Maku 🙈
    Jako, że to Miyazaki, to nikt krztyny po angielsku nie mówił, trzeba było sobie radzić xD zamówiliśmy "Big breakfast", bo widzieliśmy że fajnie wygląda i ma tam też pankejki. Okazało się, że żeby mieć pankejki trzeba wziąć Big Breakfast Deluxe. No cóż. Po prostu dokupiłam pankejki bo big breakfast jest tak big, że śmiech na sali 🤣 ale pankejki były pycha ❤️

Miały w zestawie butter i syrop klonowy. Butter był dziwaczny! Był bialutki jak śmietana i konsystencję w sumie tez bitej smietany. I w smaku taki słodko słony. Ale dobry!

• Niku maki onigiri - Aoshima ciąg dalszy

1 september 2023, Japan ⋅ ☁️ 29 °C

Śliczne widoki na wyspie Aoshima. Przeszliśmy się najpierw plażą, jest pełna lawowych utworów, rozlanych i zastyglych w przeróżne fantazyjne kształty. Wygląda to niesamowicie!
    Weszlismy do swiatyni szczęśliwego małżeństwa (mam stąd epicki goshuin stamp, który zajmuje dwie strony!), rzucilismy glinianymi tabliczkami do studni na szczęście w miłości, przeszliśmy się też na kruszony lód z mango, a tam usłyszeliśmy najlepsza piosenkę EVER. "Niku maki onigiri" (czyli onigiri zawijane w mięso, taka lokalna potrawa) to jakiś hicior, który kilka lat temu grupa lokalsow nagrała i non stop leci w zapętleniu koło budki z jedzeniem. Trudno powiedzieć czy to jedna piosenka, gdzie tempo zmienia się 5 krotnie czy kilka połączonych (ale z tym samym tekstem). Ale tak czy tak, 10/10, polecam posluchać (czemu to nie jest hymn Miyazaki to ja nie wiem) : https://youtu.be/9lJXv-uwRbI?si=srAmx57baVgty41Z

Potem się rozeszliśmy - ja na surfing, a Ci co nie serfowali na wycieczkę z Senseiem.

• Wycieczka po klifach/surfing

1 september 2023, Japan ⋅ ☁️ 29 °C

Ania została surfować (na mnie nie było deski chlip) a ja udałem się na wycieczkę po klifach która kończyła się wizyta w świątyni zbudowanej w grocie:)

Ania edit: surfing jest fantastyczny! Najwyrazniej moje wielokrotne padanie na twarz na wake'u zostało gdzieś zanotowane, bo na surfie po kilku próbach zaczęłam stawać i faktycznie surfowac! Niesamowita zabawa, bardzo mi się podobało <3 uczyli nas trzej nauczyciele surfingu, w tym Umeno Sensei, wielokrotny mistrz. Pani Sensei ładnie mówiła po angielsku, pokazała nam podstawy, a później najczęściej pływałam z Umeno Sensei który mnie korygował i na bieżąco patrzył jak nam idzie - a jak do pływałam daleko to chwalił i się cieszył 🧡🧡🧡
    Do samej miejscówki dojezdzalismy mocno klimatycznymi, zardzewiałymi rowerami. W biegu kupiliśmy sobie z Damianem japonki za całe 9 zł (gdy zapytałam Pani czy będzie miała rozmiar 41 zrobiła śmieszna mine, bo one nie mają rozmiarów, ale proszę sobie przymierzyć xD). Na miejscu mieliśmy rozgrzewkę na piasku, naukę podstaw a potem siuuu do wody. Pierwszy raz mogłam ustawić tryb "surfing" w zegarku!

Po zakończeniu lekcji i powrocie na miejsce zbiórki dostaliśmy po napoju do wyboru - najbardziej rozchwytywany był lokalny dla Miyazaki napój "Skal" (naprawdę dobry!). Dobrze było się napić czegoś zimnego po nalykaniu się morskiej wody (która jest notabene bardzo ciepła i okropnie słona).

• Przylądek Hyuga

2 september 2023, Japan ⋅ ☁️ 30 °C

Zwspinalismy się na górę by dotrzeć do przylądka Hyuga - niesamowite widoki na ocean!
    Widzieliśmy też kotki, czarne motyle tak wielkie jak nieduże ptaszki i wielkie kondory andyjsk... Bardzo duże drapieżne ptaki 🤣 nie wszystkie dały się uchwycić na zdjęciach.

Znalazłam też trochę muszelek! A lokals zainteresowany podszedł zapytac czy jesteśmy z USA i czy jedziemy do Tokio 🙈 powiedziałam, że jesteśmy z Polski, przyjechaliśmy z Tokio a potem jedziemy do Hiroshimy, Kobe i Osaki, a potem lecimy do domu :)

• Wschód słońca na plaży

3 september 2023, Japan ⋅ ⛅ 24 °C

Do trzech razy sztuka - dziś udalo mi się (Ani) wstać na wschód słońca o 5:40!
    Widok przepiękny, było trochę chmur, ale nie zasłaniały całkowicie słońca. Na plaży były wysokie fale, a dodatkowo przez dłuższy czas księżyc stał wysoko na niebie mimo wstaniętego słoneczka.
    Trafiłyśmy również na Pana który puszczał ogromne banki mydlane - mnóstwo osób z profesjonalnymi aparatami robiło zdjęcia. Była też Pani grająca na saksofonie, kilka osób z pieskami, parę dzieciaków.
    Przeszliśmy się plażą, morze ma bardzo przyjemną temperaturę.

Wniosek nie tylko stąd, ale na razie z całej naszej wycieczki - dorośli i starsi są bardzo uprzejmi, mijani rano kłaniają się, mówią dzień dobry, my im odpowiadamy i ogólnie jest bardzo miło. Młodzież za to ma takiego totalnego ignora na nas i zwykle mają niewzruszone miny tak ogólnie. A maluchy się szczerzą i cieszą i niczym nie przejmują 🙈

Ah, no i znak uwaga na TUNAMI wygrał xD ale fun fact słowo "tsuna" oznacza tuńczyka (oczywiście nie pisane tak jak w słowie "tsunami") - ale gdyby brać to ze słuchu, to na angielski faktycznie "tsunami" możnaby tłumaczyć "tunami" 🤣

• Aktywnie od rana

3 september 2023, Japan ⋅ ⛅ 24 °C

Dziś przed śniadaniem Ania postanowiła przywitać słoneczko nad oceanem (bardzo jest dzielna;)) .
    Ja miałem charytatywny bieg do przebiegnięcia I bycie w Japonii nie jest powodem żeby tego nie zrobić :) (https://polandbusinessrun.pl/ beneficjentami są osoby z niepełnosprawnością ruchową i chorobami neurodegeneracyjnymi, tak że warto:) chociaż 32 stopnie i wilgotność over 9000 niszczo)Läs mer

• Obiado-kolacyjne curry

3 september 2023, Japan ⋅ ☀️ 28 °C

Wyglodzeni po wycieczce dojechaliśmy restauracji z japońskim curry. Miejsce oferowalo dużo gotowych dań, ale zezwalalo też na ich pełną customizację. Można było wybrać ostrość od 1 do 10, gdzie 10 ponoć wypala twarz. Chłopaki wzięli 2 i mówili że jest dość ostre 🙈
    Czy Maciek wziął all in a potem się pomylił i zjadł porcję kolegi? Być może 🤭

• Bogolskie śniadanie w hotelu

4 september 2023, Japan ⋅ ☀️ 30 °C

Rano wstaliśmy i rezygnując z amerykańskiej gourment restauracji jaką jest japoński McDonalds wykupiliśmy śniadanko w hotelu - nasze najdroższe so far, bo kosztowało 1600 yen! (48 zł)
    Pan pokierował nas do budynku obok ale okazało się, że weszliśmy wejściem dla obsługi 🤣
    Na miejscu czekał nas bufet, do wyboru różne mięska, rybki, jajka, warzywka i owocki, do tego oczywiście ryż, zupa miso oraz trochę różnych słodkich bułeczek. Poza tym woda, soki, kawa i herbata. Naprawdę dużo do wyboru.
    Pan kelner proponował nam zachodnie sztućce, gdy nas zobaczył, ale od mówiliśmy grzecznie, mowiac, że pałeczki są zupełnie okej - zapuktowaliśmy ;)

• Most od Gabryś xD (Ayanoteruhaotsuri)

4 september 2023, Japan ⋅ ☀️ 33 °C

Jako ostatnia atrakcja w Miyazaki (na jaką mieliśmy czas a nie że więcej nie ma xD)
    Pojechaliśmy na most polecany przez znanego YouTube'a jakim jest syn naszego senseia:)
    Ciekawostka: jest to jeden z landmarkow będących inspiracją dla lasu z filmu studia ghibli 'Księżniczka Mononoke' :)

Nie ma tam też żadnego zasiegu - ani internetu ani żadnej japońskiej sieci komórkowej. Most zbudowano nie tak dawno, w latach 80., bo mieszkali tam ludzie. Okolica się teraz wyludnila, więc most pozostał jako atrakcja (widoki z niego są niesamowite). Dalej można w lesie znaleźć kapliczki, ale ogółem las jest niezbadany i owiany tajemnicą.

Mieszkają tu orły i japońska odmiana dzików. Okolo 40 lat temu widziano tu samotnego niedźwiedzia - odmiana charakterystyczną dla tych regionów - czarny z pół księżycem na piersi. Jednak z jakichś powodów został (chyba omyłkowo) ustrzelony przez myśliwych. Tych niedźwiedzi już się nie spotyka i wszyscy zaczęli się godzić z faktem, że wymarły, ale ponoć leśniczy nie tak dawno widział jednego osobnika w tych okolicach.

• Fukuoka - stoppu

4 september 2023, Japan ⋅ 🌙 28 °C

Przerwa na 2h w Fukuoce:)

Ja (Ania) mam nową koleżankę, Rin - przez jakieś 1,5h gadałyśmy, ja moim łamanym japońskim, na mnóstwo różnych tematów i było naprawdę fajnie ❤️ na koniec dodałyśmy się na IG i zrobiłyśmy zdjęcie ☺️

Jak dojechaliśmy część poszła do onsenu, a cześć wolała zostać śmierdzielami/umyć się w łazience na dworcu.

Onsen był w jednym z hoteli. Ładny i zadbany. Narobiliśmy może trochę rabanu, bo mimo że było nas mniej, może z 8, to i tak zwaliło im się stado gaijinow xD Ale staraliśmy się być grzeczni ;)

• Itsukashima part deux

5 september 2023, Japan ⋅ 🌧 29 °C

Po spacerze po mieście rozdzieliliśmy się na podgrupy :)

My z Ania, poczuliśmy zwiedzić pływająca świątynie, skarbiec broni i wyruszyliśmy na górski trekking (500cos metrów podwyższenia ale zaczyna się od zera xD) i było super po za tym że na szczytach była mgła a potem padało xD Ania była super dzielna i nie bała się pajórów ani jadowitych węży xD po zdobyciu szczytu Komagabayashi i góry Misen, wraz z licznymi świątyniami, zjechaliśmy kawałek drogi wagonikiem bo czas gonił już na prom:)Läs mer

• Hiroshima - wspomnienia po bombie

6 september 2023, Japan ⋅ ⛅ 30 °C

Smutne ale bardzo refleksyjne miejsce jakim jest strefa pamięci wybuchu bomby jądrowej w Hiroshimie.

• Ostatni wieczór w Japonii

6 september 2023, Japan ⋅ 🌙 25 °C

Impreza:)

Byłyśmy z Darią we dwie na fantastycznej randce w sklepie, później na sushi.

Adrian ma jutro urodziny i zaprosił nas do knajpy. Poznaliśmy tam dwóch Japończyków, z czego jeden znał angielski, a drugi nie. Ten drugi był zachwycony, gdy zaczęłam do niego mówić po japońsku 🙈 pili z nami ładnych parę godzin a o północy zorganizowali kawałek ciasta z imieniem Adriana, a cały bar zaczął mu krzyczeć "wszystkiego najlepszego! "Läs mer